Skip to content
Brusselse gemeentes kunnen 50 miljoen euro besparen met slimme LED-verlichting

Persbericht -

Brusselse gemeentes kunnen 50 miljoen euro besparen met slimme LED-verlichting

Als de Brusselse gemeentes al hun straatverlichting zouden uitrusten met LED-technologie, zou dat een besparing opleveren van 50 miljoen euro. Slimme systemen die op afstand bestuurd worden, kunnen de besparing nog hoger doen oplopen. Hiernaast kunnen we elk jaar ook de CO2-uitstoot met 15.000 ton terugdringen. Dat alles blijkt uit een berekening van technologiefederatie Agoria. “Waar wachten we nog op om onze energie- en milieufactuur te halveren?” vraagt René Konings, chief Brussels Region van Agoria.

De 19 Brusselse gemeenten hebben de eigendom van hun straatverlichting afgestaan aan Sibelga. Sibelga is zo verantwoordelijk voor 85.000 verlichtingsarmaturen in het gewest. Slechts 1,7 procent hiervan is uitgerust met LEDs. Daarmee scoren de Brusselse gemeenten erg zwak in vergelijking met het gewestniveau. Op de gewestwegen, dat 25.000 lichtpunten telt, is al 15 procent van de armaturen uitgerust met LED-verlichting. Dat levert een energiebesparing van 50 procent op. Ter vergelijking: in Wallonië beschikt al 2,5 procent van de gemeentewegen over LEDs, in Vlaanderen 5 procent. In Nederland (10 procent) en Frankrijk (7 procent) is de transitie al langer ingezet.

“We jagen onszelf nodeloos op kosten,” vindt Konings. “Gesteld dat we alle verlichting op tien jaar zouden vervangen, kunnen we minstens 50 miljoen besparen of jaarlijks 5 miljoen euro. Bovendien gaan LED-lampen langer mee en is het dus minder duur in onderhoud.” Overschakelen op niet-geconnecteerde ledverlichting met een vast dimschema kan een besparing opleveren tot 50 procent. In dat geval wordt de verlichting gedurende vaste periodes gedimd. Kiezen we voor echt flexibel aanstuurbare geconnecteerde verlichtingsarmaturen, dan kan de energiebesparing zelfs oplopen tot 60 à 80 procent.”

Agoria pleit voor meer geconnecteerde verlichting, want die levert lokale besturen duidelijkere gegevens rond verbruik en onderhoud. Geconnecteerde verlichting maakt ook flexibele aansturing mogelijk. “Bij evenementen kan je het licht van op afstand dimmen of bij incidenten kan je bepaalde punten meer verlichten. Slimme verlichtingspalen kan je ook uitrusten met sensoren voor smart-citytoepassingen,” zegt Konings. “Zo kunnen ze bijvoorbeeld een wifi-hotspot, camera’s, sensoren voor het capteren van geluid of vervuiling of een oplaadpunt voor elektrische voertuigen herbergen.”

Verlichting speelt een belangrijke rol in de slimme steden van de toekomst. Lichtpunten uitrusten met bijkomende functies moet in overleg met de gemeenten gebeuren. Hierbij kan Sibelga beter inspelen op de behoeften van de lokale besturen. Daarbij kan ook nagedacht worden over nieuwe businessmodellen, waarbij licht als een dienst wordt aangeboden via een dienstencontract of een Publiek-Private Samenwerking (PPS). “Hierbij kan de privépartner de verantwoordelijkheid over het beheer, het onderhoud en de installatie overnemen en de overgang naar LED-technologie versnellen. De aanbesteding van SOFICO in Wallonië voor het beheer van de verlichting op de autosnelwegen en de gewestwegen is een goed voorbeeld van een geslaagde PPS,” besluit René Konings. 

Onderwerpen

Tags


Agoria is de bedrijvenorganisatie van de technologische sector in België. Met meer dan 1800 lidbedrijven is het de grootste sectororganisatie van het land. Meer dan 300.000 mensen werken voor Belgische technologiebedrijven. De dienstverlening van Agoria bestaat uit advies, bedrijfsontwikkeling en creatie van een optimaal ondernemingsklimaat. Agoria telt zo’n 200 medewerkers die werken in Brussel, Antwerpen, Gent en Luik.

Perscontacten

Frederik Meulewaeter

Frederik Meulewaeter

Press contact External Relations Officer 0477 39 75 43