Bart Steukers: “Naar een snelle digitale relance?”

PERSBERICHT - 22 JULI 2020

Op 23 juli 1952 ging de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS) van start. FrankrijkWest-DuitslandItaliëBelgiëNederland en Luxemburg zouden voortaan hun kolen- en staalproductie zouden bundelen. Het was de eerste aanzet voor de Europese Unie. Nooit nog zou er oorlog mogelijk zijn. Precies 68 jaar later bevinden we ons op een economisch en menselijk slagveld dat Europa sindsdien nooit meer gekend heeft. Toch stemmen de gebeurtenissen van de voorbije dagen Bart Steukers, directeur bij de technologiefederatie Agoria, hoopvol voor een snelle digitale relance in Europa én België.

Bart Steukers is directeur bij de technologiefederatie Agoria.

Europa heeft de lidstaten aangemoedigd om op dezelfde technologische basis hun Corona Contact Tracing Apps te ontwikkelen. Dat is een goede zaak. Hoe is ook goed dat ons land (maar ook elke regio) uiteindelijk ook inziet dat deze app bijzonder complementair en ook noodzakelijk is bij de beheersing van een tweede golf die er nu duidelijk aankomt. De ontwikkeling van de app is deze week ‘toegekend’ door de federale overheid. In september kunnen we de app gebruiken. België doet dit op basis van het de Europese voorstel referentie zodat ‘roaming’ tussen landen perfect mogelijk blijft. Dit is meer dan noodzakelijk in een vakantieperiode waarin velen van ons reizen binnen Europa. Tot slot ben ik ook blij om te zien dat we uiteindelijk beseffen dat de huidige manuele contact tracing via per callcenters niet de juiste en enige manier is.

Duitsland: 16 miljoen downloads van de app in 1 maand

Cruciaal wordt nu een heldere enthousiasmerende ‘track down the virus’ campagne op te zetten om iedereen aan te moedigen mee te doen. Laten wij zelf het virus achtervolgen en ons eigen gezonde virus creëren door iedereen te stimuleren om de app te downloaden en te gebruiken. Duitsland lukte erin om 16 miljoen mensen de app te doen downloaden op 1 maand tijd. Dat is vijftien procent van de bevolking… wij kunnen dat ook! Agoria zal samen met zijn lidbedrijven alles in het werk stellen om mee te werken aan een positieve campagne. Zelf kocht ik alvast de URL ‘trackdownthevirus.be’ aan. Wie doet er mee?

Relanceplan: snelle digitale uitrol

Eergisteren werd er een Europees akkoord bereikt betreffende het relanceplan van Europa en de Europese meerjarenbegroting. Daar zijn we als Agoria zeer tevreden over. Zo is ‘de versnelde digitalisatie’ is één van de duidelijke prioriteiten uit dit akkoord. Welaan, laten we als België, Vlaanderen, Wallonië of Brussel ons niet langer verbergen achter een regering ‘in vorming’, maar de kampioenen worden van een snelle digitale uitrol van een duidelijk relanceplan. Snelheid van uitvoering is, meer dan ooit, essentieel en belangrijker dan welke verdeling van middelen ook… onze ‘Corona Contact Tracing App’ kan daar een eerste zichtbaar resultaat van worden. 

Bart

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over agoria-newsroom

Neem contact op met

Auguste Reyerslaan 80 1030 Brussel

www.agoria.be