38% minder broeikasgassen uitstoten en toch 26% groeien

Belgische technologische industrie stelt duurzaamheidsrapport voor

30/1/2024 - Is de technologische industrie een duurzame sector? Twee jaar geleden stelde Agoria “Technology for a better world” voor, het allereerste duurzaamheidsrapport van de technologische industrie in België. Daarmee engageerden Agoria en zijn meer dan 2000 lidbedrijven zich om onze wereld en industrie duurzamer te maken. We bundelden ambities in 12 actiedomeinen en koppelden er telkens minstens één concreet engagement aan.

Maar hoe staan we er nu vandaag juist voor? ​ De eerste update van het duurzaamheidsrapport toont dat er veel vooruitgang geboekt is, maar ook nog werk aan de winkel om alle doelstellingen te halen.

Op vlak van klimaatactie is de Belgische technologische industrie verantwoordelijk voor 3,6% van de uitstoot van broeikasgassen van alle Belgische bedrijfsactiviteit. Dat is opmerkelijk laag, aangezien de sector goed is voor meer dan 9% van de toegevoegde waarde (bbp). De uitstoot van broeikasgassen door de technologiebedrijven is sinds 2008 met 38% gedaald. In diezelfde periode liet de sector een groei van 26% optekenen. Veel minder broeikasgassen uitstoten en toch sterk blijven groeien: de Belgische technologische industrie bewijst dat het kan.

Van de Agoria-lidbedrijven die in de toekomst aan Corporate Sustainability Reporting volgens de Europese CSRD zullen moeten doen, doet vandaag al 47% aan duurzaamheidsrapportering. Agoria streeft ernaar dat elk Belgisch technologiebedrijf tegen 2030 aan een vorm van duurzaamheidsrapportering doet en wil hen daarbij begeleiden.

“België op de kaart zetten”

Een van de technologiebedrijven die stevig mee aan de duurzaamheidskar trekken door continu te innoveren is Bekaert, boegbeeld van de Vlaamse en Belgische industrie uit het West-Vlaamse Zwevegem. De wereldmarktleider in staaldraadtoepassingen, waaronder staalkoord voor autobanden, breidde de afgelopen jaren zijn activiteiten sterk uit naar toepassingen voor groene energie, de elektrificatie in de autosector en koolstofarme bouwprojecten. Tegen 2030 willen ze blijven groeien en maar liefst 65% van hun verkoopcijfer uit duurzame oplossingen halen, terwijl ze op koers liggen om in diezelfde periode hun uitstoot met 46,2% te verminderen en CO2-neutraal te produceren tegen 2050. De West-Vlaamse wereldspeler is tegenwoordig ook een erg actieve pionier in de veelbelovende groene waterstofeconomie. Yves Kerstens, CEO van Bekaert: “We kunnen België best wel op de kaart zetten en profileren als waterstofkennisregio. Er is enorm veel knowhow rond waterstof in ons land. We bouwen hier vandaag aan de oplossingen die onze wereld nodig heeft om morgen duurzamer te zijn en dat mogen we nog veel meer laten zien. Bekaert zet in op Currento, onze elektrolysetechnologie voor de productie van waterstof. Om onze groeiambities waar te maken trekken we talent aan en investeren we aanzienlijk in onderzoek & ontwikkeling en in de opschaling van onze productiecapaciteit, ook in België.

Voor meer duurzame tewerkstelling sprak Agoria in zijn eerste rapport het engagement uit om tussen 2020 en 2030 40.000 jobs te creëren. Dat komt neer op 16 jobs per werkdag. Met een toename van 18.000 sinds de eerste meting, liggen we momenteel op koers om dat doel te halen. Wat diversiteit & inclusie betreft, mikken we op 25% vrouwen in leidinggevende posities tegen 2030. In 2021 steeg dat cijfer naar 19%. Dat cijfer, voorlopig dus nog onder de doelstelling, ligt in lijn met de verhoudingen binnen de klassiek zeer mannelijke technologische industrie, waar 20,4% van de werknemers een vrouw is en 79,6% een man.

Ook op andere vlakken moet de Belgische technologische industrie nog een versnelling hoger schakelen om de doelstellingen te halen. Vandaag is bijvoorbeeld maar 7% van de Agoria-lidbedrijven aan de slag met een circulair project. Ons engagement is bijzonder ambitieus: we willen dat stevig opkrikken naar minstens 50% in 2030. Daarnaast willen we dat tegen 2030 95% van onze lidbedrijven een cybersecurityplan heeft. Vandaag heeft maar 1 Vlaams bedrijf op 5 zo'n plan. Agoria hamert erop dat bedrijven goed voorbereid moeten zijn op een cyberaanval. Het is namelijk geen kwestie van 'of', maar van 'wanneer' je als bedrijf in het vizier zal komen. Zo waarschuwde het Centrum voor Cybersecurity onlangs nog voor een stijgend aantal aanvallen door de instabiele geopolitieke context.

Wat digitalisering betreft, streven we tegen 2025 naar een top 3-plek binnen de EU op het vlak van integratie van digitale technologieën. Op dit moment bekleedt België op de Europese DESI-index voor die indicator maar een 6e plaats. Voor innovatie zijn we met ons land dan weer van de 4e naar de 5e plaats gezakt op het Europese innovatiescorebord nadat Nederland over ons wipte. Tegen 2030 willen we een plek in de top 3 veroveren.

Jolyce Demely, algemeen directeur van Agoria Vlaanderen, besluit: "Als technologische industrie zorgen we voor veel innovatie en bieden we met onze technologische oplossingen het antwoord op cruciale maatschappelijke uitdagingen. Ook op duurzaamheidsvlak is dat het geval. We boeken als sector ook zelf mooie vooruitgang op heel wat vlakken, op andere moeten we nog een tandje bijsteken. Maar om wereldkampioen groene transitie te worden, innovatie te blijven stimuleren en onze technologische industrie hier duurzaam te verankeren, moeten de neuzen van beleid en bedrijven véél meer in dezelfde richting. Dat betekent enerzijds dat bedrijven hun verantwoordelijkheid moeten nemen, wat de meesten ook doen. Maar het beleid moet ook effectief én haalbaar zijn. Zelfs bij projecten die levensnoodzakelijk zijn voor de groene transitie botsen we nog te vaak op complexe regelgeving. Denk bijvoorbeeld aan de realisatie van windmolenparken op land of alle recente problemen rond rechtszekerheid en vergunningen in het stikstofdossier.

Het volledige rapport kan je hier raadplegen.

https://www.technologyforabetterworld.be

Contact

Agoria: Jan Gatz, jan.gatz@agoria.be, +32 479 40 75 68

Bekaert: Katelijn Bohez, katelijn.bohez@bekaert.com, +32 478 49 15 38

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over agoria-newsroom

Neem contact op met

Auguste Reyerslaan 80 1030 Brussel

www.agoria.be