Akkoord vergroening bedrijfswagens neemt onzekerheid weg

PERSBERICHT - 18 MEI 2021

Agoria reageert tevreden op het akkoord binnen de federale regering over de vergroening van de bedrijfswagens. De beslissing neemt een hoop onzekerheid weg en uiteindelijk is er duidelijkheid rond de bedrijfswagens, zegt de koepel van technologiebedrijven. Agoria pleit er wel voor om de maximale aftrekbaarheid langer te behouden.

De federale regering legde in het regeerakkoord al vast dat alle nieuwe bedrijfswagens in 2026 groen moeten zijn. Na een reeks voorbereidende gesprekken en onderhandelingen bereikte het kernkabinet maandagnacht een akkoord. Dat akkoord voorziet dat er niet geraakt zal worden aan bestaande contracten.

Agoria spreekt van ambitieuze doelstellingen met een grote potentiële impact om de uitstoot van broeikasgassen en andere emissies te reduceren. Het voorstel creëert een langetermijnperspectief, al is er volgens de bedrijvenkoepel nog onduidelijkheid over de regeling voor bestelwagens.

Vanaf 2026 zijn emissieloze bedrijfswagens 100 procent fiscaal aftrekbaar. Tegen 2031 is dat gedaald naar 67,5 procent. Volgens Agoria zou het beter zijn om de maximale aftrek te behouden gedurende pakweg 5 jaar. De meeste leasingscontracten hebben immers een looptijd van 4 of 5 jaar. Nu wordt de extra stimulans heel snel afgebouwd wat voor weinig stabiliteit en een plotse toestroom zal zorgen.

Ook merkt Agoria op dat de uitrol voor publieke laadinfrastructuur aangepast moet worden voor alle categorieën bedrijfswagens. Eerder deze maand schetste de Vlaamse regering al een kader voor de uitbouw van een laadinfrastructuur.


Belga 18/5/21 - Dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over agoria-newsroom

Neem contact op met

Auguste Reyerslaan 80 1030 Brussel

www.agoria.be