Agoria-CIV over houtkachels: Negatief stookadvies of positief koopadvies?

“Fijnstofemissies door houtverbranding zullen pas dalen met effectief vervangingsbeleid”

In een reactie op de recente berichtgeving rond de publicatie van het rapport “Luchtkwaliteit in het Vlaamse Gewest. Jaarverslag Immissiemeetnetten – 2015” van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), wijst Agoria-CIV, die de fabrikanten en importeurs van kachels en haarden groepeert, op het belang van de vervanging van oudere toestellen om de uitstoot van fijn stof door houtverbranding te beperken.

Agoria-CIV betwist de door de VMM gepubliceerde cijfers en grafische voorstellingen. Agoria-CIV komt hier nog ten gronde op terug, maar wijst nu er al op dat met het huidige beleid de uitstoot van fijn stof door houtverbranding niet noemenswaardig afneemt.

Wanneer de VMM beweert dat ‘de fijnstofemissie van 4 uur stoken in een houtkachel overeenstemt met 600 km rijden met een bestelwagen’, heeft men het over een oldtimer, stelt Agoria-CIV. Jammer genoeg bestaat een groot deel van de houtkachels in Vlaanderen momenteel uit oldtimers. Op basis van Europese studies is duidelijk dat indien alle oude toestellen voor houtverbranding vervangen zouden worden door performante, moderne toestellen, de uitstoot van fijn stof met bijna 90% zou verminderen. Dat is de uitdaging, te meer omdat de Europese Unie brandhout formeel heeft erkend als hernieuwbare energiebron. Binnen de Europese 20/20/20-doelstelling speelt brandhout een belangrijke rol. In vele Europese landen wordt houtverbranding gepromoot om de klimaatdoelstellingen te halen. Zo bijvoorbeeld kan de consument in Frankrijk een deel van de aankoop van een gecertifieerde houtkachel aftrekken van de personenbelasting.

Zelfs in de meest pessimistische scenario’s stoten moderne houtkachels en inbouwhaarden 10 maal minder fijn stof uit dan vergelijkbare oudere toestellen en zelfs 20 maal minder dan open haarden. Bovendien is het fijn stof uit moderne houtverbranding 5 maal minder toxisch en wordt het 16 maal sneller weer uitgeademd, omdat het eerder mineraal is van aard en nagenoeg geen koolwaterstoffen bevat.

Dat houtkachels een belangrijke bijdrage leveren tot de fijnstofemissies in Vlaanderen is al vele jaren oud nieuws. Het beleid en de communicatie ter zake blijft de laatste jaren evenwel beperkt tot negatieve stookadviezen en de promotie van slimme stookmethodes. Het is nog maar eens duidelijk dat dit alleen nog niet geleid heeft tot een daling van de fijnstofemissies.

Het “Koninklijk besluit tot regeling van de minimale eisen van rendement en emissieniveaus van verontreinigende stoffen voor verwarmingsapparaten voor vaste brandstoffen” uit 2010, waarvan in november dit jaar Fase 3 van kracht wordt, garandeert een minimale uitstoot van alle actuele toestellen. Er is ook effectieve controle op deze wetgeving, om onder meer niet conforme, goedkope importtoestellen uit de markt te weren.

In deze tijden van budgettaire beperkingen bij de overheid vraagt Agoria-CIV niet eens om financiële tegemoetkomingen voor de vervanging van oude houtkachels of open haarden. Een negatief stookadvies voor houtkachels en haarden “zonder Europees keuringsbewijs” zou in de perceptie van de consument al veel verschil maken. Het zou nog niet eens beperkt moeten worden tot dagen dat er te veel fijn stof in de lucht zit. En het hoeft dan zelfs helemaal niet alleen maar bij sensibilisering te blijven.

Alle leden van Agoria-CIV hebben er zich al jaren geleden toe geëngageerd om in samenwerking met diverse overheden verder werk te maken van een verbetering van het aanbod aan performante toestellen, van een betere opleiding van installateurs, van meer sensibilisering rond de beste stookmethodes, enz.  Laat een negatief stookadvies vergezeld gaan van een positief koopadvies voor meer performante toestellen en we krijgen een beleid dat echt werkt.

 

Share

Latest News

Website preview
Nationale stakingsdag - Agoria roept op om geen stokken in eigen wielen te steken
Op 31 maart wordt een nationale stakingsdag georganiseerd, die een belangrijk deel van de Belgische technologische industrie dreigt stil te leggen. Onze sector verloor vorig jaar 8.000 jobs en de vooruitzichten voor dit jaar blijven somber. We zitten in de moeilijkste periode van de laatste 10 à 15 jaar. Agoria wil begrip opbrengen voor de bezorgdheden die aan de basis liggen van deze actie, maar een staking die onze bedrijven platlegt is niet de oplossing. Integendeel, ze zal onze industrie, onze bedrijven en onze werknemers alleen maar verder schade toebrengen, terwijl we het al zo moeilijk hebben.
press.agoria.be
Website preview
Agoria: “Belgische defensie- en veiligheidsindustrie moet verdubbelen in omvang en kan 8.000 jobs creëren”
Volgens berekeningen van Agoria kan de Belgische defensie-industrie de komende 8 jaar minstens verdubbelen in omvang. Dat blijkt uit een analyse die de technologiefederatie vandaag publiceert.
press.agoria.be
Website preview
Recordaantal ICT-bedrijven trekt weg uit Brussel, toch blijft sector groeimotor
Het aantal ICT-bedrijven dat Brussel verlaat, bereikt een recordhoogte. Dat blijkt uit cijfers die technologiefederatie Agoria berekende. Agoria keek daarvoor naar RSZ-cijfers en BTW-gegevens van Statbel en bestudeerde het verschil tussen het aantal digitale bedrijven dat Brussel verliet voor Vlaanderen of Wallonië in een bepaald jaar en het aantal dat richting Brussel trok. Die berekening geeft een netto saldo en toont een duidelijke trend: er vertrokken in Brussel netto 166 ICT-bedrijven in 2023, dat is bijna vier keer meer dan 10 jaar eerder. Gelukkig wordt die uitloop voorlopig wel nog gecompenseerd door de oprichting van nieuwe digitale bedrijven.
press.agoria.be

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over agoria-newsroom

Agoria in het kort

Agoria wil met en voor zijn meer dan 2100 lidbedrijven uit de Belgische technologische industrie merkbaar en duurzaam impact hebben op economische en maatschappelijke uitdagingen. Daarom verdedigt ze als Belgische technologiefederatie de sociale en economische belangen van de technologische industrie in België. Met meer dan 330.000 medewerkers is die een van de grootste sectoren van België en Agoria de grootste federatie binnen het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO). Zo'n 70 procent van de lidbedrijven van Agoria zijn kmo's.

Neem contact op met

Kantoren: Amber-gebouw, Hermeslaan 7, 1831 Diegem Zetel: Ravensteinstraat 4, 1000 Brussel

www.agoria.be