"38-urenweek vervangen door jaarflexibiliteit is goed voor werkgevers én werknemers"

Technologiefederatie Agoria is voorstander van het vervangen van een 38-urenweek door een systeem van jaarflexibiliteit op onze arbeidsmarkt. Agoria wijst op de vele voordelen voor werknemers en werkgevers van zo’n systeem: “Het gaat hier om wendbaar én werkbaar werk; bedrijven kunnen flexibeler inspelen op de marktvraag van het moment. Werknemers kunnen dan weer flexibeler hun arbeidstijd invullen,” zegt Marc Lambotte, CEO van Agoria. Lambotte wijst er ook op dat een flexibelere arbeidsmarkt ons land een competitief voordeel kan opleveren. “Flexibilisering is, naast loonmatiging, ook een middel om de concurrentiepositie van ons land te verbeteren.” 

“Onze bedrijven zijn actief in een internationale omgeving die 24 uur op 24 uur draait. De bedrijven die erin slagen flexibel om te gaan met de vraag naar producten en diensten, kunnen internationaal het beste scoren en jobs creëren.” 

De huidige arbeidswetgeving is onvoldoende aangepast. Zo worden overuren in ons land erg zwaar belast en kunnen bedrijven niet altijd flexibel inspelen op piekmomenten. “Dat is nefast voor de jobcreatie in ons land. We willen er dan ook voor zorgen dat wendbaar werk mogelijk wordt. Tegelijkertijd is het ook een opportuniteit om werk te maken van meer werkbaar werk,” zegt Lambotte. “Wie spreekt van flexibele arbeidstijden, spreekt immers ook over tijdsbeheer door de werknemer zelf.” Agoria hoopt dat de regering en de sociale partners de invoering van jaarflexibiliteit mogelijk maken als één van de middelen om de concurrentiepositie van ons land te verbeteren. Dit kan door het versoepelen van de goedkeuring van de sociale partners binnen de bedrijfsCAO’s.

Share

Meest recente verhalen

Website preview
Telecominvesteringen breken records en toch blijft België achterlopen in glasvezel
Telecomoperatoren pleiten voor eenvoudige vergunningsprocedures en intensere samenwerking met gemeentes
press.agoria.be
Website preview
Minstens 195 Belgische technologiebedrijven willen defensie-activiteiten opstarten
Gebrek aan contact met Defensie, toegang tot financiering en exportlicenties zijn de grootste hinderpalen
press.agoria.be
Website preview
Industrie en onderwijspartners slaan handen in elkaar voor sterkere praktijkopleidingen
Op vraag van minister van Onderwijs Zuhal Demir slaan de 4 grootste industriesectoren, VOKA en de onderwijsnetten en -koepels de handen in elkaar voor sterkere onderwijsrichtingen in de arbeidsmarktgerichte en dubbele finaliteit, het vroegere beroeps- en technisch onderwijs. Binnen het Vlaams Industrieforum vroeg minister Demir de onderwijs- en industriepartners om de brug tussen bedrijven en scholen te verstevigen. Met concrete acties willen ze nu inspelen op de groeiende nood aan technisch en praktisch geschoold talent.
press.agoria.be

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over agoria-newsroom

Agoria in het kort

Agoria wil met en voor zijn meer dan 2100 lidbedrijven uit de Belgische technologische industrie merkbaar en duurzaam impact hebben op economische en maatschappelijke uitdagingen. Daarom verdedigt ze als Belgische technologiefederatie de sociale en economische belangen van de technologische industrie in België. Met meer dan 330.000 medewerkers is die een van de grootste sectoren van België en Agoria de grootste federatie binnen het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO). Zo'n 70 procent van de lidbedrijven van Agoria zijn kmo's.

Neem contact op met

Kantoren: Amber-gebouw, Hermeslaan 7, 1831 Diegem Zetel: Ravensteinstraat 4, 1000 Brussel

www.agoria.be