Marc Lambotte: "Opleiding en omscholing belangrijker dan ooit"

PERSBERICHT - 6 DECEMBER 2020

Ook wanneer je in de technologiesector actief bent, kom je er niet onderuit: we hebben er met zijn allen een bewogen jaar opzitten. De hamvraag: welke impact zal de coronacrisis de komende jaren hebben op de technologiesector?

Volgens de Belgische federatie van de technologische industrie, Agoria, daalde de omzet in de technologiesector de eerste zes maanden van 2020 met 6,5 procent in vergelijking met de eerste helft van 2019. In het tweede kwartaal van 2020 is er zelfs een daling van 13,5 procent. De grootste daling was er in de automobielsector (-26,5 procent) en de machinebouw (-13 procent). De IT-diensten stegen echter met 5 procent.

Het mag duidelijk zijn: ook de Belgische technologiesector, die in 2019 nog een recordomzet boekte, heeft geleden onder de coronacrisis. Voor 2020 wordt een omzetdaling verwacht van 7,5 procent. Dit na vijf opeenvolgende jaren dat de Belgische technologie-industrie groeide.

Inzetten op relance

Het is echter niet allemaal kommer en kwel. Voor volgend jaar verwacht Agoria opnieuw een stijging van de omzet met 6,5 procent, vooral daar waar het dit jaar minder goed ging: in de machinebouw, de automobielsector en de elektronica.

Ben je actief in die sectoren, dan zit je dus nog altijd goed. Toch moet hierbij een kanttekening worden gemaakt. De voorbije jaren was er immers een forse toename van het aantal mensen die werken in de technologiesector. Toch zal de sector tegen 2022 wellicht 12.000 mensen minder tellen. “Maar die banen kunnen we de komende jaren terugwinnen als we volop inzetten op relance”, zegt Marc Lambotte, ceo van Agoria.

Een belangrijke pijler van die relancemaatregelen moet volgens Marc Lambotte van Agoria bestaan uit bijkomende opleidingen. “Opleiding en omscholing worden de komende jaren belangrijker dan ooit. Hoe beter je voorbereid bent op de toekomst, hoe beter je de uitdagingen aan kan gaan. Wie voltijds werkt, heeft recht op vijf opleidingsdagen per jaar. We moeten echter ambitieuzer durven zijn qua vorming. Het individuele recht tot opleiding moet een plicht worden om je succesvol te vormen en blijvend inzetbaar te zijn”, aldus Marc Lambotte.

Het mag duidelijk zijn: levenslang leren wordt belangrijker dan ooit om je carrière in de technologiesector de komende jaren te bestendigen.


Bron: De zondag, 6/12:20. Dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden.

Share

Meest recente verhalen

Website preview
Importtarieven: "economische ramp dreigt" - Agoria
"Het is nu aan de Belgische en Europese overheden om rationeel en intelligent te reageren, zonder het conflict te laten escaleren. Meer dan ooit is het nu zaak om, zoals Agoria al jaren bepleit, onze interne markt te vervolledigen en om onze markten de diversifiëren. Het IMF noemt de huidige handelsbarrières en marktverstoringen binnen de EU nog equivalent aan een 44% invoertarief op goederen en 110% tarief op diensten. We kunnen dus nog veel interne Europese barrières tussen lidstaten wegwerken. En we moeten ook verder kijken: er liggen verschillende andere handelsakkoorden op tafel. Diegene die rond zijn, met MERCOSUR, Mexico en Chili, moeten snel afgewerkt worden. België heeft nog steeds CETA met Canada niet volledig geratificeerd. En ook de onderhandelingen met Australië, India, Indonesië, Thailand en Maleisië moeten we zo snel mogelijk afronden.", besluit Bart Steukers.
press.agoria.be
Website preview
"Al te lang antwoordapparaat": Brusselse techondernemers bellen naar regering
Zes Brusselse techondernemers hebben vandaag in een telefoontje naar de Brusselse politiek hun bezorgdheden en aanbevelingen gedeeld over het ondernemingsklimaat in de hoofdstad. In een gezamenlijke videoboodschap uiten ze hun zorgen over mobiliteit, veiligheid, digitalisering, opleiding en de nood aan een stabiel beleid.
press.agoria.be
Website preview
AI Act - Agoria vraagt uitstel: “Bedrijven hebben meer tijd nodig”
Agoria vraagt uitstel van de verplichtingen in de Europese AI Act. Die wet legt vanaf augustus regels op voor AI-systemen, maar de noodzakelijke technische normen die bedrijven moeten respecteren zijn pas ten vroegste midden 2026 beschikbaar.
press.agoria.be

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over agoria-newsroom

Agoria in het kort

Agoria wil met en voor zijn meer dan 2100 lidbedrijven uit de Belgische technologische industrie merkbaar en duurzaam impact hebben op economische en maatschappelijke uitdagingen. Daarom verdedigt ze als Belgische technologiefederatie de sociale en economische belangen van de technologische industrie in België. Met meer dan 330.000 medewerkers is die een van de grootste sectoren van België en Agoria de grootste federatie binnen het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO). Zo'n 70 procent van de lidbedrijven van Agoria zijn kmo's.

Neem contact op met

Kantoren: Amber-gebouw, Hermeslaan 7, 1831 Diegem Zetel: Ravensteinstraat 4, 1000 Brussel

www.agoria.be