Vlaamse leerlingen scoren historisch zwak in PISA-cijfers: “Niet méér, maar anders investeren”

5 december 2023 - Vlaamse leerlingen scoren historisch laag op wiskunde en wetenschap. Dat blijkt uit de PISA-cijfers die de OESO vandaag publiceerde. Die meten in 81 landen hoe hoog 15-jarigen scoren op wiskunde, lezen en wetenschap: je zou ze de internationale hitlijst voor onderwijsprestaties kunnen noemen. De cijfers bevestigen opnieuw een verontrustende trend die dringend moet stoppen, vindt Agoria Vlaanderen.

Vlaanderen heeft een kenniseconomie. Daarom voorziet de Vlaamse regering elk jaar maar liefst een derde van zijn begroting voor onderwijs, een inspanning die ze tussen 2019 en 2024 zal optrekken van 12 naar 16 miljard euro, zo bleek uit cijfers die minister Weyts in de Commissie Onderwijs van 16/11 meegaf. Een terecht grote investering in de toekomst. Maar moet het onderwijsbudget onbegrensd blijven stijgen in een budgettair steeds moeilijkere context?

Vickie Dekocker, senior expert onderwijs-arbeidsmarkt bij Agoria Vlaanderen, vindt dat het tijd is om niet méér, maar anders te investeren: “Jaar na jaar zakken we verder weg in de PISA-rankings. Maar het antwoord daarop hoeft niet elke keer extra budget te zijn. Zo kunnen we het lerarentekort, een enorme uitdaging, ook deels oplossen door meer samenwerking tussen scholen en bedrijven. Voor veel beroeps- en technische scholen kunnen opleidingen bij bedrijven, werkplekleren of gastlessen enorm interessant en waardevol zijn. Maar ook tussen de scholen zelf kan er véél meer samengewerkt worden, over koepels heen. Soms moet een school zwaar investeren in een technische installatie zoals een CNC- of lasinfrastructuur en moet een andere school een paar minuten daarvandaan dat ook doen: totaal inefficiënt. En we kunnen (te kleine) klassen samenvoegen. Er zijn nog een heel aantal muren die de onderwijssector dringend moet slopen, want elke jongere heeft recht op een leerkracht en goed onderwijs.

 

 

Share

Latest News

Website preview
Industrie en onderwijspartners slaan handen in elkaar voor sterkere praktijkopleidingen
Op vraag van minister van Onderwijs Zuhal Demir slaan de 4 grootste industriesectoren, VOKA en de onderwijsnetten en -koepels de handen in elkaar voor sterkere onderwijsrichtingen in de arbeidsmarktgerichte en dubbele finaliteit, het vroegere beroeps- en technisch onderwijs. Binnen het Vlaams Industrieforum vroeg minister Demir de onderwijs- en industriepartners om de brug tussen bedrijven en scholen te verstevigen. Met concrete acties willen ze nu inspelen op de groeiende nood aan technisch en praktisch geschoold talent.
press.agoria.be
Website preview
Agoria Vlaanderen verwelkomt Vlaams defensieplan
“Vlaamse veiligheidstechnologie kan voortrekkersrol spelen”
press.agoria.be
Website preview
Reactie Agoria Amerikaanse importtarieven: "Niet bij de pakken blijven zitten"
Agoria wil tegenmaatregelen, onderhandelde oplossing en nieuwe handelsakkoorden
press.agoria.be

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over agoria-newsroom

Agoria in het kort

Agoria wil met en voor zijn meer dan 2100 lidbedrijven uit de Belgische technologische industrie merkbaar en duurzaam impact hebben op economische en maatschappelijke uitdagingen. Daarom verdedigt ze als Belgische technologiefederatie de sociale en economische belangen van de technologische industrie in België. Met meer dan 330.000 medewerkers is die een van de grootste sectoren van België en Agoria de grootste federatie binnen het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO). Zo'n 70 procent van de lidbedrijven van Agoria zijn kmo's.

Neem contact op met

Kantoren: Amber-gebouw, Hermeslaan 7, 1831 Diegem Zetel: Ravensteinstraat 4, 1000 Brussel

www.agoria.be