Nationale stakingsdag - Agoria roept op om geen stokken in eigen wielen te steken

Op 31 maart wordt een nationale stakingsdag georganiseerd, die een belangrijk deel van de Belgische technologische industrie dreigt stil te leggen. Onze sector verloor vorig jaar 8.000 jobs en de vooruitzichten voor dit jaar blijven somber. We zitten in de moeilijkste periode van de laatste 10 à 15 jaar. Agoria wil begrip opbrengen voor de bezorgdheden die aan de basis liggen van deze actie, maar een staking die onze bedrijven platlegt is niet de oplossing. Integendeel, ze zal onze industrie, onze bedrijven en onze werknemers alleen maar verder schade toebrengen, terwijl we het al zo moeilijk hebben.

De impact van een nationale stakingsdag op de technologische industrie is enorm: hij kan oplopen tot meer dan 200 miljoen euro economische schade in slechts één dag. Dit betekent minder inkomsten om te investeren in innovatie, duurzaamheid en het versterken van onze bedrijven én minder inkomsten voor de overheid. Bovendien schaadt een dergelijke actie de internationale reputatie van België als een betrouwbare industriële speler en een plek waar je wil komen of blijven investeren. Buitenlandse investeerders, die meer dan 70% van onze industrie ondersteunen, kijken met argwaan naar dit soort acties. Massale stakingen ondermijnen hun vertrouwen en maken ons minder aantrekkelijk voor nieuwe, nochtans broodnodige investeringen.

Dit is het moment om samen te werken en oplossingen te zoeken, niet om elkaar te verzwakken. Onze industrie heeft nood aan stabiliteit, eensgezindheid en herstelde concurrentiekracht. Staken, blokkeren en activiteiten lamleggen dragen aan geen van die dingen bij. Wat we nodig hebben, is een positieve en constructieve dialoog tussen werkgevers, werknemers en beleidsmakers.

Agoria roept dan ook op om geen stokken in de tandwielen die onze industrie en economie doen draaien te steken. In plaats van de industrie verder onder druk te zetten, moeten we de handen in elkaar slaan om ervoor te zorgen dat onze bedrijven niet alleen vandaag overleven, maar ook morgen opnieuw kunnen groeien.

Bart Steukers, CEO Agoria

 

Share

Latest News

Website preview
Industrie en onderwijspartners slaan handen in elkaar voor sterkere praktijkopleidingen
Op vraag van minister van Onderwijs Zuhal Demir slaan de 4 grootste industriesectoren, VOKA en de onderwijsnetten en -koepels de handen in elkaar voor sterkere onderwijsrichtingen in de arbeidsmarktgerichte en dubbele finaliteit, het vroegere beroeps- en technisch onderwijs. Binnen het Vlaams Industrieforum vroeg minister Demir de onderwijs- en industriepartners om de brug tussen bedrijven en scholen te verstevigen. Met concrete acties willen ze nu inspelen op de groeiende nood aan technisch en praktisch geschoold talent.
press.agoria.be
Website preview
Agoria Vlaanderen verwelkomt Vlaams defensieplan
“Vlaamse veiligheidstechnologie kan voortrekkersrol spelen”
press.agoria.be
Website preview
Reactie Agoria Amerikaanse importtarieven: "Niet bij de pakken blijven zitten"
Agoria wil tegenmaatregelen, onderhandelde oplossing en nieuwe handelsakkoorden
press.agoria.be

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over agoria-newsroom

Agoria in het kort

Agoria wil met en voor zijn meer dan 2100 lidbedrijven uit de Belgische technologische industrie merkbaar en duurzaam impact hebben op economische en maatschappelijke uitdagingen. Daarom verdedigt ze als Belgische technologiefederatie de sociale en economische belangen van de technologische industrie in België. Met meer dan 330.000 medewerkers is die een van de grootste sectoren van België en Agoria de grootste federatie binnen het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO). Zo'n 70 procent van de lidbedrijven van Agoria zijn kmo's.

Neem contact op met

Kantoren: Amber-gebouw, Hermeslaan 7, 1831 Diegem Zetel: Ravensteinstraat 4, 1000 Brussel

www.agoria.be