Fabrikanten fietsen en toebehoren pakken uit met innovaties tijdens Velofollies

Agoria en VAB stellen 61 deelnemers van 'Bike of the Year' voor tijdens fietsbeurs

3D-bewegingsanalyses, carbonframes, fietshelmen met hartslagmeters, e-bikes, … het zijn allemaal technologieën die in de Vlaamse fietssector ontwikkeld of geproduceerd worden. Tijdens de fietsbeurs Velofollies, van 15 tot 17 januari in Kortrijk, worden heel wat van deze opvallende innovaties voorgesteld. Bovendien kan het grote publiek er alle deelnemende modellen van de verkiezing ‘Bike of the Year’ ontdekken. Technologiefederatie Agoria en mobiliteitsorganisatie VAB organiseren de verkiezing om veilige en kwaliteitsvolle fietsen in ons land te promoten.

Dat we in ons land graag fietsen, is bekend en we zijn ook het land dat de meeste wedstrijdklassiekers huisvest. “Maar we zijn ook een land van fietsmakers en ontwerpers, van klassieke stadsfietsen over e-bikes tot professionele racefietsen, fietstoebehoren en –uitrusting,” legt Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria Vlaanderen, uit. “Ons land staat aan de top qua ontwerp en ontwikkeling van fietsen en –toebehoren. Deze fabrikanten verrichten heel wat onderzoek en ontwikkeling naar materialen, design en aerodynamica. Voor zowel stalen als carbonkaders moeten ze niet onderdoen voor bekende buitenlandse merken. “Tijdens de fietsbeurs Velofollies wordt dit bij het grote publiek onder de aandacht gebracht onder de noemer 'Buy made in Belgium'. Deze vrijdagnamiddag (15u) zal onder meer Vlaams minister-president Geert Bourgeois deze stand bezoeken en worden voorgesteld aan verschillende Vlaamse ondernemers uit de sector. 

“Voor heel wat bedrijven is de export goed voor 90 procent van hun productie. De fietsindustrie realiseert in ons land een omzet van meer dan 60 miljoen euro (handel en herstelling niet inbegrepen) en bestaat uit KMO’s die samen zo’n 500 mensen tewerkstellen. Vorig jaar werden er in ons land bijna een half miljoen fietsen verkocht,” zegt De Pril. 

Enkele in het oog springende innovaties van bij ons:

Bioracer Motion & Aero – Contact Pieter Mertens (0486 960 808)

Bioracer stelt zijn Bioracer Motion meetsysteem voor; het eerste echte 3D-bewegingsanalysesysteem voor bikefitting. Vanaf nu is het mogelijk om op een snelle en accurate manier aan dynamische fietspositionering te doen. Omdat renners aan twee kanten opgemeten worden, krijgt de bikefitter bovendien inzicht in de symmetrie van de renner. Door de hoogfrequente data en draadloze markers kan hij ook de stabiliteit van de fietsbeweging meten. Daarnaast zijn de effecten van veranderingen in steunzolen of zadel vanaf nu objectief meetbaar. Het gerenommeerde Cyclefit, opinion leader in bikefitting, gebruikt deze innovatie nu al. Bioracer Aero meet live de frontale oppervlakte van de tijdrijder of triatleet, hiermee kan deze een meer aerodynamische houding zoeken. Hij krijgt meteen informatie over hoeveel watt hij uitspaart. Aerodynamicatesten zijn nu voor iedereen betaalbaar in deze virtuele windtunnel. 

