Marc Lambotte: “Reputatieschade is groter dan schade in euro's"

PERSBERICHT - 13 FEBRUARI 2019

De reputatieschade door de nieuwe nationale staking vandaag is immens. Daar waarschuwt Marc Lambotte voor, CEO van technologiefederatie Agoria. "We hebben in de hoofdzetels van de grote internationale bedrijven de reputatie van een land waar altijd wordt gestaakt, van een onbetrouwbaar land om in te investeren."

De topman van de technologiefederatie reageert daarmee op de nationale staking van vandaag. Een rondvraag van Agoria bij honderd grote technologische bedrijven leert dat zeventig procent zegt meer dan de helft productieverlies te zullen lijden door de staking. Veertig procent zegt een volledig productieverlies te zullen lijden.

De staking zal grote economische schade veroorzaken. "Maar de reputatieschade is veel groter dan de schade in euro's. De schade op langere termijn is veel groter", waarschuwt Lambotte. "Hier in België is voortdurend iemand aan het staken. Is het nu een nationale staking, een staking van het openbaar vervoer of van de luchtverkeersleiders. Dat onderscheid wordt in het buitenland niet gemaakt. Staking, staking, staking is wat ze horen. Dat is een onderschat probleem", legt Lambotte uit.

Die vele stakingen hebben ons land opgezadeld met een erg slechte reputatie bij de internationale hoofdzetels van de grote bedrijven. "We hebben zo'n slechte reputatie opgebouwd, van het land waar altijd wordt gestaakt, van een onbetrouwbaar land om in te investeren." En dat schrikt bedrijven af om te investeren. "We zullen het effect pas binnen enkele jaren zien." Lambotte zegt weet te hebben van grote investeringen waar ons land naast heeft gegrepen uit schrik voor stakingen.

“Onderhandelingstafel nog steeds gedekt”

De Agoria-topman lanceert daarom een oproep om het overleg zo snel mogelijk te hervatten, "in het belang van de 180.000 werknemers in de technologische maakindustrie". “We moeten vaststellen dat het huidig sociaal overlegmodel niet meer werkt. Maar wij willen samen met de vakbonden aan een nieuw overlegmodel werken, voor de bescherming van de banen van zovele mensen. Het is nog niet te laat, de onderhandelingstafel is nog steeds gedekt. We gaan enkel vooruit als we de tegenstellingen samen overstijgen en oplossen, in het belang van onze welvaart en ons welzijn.”

“Laat ons daarbij wel vertrekken van de juiste cijfers. De loonwet moet volgens de vakbonden worden aangepast, zodat vrije onderhandelingen mogelijk zijn en er meer dan 0,8 procent loonopslag mogelijk is. Maar het gaat niet over 0,8 procent, wel over 4,6 procent, want de automatische indexering bedraagt 3,8 procent. We moeten het hele verhaal vertellen”, vindt Lambotte.

“Eind 2019 zullen er naar schatting 310.841 mensen werken in de technologische sector. Dat zijn er bijna 15.000 meer dan bij de start van de legislatuur in 2014, terwijl we er slechts 10.000 extra beloofd of ingeschat hadden”, aldus Lambotte.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over agoria-newsroom

Neem contact op met

Auguste Reyerslaan 80 1030 Brussel

www.agoria.be