Industrie en onderwijspartners slaan handen in elkaar voor sterkere praktijkopleidingen

Op vraag van minister van Onderwijs Zuhal Demir slaan de 4 grootste industriesectoren, VOKA en de onderwijsnetten en -koepels de handen in elkaar voor sterkere onderwijsrichtingen in de arbeidsmarktgerichte en dubbele finaliteit, het vroegere beroeps- en technisch onderwijs. Binnen het Vlaams Industrieforum vroeg minister Demir de onderwijs- en industriepartners om de brug tussen bedrijven en scholen te verstevigen. Met concrete acties willen ze nu inspelen op de groeiende nood aan technisch en praktisch geschoold talent.
Het plan omvat diverse initiatieven om de aansluiting tussen onderwijs en industrie te verbeteren. Zowel bedrijven als onderwijsverstrekkers komen met concrete engagementen. Enkele voorbeelden uit de meer dan 20 doelstellingen en engagementen:
- Delen van topinfrastructuur: met gedeelde moderne ateliers en lesmateriaal van scholen, opleidingscentra én bedrijven zorgen we voor een leeromgeving en topinfrastructuur die aansluit bij de realiteit van de arbeidsmarkt.
- Het curriculum wordt vanuit een sterk partnerschap tussen sectoren en onderwijsverstrekkers ingevuld. Via een gefaseerde aanpak ontwikkelen we het curriculum; zo komen de verwachtingen en de ambities van de industrie en het onderwijs op een evenwichtige manier tot op de klasvloer.
- Professionalisering van leerkrachten: er wordt sterker ingezet op de professionalisering van praktijkleerkrachten op zowel vakinhoudelijk als vakdidactisch vlak. Sectoren en onderwijsverstrekkers versterken elkaar daarin.
- Aangepaste trajecten voor leerlingen met risico op schooluitval.
- Inzet op verschillende vormen van werkplekleren: meer leerlingen krijgen de kans om praktijkervaring op te doen in bedrijven. Daarvoor zetten de partners verschillende vormen van werkplekleren in, van bedrijfsbezoeken over delen van infrastructuur en lessen door gastleerkrachten naar stages en duaal leren. We bekijken voor welke opleiding welke samenwerkingsvorm relevant is.
Engagement van onderwijsverstrekkers en industriepartners
“Met dit actieplan neemt ieder zijn rol op, en bieden we leerlingen in praktijkgerichte opleidingen de beste voorbereiding op een boeiende loopbaan.Tezelfdertijd maken we de opleidingen aantrekkelijk voor de toekomstige generaties”, zeggen onderwijsverstrekkers Katholiek Onderwijs Vlaanderen, Gemeenschapsonderwijs GO!, Provinciaal Onderwijs Vlaanderen, Onderwijsvereniging van Steden en Gemeenten en Overleg Kleine Onderwijsverstrekkers. “Zo zetten we samen onze schouders onder kwaliteitsvol praktijkgericht onderwijs.”
“Bedrijven hebben de komende jaren veel nieuw talent nodig. We willen niet alleen de instroom van jongeren vergroten naar beloftevolle richtingen die veel jobkansen bieden, maar ook bijdragen aan een innovatieve en sterke Vlaamse economie. Onze bedrijven gaan daarin nog meer hun engagement opnemen en zo het verschil maken. Dit is de start van een langdurig partnerschap, we zullen structureel in overleg blijven gaan en onze plannen en acties bijsturen waar nodig”, aldus industriepartners Agoria Vlaanderen, essenscia Vlaanderen (chemie & life sciences), Fedustria (textiel, hout- & meubel), Fevia Vlaanderen (voeding & dranken) en VOKA.
De industrie- en onderwijspartners vragen de minister van Onderwijs nu om rond de vijf thema’s in het plan toekomstig beleid uit te stippelen.
Ontdek het volledige plan hier
Industrie en onderwijspartners samen aan zet voor talent.pdf
PDF 298 KB
Contactgegevens
Industrie
- Agoria Vlaanderen (technologie), Jan Gatz, 0479 40 75 68
- essenscia Vlaanderen (chemie & life sciences), Gert Verreth, 0477 46 42 27
- Fedustria (textiel, hout- & meubel, houtinvoer), Katja De Vos, 0476 316 467
- Fevia Vlaanderen (voeding & dranken), Nicole Verstraeten, 0484 112 253
- VOKA, Eric Laureys, 0489 933 325
Onderwijspartners
- Katholiek Onderwijs Vlaanderen, Pieter-Jan Crombez, pieter-jan.crombez@katholiekonderwijs.vlaanderen, 0473 11 78 59
- GO! (Gemeenschapsonderwijs), Nathalie Jennes & David Janssens, persdienst@g-o.be, 02 790 95 35
- Provinciaal Onderwijs Vlaanderen, koen.bouve@pov.be, +32 478 26 75 65
- OVSG (Onderwijsvereniging van Steden en Gemeenten), anne.berckmoes@ovsg.be, 0496 10 40 80
- OKO (Overleg Kleine Onderwijsverstrekkers) coördinatie: paul.buyck@oko.be