'Maatschappelijke problemen aanpakken met technologische innovatie'

PERSBERICHT - 8 DECEMBER 2019

Technologische innovatie is vaak de meest duurzame, efficiënte en betaalbare oplossing voor heel wat van onze maatschappelijke uitdagingen in Vlaanderen.

Meer uitleg door Peter Demuynck, Algemeen Directeur van Agoria Vlaanderen.

Tekst: Joris Hendrickx

Innovatie en digitale transformatie als speerpunt

Demuynck: “De nieuwe Vlaamse regering beschouwt innovatie en digitale transformatie als een speerpunt voor het beleid van de komende jaren. Tegen het einde van de legislatuur wil ze drie procent van het bruto regionaal product besteden aan onderzoek en innovatie. Wij pleiten er alvast voor om deze middelen maximaal vraaggestuurd in te zetten, in het belang van de Vlaamse economie en samenleving.”

“Maatschappelijk moet onderzoek en innovatie vooral in het teken staan van de uitdagingen in onze samenleving. Onderzoek en innovatie zijn pas echt relevant wanneer de resultaten ervan ook maximaal ingezet en gebruikt worden in concrete toepassingen. Denk aan de verdere digitalisering van de overheid, onderwijs op maat, preventieve gezondheidszorg, circulaire economie, een vlottere mobiliteit,…”

Nood aan concrete plannen én implementatie

“We moeten vooral pragmatisch te werk gaan en nagaan wat voor Vlaanderen de concrete maatschappelijke uitdagingen zijn. De overheid, burgers en het bedrijfsleven dienen samen te zoeken naar mogelijke realistische oplossingen daarvoor. Technologie zal daar dan vaak een deel van uitmaken, denk maar aan slimme camera’s, artificiële intelligentie of betere signalisatie om de mobiliteitsproblemen aan te pakken. Dat moet vervolgens in één concreet implementatieplan worden gegoten, mét duidelijke meetbare doelstellingen waarmee we kunnen afchecken of de voorgestelde doelen gehaald worden”, legt Demuynck uit.

Maatschappelijk moet onderzoek en innovatie vooral in het teken staan van de uitdagingen in onze samenleving.

“Ten slotte moet dat plan ook effectief worden uitgevoerd. Dat betekent dat bepaalde organisaties of mensen met een mandaat van de Vlaamse regering verantwoordelijk moeten worden gemaakt om het te implementeren. We kunnen vanuit Agoria Vlaanderen voorzetten geven, maar zijn zeker ook bereid om een voortrekkersrol te spelen in het uitwerken van een strategie om van Vlaanderen een topregio te maken op het vlak van innovatie en digitale transformatie.”

Activering verbeteren

Demuynck: “Maar we moeten ook inzetten op activering, willen we de vooropgestelde activiteitsgraad van 80% behalen. Die activering is cruciaal voor onze vele technologiebedrijven die op zoek zijn naar goede werkkrachten (bv. STEM-profielen). Ook voor onze maatschappij is het belangrijk om zoveel mogelijk mensen een zinvolle invulling te geven en zo voldoende middelen te genereren waarmee de overheid vervolgens weer kan investeren.”

Onderzoek en innovatie zijn pas echt relevant wanneer de resultaten ervan ook maximaal ingezet en gebruikt worden in concrete toepassingen.

“Het onderwijs heeft nood aan een transformatie waarbij de overheid, de scholen én de geëngageerde bedrijven een gedeelde verantwoordelijkheid opnemen. Vanuit de bedrijven zou zo didactisch materiaal ter beschikking kunnen worden gesteld dat ze zelf gebruiken. Ook studenten hebben echter een verantwoordelijkheid. De essentie van een onderwijstransformatie is dat we profielen moeten kunnen afleveren die zelf verantwoordelijkheid nemen voor hun leerproces en die in staat zijn om levenslang te blijven leren.”

“Op kortere termijn zullen we de digitale vaardigheden van werknemers moeten bijschaven. Vanuit Agoria Vlaanderen stellen we alvast voor om een ‘digital skills passport’ in het leven te roepen waarmee men kan aftoetsen waar men vandaag staat en welke skills men verder moet ontwikkelen om ook binnen enkele jaren nog binnen hetzelfde beroep actief te kunnen zijn”, besluit Demuynck.

Share

Latest News

Website preview
Agoria Vlaanderen verwelkomt Vlaams defensieplan
“Vlaamse veiligheidstechnologie kan voortrekkersrol spelen”
press.agoria.be
Website preview
Reactie Agoria Amerikaanse importtarieven: "Niet bij de pakken blijven zitten"
Agoria wil tegenmaatregelen, onderhandelde oplossing en nieuwe handelsakkoorden
press.agoria.be
Website preview
Nationale stakingsdag - Agoria roept op om geen stokken in eigen wielen te steken
Op 31 maart wordt een nationale stakingsdag georganiseerd, die een belangrijk deel van de Belgische technologische industrie dreigt stil te leggen. Onze sector verloor vorig jaar 8.000 jobs en de vooruitzichten voor dit jaar blijven somber. We zitten in de moeilijkste periode van de laatste 10 à 15 jaar. Agoria wil begrip opbrengen voor de bezorgdheden die aan de basis liggen van deze actie, maar een staking die onze bedrijven platlegt is niet de oplossing. Integendeel, ze zal onze industrie, onze bedrijven en onze werknemers alleen maar verder schade toebrengen, terwijl we het al zo moeilijk hebben.
press.agoria.be

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over agoria-newsroom

Agoria in het kort

Agoria wil met en voor zijn meer dan 2100 lidbedrijven uit de Belgische technologische industrie merkbaar en duurzaam impact hebben op economische en maatschappelijke uitdagingen. Daarom verdedigt ze als Belgische technologiefederatie de sociale en economische belangen van de technologische industrie in België. Met meer dan 330.000 medewerkers is die een van de grootste sectoren van België en Agoria de grootste federatie binnen het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO). Zo'n 70 procent van de lidbedrijven van Agoria zijn kmo's.

Neem contact op met

Kantoren: Amber-gebouw, Hermeslaan 7, 1831 Diegem Zetel: Ravensteinstraat 4, 1000 Brussel

www.agoria.be