Bonheiden, Kortrijk en Hasselt winnen Agoria Smart City Awards

De gemeente Bonheiden is dit jaar de winnaar van de Agoria Smart City Award. Ook vijf andere gemeentes vallen vandaag in de prijzen: zo ontvangt Kortrijk een award voor ‘Smart Mobility’ en Hasselt een award voor ‘Smart Living’. Technologiefederatie Agoria reikt sinds vijf jaar de Smart City Awards uit aan steden en gemeenten die investeren in technologische innovaties om het leven van hun inwoners te verbeteren. Ook drie Waalse gemeentes vielen in de prijzen : Houffalize, Comblain-au-Pont en Brugelette.

Op donderdag 26 januari heeft Agoria zijn Smart City Awards uitgereikt aan zes steden en gemeenten, drie in Vlaanderen en drie in Wallonië. Een jury van onafhankelijke experts heeft 18 kandidaat-projecten uit heel België onderzocht en beoordeeld, waarvan hij er zes heeft bekroond in de volgende categorieën: ‘Energy’, ‘Mobility’, ‘Digital’ en ‘Living’. Daarnaast werd ook nog de prijs voor het beste Smart City-project in België toegekend. Diezelfde dag organiseerde Agoria een Smart City Forum waarop tientallen experts, technologiebedrijven, vertegenwoordigers van overheden en andere stakeholders aanwezig waren. Daar konden ze kennismaken met voorbeelden van nationale en internationale smart city-projecten, deelnemen aan debatten met high-level experts en werden technologische oplossingen gedemonstreerd.

De winnaars van de Agoria Smart City Awards:

Agoria Smart City Award : Bonheiden

Bonheiden bouwde een fietsregistratiesysteem uit en combineerde dit met een origineel beloningssysteem. Alle scholen kregen een speciale fietsscanner, de kinderen een gepersonaliseerde chip in het voorwiel van hun fiets. Fietsende scholieren krijgen een beloning in de vorm van dukaten voor gebruik op de plaatselijke kermissen. In plaats van 12% fietsgebruik bij de schoolgaande jeugd, steeg het dagelijkse potentieel fietsgebruik naar 62%. Bekijk hieronder de video.

Agoria Smart City Award ‘Mobility’: Kortrijk

Dat technologie het leven van de mensen eenvoudiger maakt, bewijst Kortrijk. De stad focust op slimme systemen om te parkeren. Met het Shop&Go-systeem, waarvoor Kortrijk in 2014 al een smart city award ontving, kan je een half uur gratis parkeren. Ook ondergronds worden de parkings uitgerust met de nieuwste technologieën: automatische nummerplaatherkenning, cashless en ticketless en een app om op voorhand een plaatsje te reserveren. Dit maakt parkeren makkelijk, zowel voor wagens als voor fietsers. Bekijk hieronder de video.

Agoria Smart City Award ‘Living’ (NL): Hasselt

Hasselt maakte gebruik van co-creatie voor de herinrichting van het stedelijke Kapermolenpark. Via een digitale (mobiele) applicatie die samen met o.a. CitizenLab werd ontwikkeld, konden burgers zelf ideeën voor de stadsparkvernieuwing aanbrengen en bespreken. Op die manier werd een bredere en in het bijzonder ook jongere doelgroep betrokken dan met de klassieke participatietrajecten (stadswandelingen, infovergaderingen,…) die simultaan plaatsvonden. Bekijk hieronder de video.

Agoria Smart City Award ‘Energy’: Comblain-au-Pont

De Gemeentelijke Pool ‘Smart Energy’ van Comblain heeft betrekking op het gemeentehuis dat nu energieautonoom is dankzij de installatie van een stroomturbine op de ‘résurgence du moulin’ (een nabijgelegen plek waar een waterbron met enige kracht aan de oppervlakte komt), een systeem voor afstandsbeheer en fotovoltaïsche panelen. Voorts gaat het ook om led-relighting en de ecologische en duurzame renovatie van een tweede gemeentegebouw. Bekijk hieronder de video.

Agoria Smart City Award ‘Living’: Houffalize

De applicatie Letsgocity is de ‘slimme vriend’ waarmee inwoners maar ook toeristen die langskomen verbinding kunnen maken met de gemeentelijke diensten en de handelaars om toegang te krijgen tot een schat aan informatie. Vandaar ‘Houffalize dans ma poche’. Deze mobiele applicatie maakt o.a. gebruik van geolocatie. Bekijk hieronder de video.

Agoria Smart City Award ‘Digital’: Brugelette en de SPW (Waalse Overheidsdienst)

Objectieve en betrouwbare informatie zonder hiaten over het verkeer rond Pairi Daiza verzamelen om een doeltreffend verkeersplan op te stellen: dat hebben de SPW en de betrokken gemeenten waargemaakt door de handen in mekaar te slaan. Een Big Data-aanpak en de analyse van mobiele-telefoniegegevens over verschillende maanden hebben het mogelijk gemaakt om het wegverkeer nauwkeurig in beeld te brengen. Bekijk hieronder de video.

Samenwerking is noodzakelijk om uit te groeien tot een smart city

Tijdens de uitreiking van de Smart City Awards vorig jaar stelde Marc Lambotte, CEO van Agoria, vast dat België het niet haalt van grote Europese steden zoals Kopenhagen, Barcelona, Helsinki of Wenen: “De bevolking van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zou tegen 2050 met naar schatting 35% groeien en geen enkele Belgische stad zal aan die demografische ontwikkeling ontsnappen. Om leefbaar te blijven voor de inwoners zullen steden zich dus anders moeten organiseren. In België is er echter een gebrek aan breed opgezette projecten en applicaties.” Toch beweegt er wat, want hoewel smart city-projecten in België op een bescheidener schaal worden uitgevoerd, is het duidelijk dat het onderwerp ook bij ons leeft.

“Het is belangrijk dat overheden openstaan voor industriële en technologiepartners opdat deze hen kunnen helpen om te bepalen welke oplossingen de beste zijn voor een specifieke uitdaging. Als het om smart cities gaat, zijn samenwerking en partnerships met ondernemingen, maar ook met financiële instellingen en de burger, noodzakelijk,” luidt de oproep van Marc Lambotte.

Over Agoria Smart Cities:

Agoria, dat als federatie de volledige technologische waardeketen bestrijkt, heeft vijf jaar geleden een Smart Cities-community opgericht. Het doel is om steden en gemeenten in België te helpen Smart Cities-projecten uit te werken en daarbij te steunen op voorbeelden van goede praktijken. Momenteel telt deze community al meer dan 400 stakeholders (ondernemingen, overheden en kenniscentra).

Voor meer informatie: www.agoria.be/smartcities - Foto's van de winnaars beschikbaar vanaf 20 uur.

Foto's van de winnaars van de Agoria Smart City Awards 2016

ZIP - 24 Mb

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over agoria-newsroom

Agoria in het kort

Agoria wil met en voor zijn meer dan 2100 lidbedrijven uit de Belgische technologische industrie merkbaar en duurzaam impact hebben op economische en maatschappelijke uitdagingen. Daarom verdedigt ze als Belgische technologiefederatie de sociale en economische belangen van de technologische industrie in België. Met meer dan 330.000 medewerkers is die een van de grootste sectoren van België en Agoria de grootste federatie binnen het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO). Zo'n 70 procent van de lidbedrijven van Agoria zijn kmo's.

Neem contact op met

Auguste Reyerslaan 80 1030 Brussel

www.agoria.be