10e verjaardag “Factories of the Future”: 10 nieuwe ondernemingen bekroond

Brussel, 8 februari - Vandaag zijn de meest toekomstbestendige fabrieken van ons land in de bloemetjes gezet. Maar liefst 10 Belgische bedrijven mogen zich vanaf vandaag "Factory of the Future" noemen. Voor nog eens 8 andere werd de prestigieuze titel verlengd. Met de prijzen worden de meest geavanceerde en toekomstgerichte productiebedrijven in België bekroond. De uitreiking vond plaats in aanwezigheid van Vlaams minister-president Jan Jambon en Waals viceminister-president Willy Borsus.

Factories of the Future zijn bedrijven die volop inzetten op digitalisering, talentontwikkeling, slimme processen, duurzame producten en een productie van wereldniveau. Ze gaan doordacht om met energie en materialen en stimuleren de betrokkenheid, creativiteit en autonomie van medewerkers. De winnaars moeten van de wedstrijdjury van experten op elk van die vlakken een score krijgen van minstens 8 op 10. Ze mogen zichzelf daarna voor een periode van drie jaar met terechte trots “Factory of the Future” noemen. Na afloop van die periode wijst een nieuwe audit uit of de titel kan worden verlengd.

Bij deze jubileumeditie krijgen 10 bedrijven voor de allereerste keer de titel: Alpha Innovations, Alpro, Anziplast, Bridgestone Aircraft Tire (Europe), Daftrucks, GSK Formulation, Imerys Minerals, Mockel, Oleon en Ziggzagg. Ze ontvingen hun prijs, in aanwezigheid van een publiek van maar liefst 650 mensen, uit handen van Vlaams-minister president Jan Jambon en Waals viceminister-president Willy Borsus.

Jan Jambon, Vlaams minister-president: “Vlaanderen staat bekend als innovatieleider in Europa, mede dankzij aanzienlijke investeringen in onderzoek en ontwikkeling door zowel de overheid als het bedrijfsleven. Sinds 2019 zijn deze investeringen jaarlijks goed voor meer dan 3% van ons BBP. Maar om in deze uiterst competitieve markt concurrentieel te blijven, moeten we nog een versnelling hoger schakelen. Toekomstgericht ondernemen en investeren vormen de beste en enige kans voor Vlaanderen om een performante, duurzame en sterke industrie op te bouwen. De erkenning van tien nieuwe en acht terugkerende Factories of the Future tonen dat gerichte innovatie in Vlaanderen gewaardeerd en beloond wordt.”
"Onze industrie en maakbedrijven zijn van vitaal belang voor onze economie en onze heropleving. We hebben ongeveer 2.300 maakbedrijven in Wallonië. Hun digitale transformatie is een echte opportuniteit op het vlak van concurrentievermogen, productiviteit en werkgelegenheid. Dankzij het programma 'Industrie du Futur' hebben al 540 Waalse bedrijven gerichte steun gekregen die hen geholpen heeft om te innoveren en hun concurrentiepositie te versterken. Voor de 5 nieuwe Waalse Factories of the Future, die ik van harte feliciteer, is dit de bekroning van een lang proces van een strategische en technologische denkoefening. Ik feliciteer hen ook voor hoe behendig en flexibel ze geweest zijn in het uitwerken en uitrollen van een hele reeks nieuwe oplossingen, waarmee ze hun prestaties een boost geven.", voegt Willy Borsus, Waals viceminister-president eraan toe.

Vijf andere maakbedrijven konden hun eerder behaalde titel verlengen. Het gaat om Cargill, Danone, Delhez, L’Oréal en Niko. Borit mag zichzelf al voor de derde keer “Factory of the Future noemen” en ST Engineering en Continental zijn er zelfs al voor de vierde keer bij. In 10 jaar is de selecte kopgroep van meest toekomstgerichte productiebedrijven in België daarmee uitgegroeid tot een club van 65 ondernemingen.


Samenwerking tussen verschillende sectoren

De Factory of the Future Awards zijn sinds 2015 een initiatief van technologiefederatie Agoria, Sirris, het collectief centrum van de Belgische technologische industrie, en de industriefederaties Fevia (voeding), Fedustria (textiel, hout en meubel), essenscia (chemie en life sciences), en dit in samenwerking met innovatieclusters Centexbel (textieltechnologie), Wood.be (hout en meubels) en de speerpuntclusters Flanders’ FOOD (agrovoeding), Catalisti (chemie en kunststoffen). In 2018 werd dit initiatief geïntegreerd in de digitale strategie “Digital Wallonia” en de referentietool voor de 38 ‘Industrie du Futur’-partners.


De winnaars

 • Alpha Innovations, Ottignies Louvain-la-Neuve
 • Alpro, Wevelgem
 • Anziplast, Izegem
 • Bridgestone Aircraft Tire (Europe), Frameries
 • Daftrucks, Westerlo
 • GSK Formulation, Wavre
 • Imerys Minerals, Lixhe
 • Mockel, Baelen
 • Oleon, Oelegem.
 • Ziggzagg, Aalter
 • Cargill, Izegem
 • Danone, Rotselaar
 • Delhez, Thimister-Clermont
 • L’Oréal, Libramont
 • Niko, Sint-Niklaas
 • Borit, Geel
 • ST Engineering, Erpe-Mere
 • Continental, Mechelen

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over agoria-newsroom

Neem contact op met

Auguste Reyerslaan 80 1030 Brussel

www.agoria.be