Agoria: “CO2-uitstoot gebouwen in Vlaanderen kan met helft omlaag tegen 2030”

Door de snelle introductie van nieuwe renovatietechnologieën kan de CO2-uitstoot van alle gebouwen in Vlaanderen met de helft omlaag. De Vlaamse overheid moet dan wel onder meer werk maken van een renovatieverplichting bij de aankoop van een woning, nu bestaan er enkel strenge energiescores voor nieuwe woningen. Dat stelt technologiefederatie Agoria naar aanleiding van de Vlaamse Klimaattop en de resolutie van het Vlaams parlement.  “Drie vierde van de immo-transacties in het Vlaams gewest gaat over de aankoop van een bestaande woning en het renovatieritme hiervan ligt veel te laag,” zegt Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria Vlaanderen. “We moeten eigenaars en huurders helpen om sneller te renoveren met aantrekkelijke energieleningen en een woonbonus voor goede energieprestaties.”

In het Vlaams gewest is het gebouwenpark (residentieel en niet-residentieel) goed voor een derde van de CO2-uitstoot. Met een set van maatregelen wil Agoria deze uitstoot terugdringen met meer dan de helft (58%) of 5852 kiloton CO2eq tegen 2030. Daarmee zou Vlaanderen een derde van zijn doelstelling, een daling van de CO2-uitstoot met 35 procent tegen 2030, al verwezenlijken.

Hoe maken we dit waar?

Agoria is voorstander van een renovatieverplichting op het moment van de verkoop van een gebouw en deze in de tijd te verstrengen om zo het renovatieritme nu al te starten. Via een combinatie van de woonbonus (onder een bepaald maximum energieprestatieniveau) en een aantrekkelijke energielening (boven een bepaald energieprestatieniveau) kan betaalbaarheid en woonzekerheid gewaarborgd blijven.

Agoria pleit ook voor een online woningpas bij verkoop en verhuur, analoog aan het medisch patiëntendossier, die een grondige energie-audit inhoudt en een uitgebreid renovatie-advies met kostprijs. Aangezien de klimaatimpact niet stopt aan de schil van de woning, maar ook afhankelijk is van zijn ligging ten opzichte van openbaar vervoer, winkels en scholen, materialenbeleid, moeten ook deze elementen mee opgenomen worden in de woningpas.

Ook de Vlaamse wooncode rond huurwoningen moet op het vlak van energieprestaties een stuk ambitieuzer: Vlaanderen telt 557.000 private huurpanden, ongeveer één vijfde van de totale renovatiemarkt. Verder is ook het kadastraal inkomen een interessant instrument om de verhuurder te stimuleren om te investeren in energiebesparing.

Er zijn al heel wat energiebesparende innovatieve technologieën op de markt, maar die vinden erg traag hun weg naar de consumentenmarkt. Er is daarom ten slotte nood aan een snellere integratie van nieuwe bouwtechnologieën in de berekening voor de energieprestatie van gebouwen. Agoria vraagt dat de EU-standaarden zoveel mogelijk worden gebruikt in plaats van de gewestelijke studies die erg veel tijd in beslag nemen en voorbijgaan aan de zeer snelle innovaties op technologisch vlak.

Naast een oplossingsgerichte sector zijn de Agoriabedrijven zelf ook energiegebruiker. Agoria gelooft sterk in de verderzetting van de Vlaamse energiebeleidsovereenkomsten voor de energie-intensieve industrie, die tegen 2030 bijkomende energie- en CO2-besparingen kunnen opleveren tegen de reeds aanzienlijke gerealiseerde primaire energiebesparing van 60 TWh. Daarnaast zet Agoria voor haar lidbedrijven vooral in op energiebesparingsmogelijkheden bij KMO’s en de optimalisatie van de energieprestatie van de kantoorgebouwen. Zo is grondstoffen- en energie-efficiëntie één van de 7 transformaties in het Made Different programma, een initiatief van Agoria Vlaanderen gericht op de transformatie van onze maakbedrijven naar ‘fabrieken van de toekomst’.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over agoria-newsroom

Neem contact op met

Auguste Reyerslaan 80 1030 Brussel

www.agoria.be