Antwerpen en Leuven bij populairste steden om te investeren in ManuTech start- en scale-ups

PERSBERICHT - 11 FEBRUARI 2020

Antwerpen is binnen Europa de op vijf na populairste stad voor het aantrekken van investeerders naar jonge ManuTech start- en scale-ups. Leuven staat dan weer op de tweede plaats in totaal geïnvesteerde bedragen. Dat blijkt uit een studie van technologiefederatie Agoria en onderzoekscentrum Sirris.

ManuTech start- en scale-ups ontwikkelen digitale oplossingen om de productie in maakbedrijven te optimaliseren. Met Berlijn en München in de top drie van steden met de meeste deals en hoogste opgehaalde bedragen, bevestigt het Duitse ManuTech ecosysteem zijn leidende positie met een specifieke, door de overheid gefinancierde strategie. Londen komt in de top drie van het aantal deals, wat de kracht aantoont van het grootste ecosysteem in Europa, ook na de Brexit.

Antwerpen ging van de achtste naar de zesde plaats, en consolideert zijn positie in de top tien van het aantal deals, met als meest in het oogspringende deals voor Rombit, Qpinch, Irsistick & Aloxy. Leuven staat dan weer op de tweede plaats van de opgehaalde bedragen en heeft dit vooral te danken aan een grote kapitaalsverhoging die opgehaald werd door Materialise.

Andere opvallende resultaten voor België: slechts zestien procent van de ManuTech start- en scale-ups zijn universitaire spin-offs, maar achtenveertig procent van hen hebben een acceleratieprogramma gevolgd. Artificiële intelligentie en internet of things (IOT) zijn de leidende technologieën. Imec.iStart (Leuven) staat op de negende plaats van de Europese acceleratoren in het ManuTech domein.

Het start- en scale-up ecosysteem zit in het hart van Agoria en Sirris. Sirris verricht sinds vijf jaar onderzoek en verzamelde ondertussen data van een tienduizendtal bedrijven. Voldoende om heel wat trends uit af te leiden en om België te kunnen vergelijken met andere Europese landen. Ook Agoria zet intensieve samenwerkingen op tussen Start- & Scale-ups, grote en kleine bedrijven rond verschillende onderwerpen. De grote focus ligt op de ManuTech (digitale start- en scale-ups die actief zijn in de manufacturing). De kennis van het landschap van Agoria en de data die Sirris heeft opgebouwd, werden samengebracht en heeft geresulteerd in een unieke studie.

Bart Steukers, directeur context bij Agoria: ‘De Europese vergelijking laat zien dat 29% van de ManuTech scale-ups eigenlijk spinoffs zijn van universiteiten of kennisinstellingen. In België is dat 25%. Voor Antwerpen mag de rol van de Universiteit Antwerpen niet onderschat worden. De universiteit kiest resoluut voor pre-incubatie en valorisatie van toegepast onderzoek. Ook het innovatienetwerk The Beacon is voor Agoria heel relevant om innovatieve technologieën te valoriseren in haven, industrie en bouw. Daar zit de komende jaren heel wat waardecreatie en dus economische groei. Leuven heeft een historisch opgebouwde reputatie in ManuTech vooral dank zij een aantal mooie spin-offs van de KU Leuven en imec die ondertussen reeds overgenomen werden. We denken hierbij aan LayerWise, LMS International, ICOS Vision en Metris.

Omar Mohout, onderzoeker bij Sirris: ‘De maakindustrie is zonder twijfel één van de grootste bronnen voor jobs en economische groei. Zonder een bloeiende maakindustrie is er geen basis voor een florerende diensteneconomie. ManuTech startups en scaleups zorgen voor innovatie, productiviteitswinsten en de omslag naar Industrie 4.0 om de maakindustrie nog competitiever te maken. Ze krijgen dan ook terecht de nodige aandacht van Sirris en Agoria.’

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over agoria-newsroom

Neem contact op met

Auguste Reyerslaan 80 1030 Brussel

www.agoria.be