Marc Lambotte: 'Maak sneltesten snel beschikbaar' (Radio 1)

PERSBERICHT - 22 OKTOBER 2020

Agoria stelt vijf maatregelen voor die ervoor kunnen zorgen dat de industrie ook in een lockdownscenario haar rol kan vervullen. De industriële bedrijven vormen volgens Agoria een onmisbare schakel om onze economie draaiend te houden. Concreet wil Agoria de industriële bedrijven openhouden, snel weer veel testen, een verlenging van de ondersteuningsmaatregelen voor tijdelijke werkloosheid, een uitwisselingsplatform voor wie tijdelijk werkloos is en een ‘carpoolbubbel’ van maximaal twee mensen.

1. Houd industriële bedrijven open

De economische impact van bedrijfssluitingen binnen de brede industriesector is onmogelijk nog te dragen door onze maatschappij. Bovendien is bewezen dat die bedrijven op een veilige manier kunnen functioneren. Het zou onzinnig zijn nodeloze schade aan onze welvaart toe te brengen door een nutteloze sluiting. Agoria roept de overheid op om alle industriële bedrijven die kunnen aantonen dat ze veilig functioneren in alle omstandigheden open te houden.

2. Snel weer veel testen

Doordat de testcapaciteit beperkt is, werd besloten over te schakelen van een teststrategie naar een quarantaine-aanpak. Voor de bedrijven dreigt volgens Agoria daardoor het tekort aan werkkrachten verder toe te nemen en de productie in sommige bedrijven stil te vallen. We moeten dus zo snel mogelijk de testcapaciteit verhogen, vindt Agoria. De technologiefederatie roept de overheid op om zo snel als mogelijk sneltesten beschikbaar te maken, net als een eenduidige manier van gebruik, zodat we snel weer zouden kunnen overschakelen van een quarantaine naar een teststrategie.

3. Verlenging van de ondersteuningsmaatregelen voor tijdelijke werkloosheid

De onvoorspelbaarheid van de crisis en de impact van een aantal genomen maatregelen, zoals bijvoorbeeld het sluiten van de horeca, hebben op korte of op lange termijn gevolgen voor de diverse spelers in de volledige waardeketen. Nu het ernaar uitziet dat de coronacrisis langer zal duren, roept Agoria op om de ondersteuningsmaatregelen voor tijdelijke werkloosheid alvast tot 30 juni 2021 te verlengen en dit voor alle sectoren. Midden 2021 kan er volgens Agoria best een evaluatie komen.

4. Een uitwisselingsplatform voor wie tijdelijk werkloos is

Agoria ondersteunt de oproep dat wie tijdelijk werkloos is nu ook tijdelijk aan de slag kan in de zorgsector. Agoria adviseert om dit uitwisselingsplatform over alle sectoren uit te rollen om zo de mobiliteit van wie tijdelijk werkloos is te faciliteren. Mits een korte opleiding van slechts enkele dagen is het vaak mogelijk om aan de slag te gaan in bedrijven die vandaag een nog goed gevuld orderboekje hebben.

5. Een ‘veilige carpoolbubbel’ van maximaal twee mensen

Er is een absolute nood aan een doordacht carpoolingbeleid in bedrijven om exponentiële cijfers qua mensen in quarantaine te voorkomen. Het carpoolen met meer dan twee mensen moet worden afgeraden en in een hogere alarmfase zelfs verboden. Bij eventuele besmetting van één van de deelnemers dient dan slechts één extra persoon in quarantaine te gaan. Hoe meer personen in eenzelfde wagen aanwezig waren, hoe meer mensen in quarantaine moeten. Wij verwijzen hiervoor ook naar het advies van www.carpool.be.

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over agoria-newsroom

Neem contact op met

Auguste Reyerslaan 80 1030 Brussel

www.agoria.be