Handelsakkoord EU/VK: Focus op wat in verpakking zit, niet op de strik rond kerstcadeau.

PERSBERICHT - 24 DECEMBER 2020

Zonder een handelsakkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk dreigden technologische producten 2 tot 16 procent duurder te worden, door de invoering van tarieven vastgesteld in de akkoorden van de Wereldhandelsorganisatie. Dat is nu vermeden, reageert Bart Steukers opgelucht. "De impact daarvan zou behoorlijk ingrijpend geweest zijn. Dat scenario hebben we gelukkig vermeden, maar waakzaamheid blijft geboden."

De federatie wijst erop dat een vrijhandelsakkoord nieuwe douaneformaliteiten niet wegneemt. "Er zullen fouten gemaakt worden tegen de nieuwe regels. Daarom roepen wij de overheden op mee te blijven werken met het bedrijfsleven en empathisch op te treden voor die bedrijven die ter goeder trouw toch fouten begaan in de eerste maanden van 2021", zegt Bart Steukers, vanaf april de nieuwe CEO van Agoria.

Hij is ook tevreden over het feit dat het handelsakkoord eindelijk duidelijkheid schept. "Dit laat toe de toekomst voor te bereiden. De onzekerheid van de afgelopen jaren heeft dat niet toegelaten." Dat was volgens de Agoria-directeur ook merkbaar in de handelscijfers, die sinds het eerste brexit-referendum een gestage daling laten zien voor technologieproducten. "Nu de weg vooruit duidelijk is, kunnen bedrijven zich écht aanpassen aan de nieuwe realiteit."

Agoria gaat de volgende maanden de technologiebedrijven blijven begeleiden, ook individueel. Dat gaat het doen samen met Flanders Investment & Trade (FIT) en andere partners. Met name de hoofdstukken en de annexen over de oorsprongsregels dreigen nog een aanzienlijke ingrijpende impact te kunnen hebben, klinkt het. De kosten kunnen nog steeds in de miljoenen oplopen als waardenketens op korte termijn tijdelijk of permanent aanpassing behoeven.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over agoria-newsroom

Neem contact op met

Auguste Reyerslaan 80 1030 Brussel

www.agoria.be