Marc Lambotte: ‘Productiebedrijven moeten blijven draaien.’

PERSBERICHT - 29 OKTOBER 2020

De industriebedrijven in België kunnen zich geen tweede sluiting veroorloven, zegt Marc Lambotte, de CEO van de technologiefederatie Agoria. Het absenteïsme in de productiebedrijven valt voorlopig mee. Als dat verandert, kunnen tijdelijke werklozen, onder meer uit de evenementensector, soelaas brengen.

Wat is het verwachte banenverlies in de technologiesector? Worden de voorspellingen negatief bijgesteld door de tweede golf?

MARC LAMBOTTE. “Sinds 2015 kwamen er 20.477 banen bij in de sector. Tegen 2022 zullen er volgens onze conjunctuuranalyse 12.000 verdwijnen. De omzet van de sector daalde in de eerste zes maanden van het jaar met 6,5 procent, de export met 15 procent. Van januari tot juni 2020 gingen 3200 banen verloren in de technologische industrie. De daling zal doorgaan tot in het eerste kwartaal van 2022. De impact van de strengere maatregelen is nog niet berekend. Ik hoop alleen dat de federale regering niet morrelt aan de wet op het concurrentievermogen en de bedrijfsfiscaliteit niet te veel verandert.”

Vreest u een lockdown?

LAMBOTTE. “Als het over de industrie gaat, gebruik ik liever de term sluiting. En we kunnen ons geen tweede sluiting permitteren. In het voorjaar bleven alleen de essentiële sectoren werken. Ik verwijt dat de politici niet, zij moesten snel handelen. Maar nu weten we meer. Ik wil eraan herinneren dat de sluiting van productiebedrijven onze sector 1 miljard euro heeft gekost. Een nieuwe stillegging zou nog eens 1,6 miljard euro kosten. De schok voor de Agoria-bedrijven was het grootst in de automobielsector met -18 procent en in de machinebouw met -13 procent, tegenover een sectorgemiddelde van -7 procent. Volgend jaar zou de automobielsector met 10 procent groeien. Maar nieuwe verstrengingen zullen dat herstel vertragen en dat wordt pijnlijk. Technologie is in ons land de sector met de hoogste toegevoegde waarde – 39 miljard euro in 2019 – en de hoogste reële economische groei, met 11,5 procent sinds 2015.”

Is het toenemende absenteïsme door ziekte en verplichte quarantaine een gevaar?

LAMBOTTE. “Ja, het is cruciaal dat in de productiebedrijven voldoende mensen actief blijven. Het absenteïsme neemt toe, maar momenteel blijft de situatie onder controle. Je kunt schuiven met ploegen en een beroep doen op tijdelijke arbeid. Als de problemen acuter worden, kun je de productie nog vertragen. Of mensen uit andere sectoren halen, zoals tijdelijke werklozen uit de evenementensector. Podiumbouwers kunnen perfect in onze industriebedrijven aan de slag.”

Is er een grote vrees voor besmettingen op de werkvloer, waar thuiswerk niet mogelijk is?

LAMBOTTE. “Het is ondertussen duidelijk dat het gros van de besmettingen niet in de bedrijven gebeurt, maar in de privésfeer. Agoria heeft voor zijn leden al sinds een maand een draaiboek om veilig te werken. Het is gebaseerd op de richtlijnen van de overheden en de Wereldgezondheidsorganisatie. De bedrijven gebruiken een tool waarmee ze kunnen controleren of ze coronaproof zijn.”


Trends, 29/10/20. Dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over agoria-newsroom

Neem contact op met

Auguste Reyerslaan 80 1030 Brussel

www.agoria.be