Skip to content
EU verbiedt treinfusie Alstom en Siemens

Persbericht -

EU verbiedt treinfusie Alstom en Siemens

Europees commissaris Margrethe Vestager heeft de treinfusie tussen het Franse Alstom en het Duitse Siemens verboden. Marc Lambotte reageert in Trends. Hij is niet gelukkig met de beslissing van Margrethe Vestager. “Als bedrijven willen samengaan, moeten ze die ambitie kunnen waarmaken. Laat hen sterk worden, zodat ze kunnen opboksen tegen de concurrentie elders in de wereld. Er is niks mis met groot zijn. Daarom begrijp ik de beslissing van Europees commissaris Vestager niet. Of misschien weiger ik ze te begrijpen.”

Grotere bedrijven betekenen minder concurrentie en dus hogere prijzen, maar zo zit de hedendaagse economie niet meer in elkaar, aldus Lambotte. “Nieuwe concurrenten met een betere technologie kunnen in geen tijd de markt veroveren. Hoor maar hoe de klassieke winkels klagen over de e-commercebedrijven. Zorg ervoor dat die nieuwkomers hun belastingen betalen, zodat er welvaart terugvloeit naar de consument. De overheid zou beter daarop focussen, in plaats van allergisch te reageren op grote bedrijven.”

Lambotte is geen voorstander van een staatsinvesteringsfonds dat technologiebedrijven beschermt tegen onwelkome overnames, tenzij essentiële veiligheidsbelangen op het spel staan. “Ik ben wel voorstander van overheidshulp bij innovatie in een pril stadium. Die hulp hoeft zelfs geen geld te zijn. Dat kan onderzoeksinfrastructuur zijn, of hulp van academici. En laat voor de rest de economie haar werk doen. Een goed project zal geld vinden.”

Mededingingsregels zijn nodig, maar dan moeten ze voor iedereen gelden, aldus Lambotte. “De Franse politie rijdt altijd met Franse auto’s, en de Duitse politie met Duitse auto’s. Wat een toeval. Maar mijn leden mogen tijdens vergaderingen geen informatie uitwisselen over hun productievolumes, prijzen en winstmarges. Want dat zou aanleiding kunnen geven tot prijsafspraken en marktmanipulatie. Waarom mogen mijn leden gewoon niet even kijken hoe ze zich tot elkaar verhouden? Dat doen ze toch anders gewoon op café?

De Europese regels vertrekken vaak van het idee dat iedereen slecht is. Wel, ik ben goedgelovig op dat gebied.”

Onderwerpen

Tags


Agoria is de bedrijvenorganisatie van de technologische sector in België. Met meer dan 1800 lidbedrijven is het de grootste sectororganisatie van het land. Meer dan 300.000 mensen werken voor Belgische technologiebedrijven. De dienstverlening van Agoria bestaat uit advies, bedrijfsontwikkeling en creatie van een optimaal ondernemingsklimaat. Agoria telt zo’n 200 medewerkers die werken in Brussel, Antwerpen, Gent en Luik.

Perscontacten

Frederik Meulewaeter

Frederik Meulewaeter

Press contact External Relations Officer 0477 39 75 43