Agoria helpt Vlaamse technologische KMO’s met energiebesparing

Vanaf morgen gaat een energiecoach van Agoria langs bij Vlaamse technologische KMO’s om hen in drie stappen te helpen met hun energiebesparing. Dat hebben Agoria en Vlaams energieminister Tommelein vandaag voorgesteld in het Europese hoofdkwartier van heftruckbedrijf Doosan in het Oost-Vlaamse Sint-Niklaas. Het gaat om een pilootproject dat loopt tot augustus 2019 en waarin de Vlaamse overheid 150.000 euro investeert.

Doosan Industrial Vehicle is een Zuid-Koreaanse producent van heftrucks, zowel diesel, LPG als elektrisch. Vanuit Sint-Niklaas worden heftrucks, reserveonderdelen en logistieke ondersteuning verdeeld over heel Europa. Het bedrijf heeft al heel wat gerealiseerd op het vlak van energiebesparing. Zo werd in januari 2018 een gloednieuwe relighting installatie geplaatst die de energiefactuur met dertig tot vijftig procent zal doen dalen. Doosan is één van de zestig bedrijven die vanaf morgen bezoek krijgen van de energiecoach van Agoria.


Peter Demuynck, algemeen directeur Agoria Vlaanderen: “Vanuit onze vertrouwensrelatie met onze leden willen we het belangrijkste energiebesparingspotentieel detecteren en bedrijven begeleiden in de toepassing van de meest rendabele maatregelen. Voor KMO’s zijn dergelijke investeringen niet altijd evident, want ze kosten veel tijd en kennis. Met de coach willen Agoria en de Vlaamse overheid daar nu iets aan doen. Zo is de begeleiding van de coach gratis voor de 1800 leden van Agoria”.


De coach adviseert en begeleidt, maar het bedrijf zelf neemt uiteindelijk de beslissingen. Het volledige traject omvat drie stappen. Eerst analyseert de coach ter plaatse de belangrijkste energiekosten en levert  op basis van zijn bevindingen een voorstel van besparingsplan af. In dat voorstel ziet men welk besparingspotentieel in het bedrijf mogelijk is met de meest laagdrempelige energiebesparende technieken, welke investeringen die eventueel vergen en welke daarvan de terugverdientijd is. Daarna volgt de uitwerking van de gekozen maatregelen. Dit gebeurt aan de hand van kennis van aanbieders en via mogelijke typeoffertes, raamcontracten of partnerships. De coach helpt desgewenst bij het maken van keuzes en het plaatsen van bestellingen. Tot slot adviseert de coach waar nodig om de vlotte installatie van de energiebesparende investeringen te garanderen. Als deze laatste in aanmerking komen voor premies of subsidies, begeleidt de coach bovendien bij de aanvraag daarvan.


In het begeleidingstraject ligt de klemtoon op energiebesparende investeringen met groot terugverdieneffect, die bovendien geen onrealistisch hoge of moeilijke investeringen vergen voor de gemiddelde KMO. Het betreft in het bijzonder de technieken metering-monitoring, opsporing nullast, relighting, HVAC regeling, optimalisatie persluchtinstallatie en mogelijkheid tot installatie van PV.


Vlaams minister van Energie Bart Tommelein:  "De energiebeleidsovereenkomst met Agoria is al het derde contract dat de Vlaamse overheid sluit met een hele sector. Dankzij Vlaamse ondersteuning kan Agoria een coach aanstellen die een aantal bedrijven in de sector screent op mogelijke energiebesparingen en hen begeleidt bij de uitvoering van energie-efficiënte maatregelen. Voor de bedrijven zelf levert dat een behoorlijke verlaging van de energiefactuur op. De Vlaamse overheid zet zo een stapje vooruit in het behalen van de energiedoelstellingen." 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over agoria-newsroom

Neem contact op met

Auguste Reyerslaan 80 1030 Brussel

www.agoria.be