Skip to content
De Vlaamse technologiebedrijven hebben in 2017 voor 67,4 miljard euro aan technologische producten geëxporteerd.
De Vlaamse technologiebedrijven hebben in 2017 voor 67,4 miljard euro aan technologische producten geëxporteerd.

Persbericht -

​Opnieuw recordjaar voor export Vlaamse technologiesector

De Vlaamse technologiebedrijven hebben in 2017 voor 67,4 miljard euro aan technologische producten geëxporteerd. Dat is meer dan het recordjaar 2016, toen het ging om 61,7 miljard. Dat blijkt uit een analyse van Agoria Vlaanderen.

Met 67,4 miljard euro is de technologiesector goed voor 31 procent van de totale Vlaamse export van goederen. De deelsector van de transportmiddelen is goed voor 27,6 miljard euro, gevolgd door de machinebouw (15,9 miljard) en de elektrotechniek & ICT (13,5 miljard).

De belangrijkste markten voor Vlaamse technologische producten zijn Duitsland (10,5 miljard), Nederland (7,3 miljard) en Frankrijk (7,1 miljard). Buiten de Europese Unie is de grootste afnemer de Verenigde Staten (3,28 miljard), voor China (2,24 miljard) en Japan (1,07 miljard). Tegenover de Vlaamse exportcijfers van 2013 zijn vooral Japan en Turkije gestegen, terwijl Brazilië en Rusland gezakt zijn in de ranglijst van landen waarnaar we de meeste technologische producten exporteren.

De goede exportcijfers vertalen zich ook in een stijgend marktaandeel, tot 3,7%. “Sinds 2015 gaat ons marktaandeel in stijgende lijn, en we kunnen nu echt spreken van een opwaartse trend”, zegt Peter Demuynck, algemeen directeur van Agoria Vlaanderen. Dat weerspiegelt zich ook in meer banen. Afgelopen jaar waren 205.000 mensen aan de slag in de Vlaamse technologiesector, bijna 5.000 meer dan het jaar voordien.

Dat de sector een sterk jaar kende, is volgens Demuynck te danken aan de taxshift, de verbetering van de concurrentiepositie van onze bedrijven en de focus op innovatie.

Toch doemen aan de horizon donkere wolken op. Want de 20.000 vacatures raken nauwelijks ingevuld. “Daar ligt de grote uitdaging”, beklemtoont Demuynck. “We moeten op korte termijn nog meer inzetten op de activering van mensen zonder werk en slimme migratie. Op middellange termijn moeten we onder meer het levenslang leren blijven promoten. Want dat zit niet in de mentaliteit van de Vlamingen ingebakken. Geen enkele topregio in Europa investeert zo weinig in extra opleidingen na de eerste opleiding als Vlaanderen.”

Ook meent Demuynck dat Vlaanderen de ambitie moet koesteren om tot de top 3 van innovatieve EU-landen te behoren. Daarom pleit hij ervoor dat de overheden zelf meer innovatieve producten zouden aankopen en gebruiken, en voluit zouden gaan voor technologische oplossingen bij het uittekenen van hun beleid. 

Onderwerpen

Tags


Agoria is de bedrijvenorganisatie van de technologische sector in België. Met meer dan 1800 lidbedrijven is het de grootste sectororganisatie van het land. Meer dan 300.000 mensen werken voor Belgische technologiebedrijven. De dienstverlening van Agoria bestaat uit advies, bedrijfsontwikkeling en creatie van een optimaal ondernemingsklimaat. Agoria telt zo’n 200 medewerkers die werken in Brussel, Antwerpen, Gent en Luik.

Perscontacten

Frederik Meulewaeter

Frederik Meulewaeter

Press contact External Relations Officer 0477 39 75 43