Bioracer Speedwear – Stijn Bamps (0474 962 534)

Bioracer zet al jarenlang in op aerodynamicaresearch. Onderzoeken bewijzen dat kledij een bepalende factor is in de aerodynamica van de renner. Elke atleet heeft een andere lichaamsbouw. Daarom maakt Bioracer alle speedsuits voor elite-atleten volledig op maat. Focus licht hierbij op een perfecte pasvorm en een goede lichaamsondersteuning. Dankzij deze benadering wonnen Bioraceratleten 12 medailles in de afgelopen Olympische spelen en verder nog 57 medailles tijdens de WK’s op de piste en in het tijdrijden op de weg, met renners als Tony Martin, Vasyl Kiryienka, Tom Dumoulin en Ellen van Dijk. Tijdrijders en triatleten kunnen ook van deze dienst, de Bioracer “Individual Speedwear”, gebruik maken.

 

Eddy Merckx Cycles (racefietsen) – Contact Geert De Craen (02 269.62.72)

Eddy Merckx Cycles stelt de CT-scan voor. Met de CT-scan, met X-Raytechnologie, worden alle premium carbonvorken en  frames gescand als onderdeel van het 'quality control' proces. Zo worden onder meer de wanddikte en binnenvorm gecontroleerd en eventuele onregelmatigheden uitgesloten. Ook wordt gecontroleerd of de carbonlagen overal goed aan zitten en er geen lucht tussen zit. Dankzij de uitgebreide kwaliteitscontroles kan Eddy Merckx Cycles een levenslange garantie geven op zijn fietsen. Eddy Merckx Cycles stelt tijdens Velofollies ook zijn nieuw model de Strasbourg71, een knipoog naar de etappewinst van Merckx in de Tour de France van 1971 in Straatsburg, voor. Dit is een alu gravel bike met schijfremmen en een opvallend design.

Lazer Sport (Helmen en Sportbrillen) – Contact Tim Cornelis (03 216 09 00)

Lazer Sport stelt zijn Lazer Z1 helm voor. Het gaat om een erg lichte helm (190g voor een Small) met aerodynamische eigenschappen en is ook verkrijgbaar in MIPS-versie. Het MIPS-systeem bestaat uit een geïntegreerde lage weerstandslaag in de helm. Deze kan onafhankelijk van de rest van de helm bewegen en vangt op die manier energie op in geval van een crash. Bij deze helm kunnen accessoires worden toegevoegd zoals de Aeroshell, een dunne (verwijderbare) polycarbonaten schaal die op de helm klikt en de fietser afschermt van regen, wind en vuil. Naast de Aeroshell kan de Z1 helm ook een Z-Ledlicht of LifeBEAM-hartslagmetertoepassing ontvangen. Lazer Sport ontwikkelde ook twee nieuwe accessoires voor sportbrillen, de Magdocs. Dat zijn kleine docking stations die je achteraan op de helm kan monteren om de magnetische brillen vast te houden wanneer je ze niet draagt. Om de magnetische brillen te kunnen gebruiken, installeer je twee kleine Magclips op de voorste helmriempjes.

Race Productions NV - Ridley Bikes (racefietsen) – Contact Dennis Schmitz (013 673 600)

Ridley presenteert zijn X-Trail. Met de X-Trail (verkrijgbaar in carbon en alu variant) boort Ridley een nieuw segment aan, namelijk dat van de gravelbikes/ allroad bikes. Dankzij zijn specifieke ontwerp is de X-Trail multi-inzetbaar. Wat de geometrie betreft, haalde Ridley inspiratie bij haar gamma racefietsen. De X-Trail beschikt over een interne kabelgeleiding en een aerodynamisch geïntegreerde vorkovergang naar de schuine buis. De Flatmount schijfremmontage zorgt voor voldoende remkracht op hoge snelheid, terwijl de tapse balhoofdbuis samen met de thru-axle assen en het Pressfit BB86 bottom bracket de nodige stijfheid en stabiliteit biedt. Desondanks voorzagen de ingenieurs van Ridley genoeg comfort voor offroad-gebruik. Hiervoor gebruikten ze een ranke achtervork in combinatie met de 27.2mm zadelpen en een uitgekiende wielbasislengte.

