Agoria steunt Belgische kandidatuur voor Europese AI Factory: “Buitenkans om ons ecosysteem op de kaart te zetten”

Technologiefederatie Agoria verwelkomt met enthousiasme het nieuws dat België zich officieel kandidaat heeft gesteld om een Europese AI Factory te huisvesten. Het initiatief, ingediend door minister van Digitalisering en Wetenschapsbeleid Vanessa Matz met steun van de gewesten, is een belangrijke stap in de richting van een sterker Europees AI-ecosysteem.

“Naast alle enorme indirecte voordelen die AI onze maatschappij en economie de komende jaren gaat opleveren, zijn er natuurlijk ook de directe. Onze studiedienst becijferde dat onze Belgische AI-bedrijven hun omzet kunnen zien stijgen van 3,5 miljard tot 10 miljard euro in 2030. Een kroonjuweel als een AI Factory zou ons in een stroomversnelling brengen.”, reageert Bart Steukers, CEO van Agoria.

Wat is een AI Factory?

Een AI Factory is een geïntegreerd ecosysteem dat draait rond een AI-geoptimaliseerde supercomputer. Het biedt niet alleen rekenkracht, maar ook ondersteunende diensten zoals toegang tot data, programmeerfaciliteiten, cloudinfrastructuur, en samenwerking met universiteiten en digitale innovatiehubs. Het doel is om zowel de industrie als de academische wereld te ondersteunen bij het ontwikkelen van grootschalige AI-modellen en toepassingen.

Wat doet een AI Factory concreet?

  1. Supercomputing voor AI: toegang tot krachtige AI-supercomputers voor het trainen van complexe modellen.
  2. Data- en opslaginfrastructuur: koppeling met Europese dataspaces en open overheidsdata.
  3. Ondersteunende diensten: begeleiding bij AI-ontwikkeling, inclusief programmeeromgevingen en applicatieondersteuning.
  4. Talentontwikkeling: samenwerking met universiteiten en opleidingscentra om AI-vaardigheden te versterken.
  5. Toepassingsdomeinen: AI Factories richten zich in verschillende landen op verschillende sectoren. Voor België wil men de focus leggen op defensie en gezondheidszorg

Bedrijven van in begin meenemen

Agoria is een groot voorstander van het plan om een AI Factory naar België te halen. Agoria heeft actief meegewerkt aan het beleidsvoorbereidend werk dat geleid heeft tot het indienen van het Belgische dossier. Daarbij heeft de technologiefederatie er sterk op ingezet dat de AI Factory een industrieel gedragen initiatief wordt, dat bedrijven concreet ondersteunt bij de ontwikkeling en uitrol van artificiële intelligentie.

“Dat is een erg belangrijk aandachtspunt: een AI Factory moet focussen op toepassingen die echte en concrete waarde creëren. Uit onze eerdere ervaringen met supercomputerinfrastructuren blijkt dat bedrijven vaak moeilijk hun weg vinden naar dergelijke voorzieningen. Daarom is het cruciaal dat de AI Factory vanaf het begin wordt ontworpen met en voor de industrie. Een AI Factory impliceert immers dat bedrijven een centrale rol spelen. Er moet op technisch en juridisch vlak van in het begin goed nagedacht worden over hoe bedrijven gebruik kunnen maken van de infrastructuur om bijvoorbeeld hun AI-modellen te komen trainen. We roepen het beleid op om de betrokkenheid van het bedrijfsleven blijvend te verankeren in het verdere traject.”, vertelt Bart Steukers.

Agoria hoopt dan ook dat het Belgische voorstel positief wordt beoordeeld door de Europese Commissie. “Een goedkeuring zou ons land in staat stellen om volop mee te surfen op de Europese AI-golf en onze positie als innovatiehub verder te versterken.”, besluit Bart Steukers.

 

 

 

Share

Meest recente verhalen

Website preview
VDAB-schoolverlatersstudie – Agoria: “De werkvloer is de klas van de toekomst”
"Hoewel de uitstroom van leerkrachten centraal staat in de presentatie van de nieuwste schoolverlatersstudie van de VDAB, mogen we andere belangrijke trends niet uit het oog verliezen. Het rapport bevestigt wat we al langer zien: opleidingen die sterk inzetten op werkplekleren, zoals duaal leren en de zevende jaren, bieden jongeren een veelbelovende en directe toegang tot de arbeidsmarkt. Eén jaar na afstuderen blijken net deze trajecten het succesvolst te zijn. De werkvloer is de klas van de toekomst," zegt Jolyce Demely, algemeen directeur van Agoria Vlaanderen.
press.agoria.be
Agoria-BSDI: strategisch defensieplan biedt kansen voor Belgische industrie
Met de goedkeuring van het nieuwe strategisch plan voor Defensie (2026–2034) heeft de federale regering een belangrijk signaal gegeven. Minister Theo Francken, die het plan mocht aankondigen, sprak van een “allesomvattend defensieplan” dat gericht is op de structurele versterking van onze strijdkrachten en de weerbaarheid van de samenleving. Agoria-BSDI verwelkomt deze stap. Met een voorziene investeringsomvang van circa 34 miljard euro tussen 2026 en 2034 vormt dit plan een duidelijke inhaalbeweging richting de NAVO-norm.
press.agoria.be
Website preview
Telecominvesteringen breken records en toch blijft België achterlopen in glasvezel
Telecomoperatoren pleiten voor eenvoudige vergunningsprocedures en intensere samenwerking met gemeentes
press.agoria.be

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over agoria-newsroom

Agoria in het kort

Agoria wil met en voor zijn meer dan 2100 lidbedrijven uit de Belgische technologische industrie merkbaar en duurzaam impact hebben op economische en maatschappelijke uitdagingen. Daarom verdedigt ze als Belgische technologiefederatie de sociale en economische belangen van de technologische industrie in België. Met meer dan 330.000 medewerkers is die een van de grootste sectoren van België en Agoria de grootste federatie binnen het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO). Zo'n 70 procent van de lidbedrijven van Agoria zijn kmo's.

Neem contact op met

Kantoren: Amber-gebouw, Hermeslaan 7, 1831 Diegem Zetel: Ravensteinstraat 4, 1000 Brussel

www.agoria.be