Vlaanderen krijgt er tien "Fabrieken van de Toekomst" bij

Persbericht -

Vlaanderen krijgt er tien "Fabrieken van de Toekomst" bij

Vlaanderen is tien nieuwe "Fabrieken van de Toekomst" rijker. Die titels zijn woensdag uitgereikt tijdens de vijfde editie van de "Factory of the Future Awards" in Kortrijk.

"Om succesvol te blijven, ondanks of dankzij razendsnelle technologische, economische en maatschappelijke evoluties, moeten onze bedrijven zich telkens heruitvinden en ook doordacht omgaan met energie en materialen, naast een mensgerichte aanpak", duidt Herman Derache, hoofd innovatie bij Agoria en directeur bij Sirris.

Tien Vlaamse bedrijven hebben dat het afgelopen jaar gedaan en worden bekroond met de titel "Fabriek van de Toekomst". Het gaat om BMT Aerospace (Oostkamp), Bosch (Tienen), Colruyt Group Fine Food (Halle), Duracell (Aarschot), Janssen (Geel), Lavetan (Turnhout), Mirion Technologies (Olen), Niko Group (Sint-Niklaas), Materialise (Leuven) en RF-technologies (Oosterzele).

"Deze productiebedrijven hebben stuk voor stuk bewezen dat ze internationale top zijn", zegt Peter Demuynck, algemeen directeur van technologiefederatie Agoria Vlaanderen, die de prijzen uitreikt in samenwerking met Sirris, Fevia Vlaanderen, Fedustria Vlaanderen, Essenscia Vlaanderen, Centexbel, Catalisti en Flanders' FOOD.

Inmiddels zijn er al dertig "Fabrieken van de toekomst" die de voorbije vijf jaar samen meer dan 850 miljoen euro hebben geïnvesteerd in infrastructuurvernieuwing, digitalisering en automatisering, zonder dat het personeelsbestand krimpt. "Dat is het bewijs dat robotisering en automatisering niet ten koste van de werkgelegenheid gaan, wel integendeel", zegt Derache. Meer dan 600 Vlaamse bedrijven volgen begeleiding via het "Made Different"-programma om zich ook om te vormen tot een "Fabriek van de Toekomst".

Peter Demuynck roept ook de Vlaamse Regering op om Vlaanderen naar de Europese top te brengen inzake Industrie 4.0 en wil dat er een impulsprogramma op poten wordt gezet rond "advanced manufacturing".

Onderwerpen

Tags


Agoria is de bedrijvenorganisatie van de technologische sector in België. Met meer dan 1800 lidbedrijven is het de grootste sectororganisatie van het land. Meer dan 300.000 mensen werken voor Belgische technologiebedrijven. De dienstverlening van Agoria bestaat uit advies, bedrijfsontwikkeling en creatie van een optimaal ondernemingsklimaat. Agoria telt zo’n 200 medewerkers die werken in Brussel, Antwerpen, Gent en Luik.

Perscontacten

Frederik Meulewaeter

Frederik Meulewaeter

Press contact External Relations Officer 0477 39 75 43