Helft brandbeveiligingsspecialisten vindt brandveiligheid van gebouwen onvoldoende

Agoria: “Onderhoud en controle van brandbeveiliging in oudere gebouwen kan beter”

Eén op de twee brandbeveiligingsfirma’s (52%) vindt dat gebouwen in ons land slecht scoren op het vlak van brandbeveiliging, zo blijkt uit een enquête van technologiefederatie Agoria. “Nieuwe gebouwen scoren weliswaar meestal goed op brandveiligheid,” zegt Marc Lambotte, CEO van Agoria. “Maar er schort iets met de controle van de oudere gebouwen.” Te veel beheerders van gebouwen denken dat met de installatie van sprinklers of branddetectie de kous af is. “Bespaar niet op brandveiligheid, denk aan het onderhoud en werk samen met betrouwbare partners.”

In ons land zijn een honderdtal bedrijven actief die gespecialiseerd zijn in brandbeveiliging. Op de vraag of gebouwen in ons land goed scoren op het vlak van brandbeveiliging antwoordt 52 procent negatief. “Sinds de jaren 70 is de wetgeving en de technologie verbeterd, maar ons land schiet te kort op onderhoud en controles. Nieuwbouw wordt goed gecontroleerd bij oplevering maar wat daarna? Een goede huisvader mag nooit het onderhoud van de brandbeveiliging vergeten.”

Brandbeveiliging bestaat uit drie onderdelen: preventie, passieve brandbeveiliging van de constructie en actieve brandbeveiliging zoals het gebruik van sprinklers, branddetectie, spraakalarmsystemen en rook- en warmteafvoer. Te veel gebouwuitbaters zien de brandbeveiliging als een kost en besparen hierop: “Zo hebben oudere gebouwen regelmatig geen brandbeveiliging of schort het aan de kwaliteit. Bovendien doen sommigen beroep op installateurs die niet volgens de normen werken en de producten niet juist installeren.”

Op de vraag wat er in ons land beter kan op het vlak van brandbeveiliging, antwoordt 36 procent dat een strengere handhaving van de regels noodzakelijk is. 23 procent pleit voor strengere uitbatingsvoorschriften zoals verplicht regelmatig onderhoud. Meer aandacht voor het ontwikkelen van een brandveiligheidscultuur van jongs af aan en meer aandacht voor brandbeveiliging tijdens aanbestedingen zijn andere belangrijke suggesties.

De leveranciers en installatiebedrijven gegroepeerd binnen Agoria en Fireforum vzw, waar alle stakeholders vertegenwoordigd zijn, hebben recent een zogenaamd FISQ-kwaliteitslabel voor installateurs (Fire Safety Quality) en FCB-label voor gebouwen (Fireforum Certified Building) ingevoerd. Bedrijven (installateurs, uitbaters, beheerders, …) met dergelijke labels waarborgen de kwaliteit van brandbeveiligingssystemen vanaf het ontwerp over de installatie tot en met de uitbating ervan (onderhoud en nazorg). Met dit initiatief wil de sector gebouwbeheerders (privaat en publiek) aanzetten om te werken met betrouwbare partners. Ook vraagt de sector meer aandacht voor het thema bij het grote publiek. “Brandbeveiliging is een zaak van iedereen. Het gaat niet enkel om technologie maar ook om hoe je ermee omgaat,” besluit Lambotte.

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over agoria-newsroom

Neem contact op met

Auguste Reyerslaan 80 1030 Brussel

www.agoria.be