Scott Sportech – Granville (fietsen) – Contact Jeffry Goethals (0468 10 89 05)

Scott Sportech stelt de Granville E-Volve Central Terra voor, een E-bike die voortkomt uit een jarenlange nauwe samenwerking tussen de Belgische fietsfabrikant Granville en het Deense Pro-Movec, dat instaat voor de elektrische aandrijving. Enerzijds zorgt de aandrijving via de centrale motor en de geavanceerde software voor een uitzonderlijk natuurlijk rijgedrag. Anderzijds ziet de fiets er ook effectief uit als een gewone fiets. De motor is mooi weggewerkt achter de kettingkast en de batterij is volledig geïntegreerd in het frame. 

Naast de luxueuze uitrusting van een duurdere stadsfiets (Spanning verlichting, Axa Defender slot, Suntour Nex D vork, Selle Royale Freccia zadel en een Deore 9-speed), is deze fiets ook voorzien wat je moet verwachten van een betrouwbare E-bike (een sterk stijf frame, uiterst krachtige Magura HS11 velgremmen, E-bike specifieke CST Breaker banden en een grote centrale display). 

3M (technologie) - Contact Ronald Faas (+31 653 16 26 56)

Na een aantal jaren actief te zijn geweest als hoofdsponsor van een ‘continental’ wielerteam dat het vooral moest hebben van buitenlandse inbreng, zet het team nu koers met vooral partners uit de Benelux. Op met 3M-folie gepersonaliseerde Ridleyfietsen, in Bioracerpakken, voorzien van 3M-reflectiemateriaal en met een Lazerhelm, met 3M verbindingstechniek, zullen ze vanaf 2016 zichtbaar zijn en hun ontwikkeling voortzetten. De samenwerking tussen het R&D-lab van 3M in Zwijndrecht en de verschillende nieuwe fiets(toebehoren)fabrikanten, zorgt ervoor dat er snel geschakeld kan worden. Tot voor kort profiteerden recreanten en professionals van 3M-oplossingen zoals de huidbeschermende Cavilon™ Producten. Nu zijn het ook de fabrikanten die door toepassing van bijvoorbeeld 3M Cubitron™ Schuurmateriaal of Very High Bond™ (VHB) Tapes hun productieproces kunnen optimaliseren. Op zaterdagmiddag om 14 uur zal het Team3M 2016 op het hoofdpodium worden voorgesteld, waarbij live een aantal van de innovaties worden getoond.

Wat wordt de Bike of the Year?

VAB en Agoria stellen tijdens Velofollies ook de deelnemende fietsen van de Bike of the Year-verkiezing voor. Ze zijn te ontdekken op de Bike of the Year-stand in hal 5 van Kortrijk Xpo van 15 tot 17 januari 2016. In februari doorlopen de elektrische fietsen een doorgedreven “real life” testperiode in samenwerking met de vakspecialisten van O2Bikers en ook een groep van consumenten onderwerpt de fietsen aan een gebruikerstest. De race- en stadsfietsen passeren de revue voor een professionele jury in maart. Op 31 maart 2016, net voor de Ronde van Vlaanderen, volgt de bekendmaking van de winnaars in elke categorie in het Centrum Ronde van Vlaanderen.

Geef uw pronostiek over de winnaars

Alle info over de deelnemende fietsmodellen, met foto’s en specificaties, zijn terug te vinden op de speciale website www.bikeoftheyear.be. Deze website brengt ook regelmatig nieuws uit de fietswereld met reportages over fietsmobiliteit, innovaties en nieuws van de deelnemende fietsfabrikanten uit ons land. Op www.bikeoftheyear.be kunnen mensen ook terecht om een pronostiek te geven over de winnaars. De deelnemers aan de pronostiek maken kans op een VIP-pakket voor de 100ste editie van de Ronde Van Vlaanderen.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over agoria-newsroom

Neem contact op met

Auguste Reyerslaan 80 1030 Brussel

www.agoria.be