Agoria: “Zes op tien kachels ouder dan tien jaar, ‘oldtimers’ moeten eruit”
Stookverbod nooit aan de orde geweest
De sector van kachels en haarden wil voor 1 juli 2018 met de Vlaamse overheid een akkoord sluiten voor minder fijnstof door houtverbranding. “Het is tijd dat overheid en sector aan hetzelfde zeel trekken, in het belang van het klimaat. Zo’n dertig procent van de Belgen verwarmt zich met kachels en haarden. Dat zal geen effect hebben op de luchtkwaliteit, op voorwaarde dat mensen op de juiste manier hout stoken en verouderde kachels vervangen worden. Er is geen stookverbod en dit is nooit aan de orde geweest”, zegt Marc Lambotte, CEO van Agoria.
Morgen zullen Agoria en Vlaams minister Joke Schauvliege het kader van een “Green Deal” toelichten op de opening van Batibouw in Brussel. Agoria stond mee aan de wieg van het initiatief en is zeer tevreden. De bedrijvenorganisatie van de technologische sector vertegenwoordigt de sector van individuele verwarmingstoestellen in ons land, zoals producenten, importeurs, handelaars en installateurs van kachels en haarden op hout, pellets, gas of steenkool. “De uitstoot van fijnstof door huishoudelijke houtverbranding valt fundamenteel terug te dringen door inzet op de modernste technologieën, in combinatie met een geïntegreerd actieplan dat een antwoord biedt op alle uitdagingen van de sector”, zegt Lambotte. De Vlaamse regering zal daarmee haar derde ‘Green Deal’ sluiten, na eerdere akkoorden rond circulaire aankopen en gedeelde mobiliteit. De Green Deal is een nieuw instrument dat een complexe problematiek behandelt, samen met vele andere partijen.
De “oldtimers” moeten eruit: uitstoot maal twaalf
Zes op de tien kachels is ouder dan tien jaar. De nieuwste generatie kachels en haarden hebben de laagste uitstootwaarden. Eén open haard heeft bijvoorbeeld dezelfde fijnstofemissie als 278 van de modernste hout- of pelletkachels. Voor Agoria is het essentieel dat er een vervanging komt van verouderde toestellen. “Het gemiddelde park van oldtimer kachels en haarden stoot liefst twaalf keer meer fijnstof uit dan de toestellen die vandaag verkocht worden (35 gram per gigajoule).
België heeft de strenge Europese milieunormen voor kachels wel al ingevoerd. In onze buurlanden is er geen strenge norm, maar wel een vervangingsbeleid en een vermindering van de fijnstofemissies. Wij hebben wel een strenge norm waaraan nieuwe kachels moeten voldoen, maar oude kachels blijven in gebruik, waardoor van een daling van fijnstof geen sprake is. Dit kan niet meer. Oldtimer kachels zijn gewoon niet milieuvriendelijk en verbruiken veel hout voor weinig warmte. Kies minimaal voor een toestel dat goed luchtdicht is en waar een goede naverbrandingskamer in voorzien is. Voor de schoonste houtverbranding kies je toestellen met de nieuwste technologieën zoals automatische luchtsturing met hout of pellets”, zegt Marc Lambotte.
In 2017 bleken bij marktcontroles vierenveertig toestellen conform de regels, zestien werden er echter uit de markt gehaald. Marc Lambotte pleit daarom voor doorlopende inspecties door de federale overheidsdienst Volksgezondheid op alle nieuw op de markt gebrachte toestellen voor de verbranding van hout en pellets. Ook duidelijke instructies voor het gebruik en het onderhoud van de installaties horen voor Agoria in het “Groen akkoord”. “Alles staat of valt met informatie en sensibilisering van gebruikers en installateurs”, klinkt het. De website “Stook slim” geeft vijftien tips voor een goede verbranding zoals het gebruik van voldoende droog hout. Dit heeft immers een belangrijke impact op de productie van fijnstof. Met vochtig hout wordt maar liefst twaalf keer meer fijn stof uitgestoten (414 gram per gigajoule ten opzichte van 33 gram per gigajoule). Hiervoor kunnen goedkope houtvochtigheidsmeters gebruikt worden om te controleren of het gebruikte hout droog genoeg is.
Gedaan met kachels op tweedehandswebsites
Agoria organiseert ook de certificatie en opleiding van installateurs ter optimalisatie van de installatie, in samenwerking met het Vlaams Energieagentschap. Agoria wil ook de fabrikanten, importeurs en installateurs motiveren tot het uitreiken van schrootpremies bij het vervangen van oude toestellen, zodat die ook echt gerecycleerd worden en niet meer op tweedehandswebsites verschijnen. “In de Green deal worden de verschillende maatregelen voor de vermindering van de fijnstof emissies van houtkachels allemaal samen gebracht. Alleen door een geïntegreerde uitvoering van de verschillende maatregelen zullen we erin slagen om de uitstoot van fijnstof te doen dalen. Essentieel daarbij is het vertrouwen bij de mensen dat een investering in de nieuwste kachels en haarden door de overheid niet zal afgestraft worden. Sector, overheid en alle belanghebbenden slaan hier de handen in elkaar voor een betere luchtkwaliteit”, besluit Lambotte.