Ons land telt vijf nieuwe fabrieken van de toekomst

Agoria, Sirris, Fedustria en Flanders Food bekronen Daikin, Nuscience, Rousselot, Valeo en Veranneman

Ons land telt vijf nieuwe fabrieken van de toekomst: tijdens de derde editie van de Factories of the Future Awards ontvingen Daikin uit Oostende, Nuscience uit Drongen, Rousselot uit Gent, Valeo uit Ghislenghien en Veranneman Technical Textiles uit Ardooie de titel van Factory of the Future, een prestigieus label dat ze voor drie jaar mogen behouden. “Deze bedrijven hebben stuk voor stuk bewezen dat ze internationale top zijn,” zegt Peter Demuynck, algemeen directeur van Agoria Vlaanderen. Om uit te groeien tot fabriek van de toekomst moeten de bedrijven zeven transformaties doorlopen. In totaal zijn al 265 Belgische maakbedrijven begonnen met deze transformaties, waarvan 65 procent kmo’s.  

Herman Derache, Algemeen directeur van Sirris: “Binnen het actieprogramma Made Different van Sirris en Agoria bereiden we nu al enkele jaren de maakindustrie voor op Industrie 4.0. Om succesvol te blijven, ondanks of dankzij razendsnelle technologische, economische en maatschappelijke evoluties, moeten onze bedrijven zich telkens opnieuw heruitvinden. Een “Factory of the Future” zijn betekent dat onze bedrijven moeten investeren in digitalisering van hun processen, in slimme processen en producten en in een 'world class production'. Onze fabrieken van de toekomst moeten doordacht kunnen omgaan met energie en materialen, maar ook sociaal innovatief zijn en een mensgerichte aanpak hanteren.”

De weg naar …

In totaal zijn al 265 Belgische maakbedrijven begonnen met deze transformaties, waarvan 65 procent kmo’s.  Om nog meer bedrijven aan te moedigen en te inspireren krijgen de beste leerlingen van de klas de bekroning van een Factory of the Future Award. Dit jaar zijn het Daikin, Nuscience, Rousselot, Valeo en Veranneman Technical Textiles. Peter Demuynck: “Deze vijf nieuwe fabrieken van de toekomst investeerden de voorbije vijf jaar meer dan 110 miljoen euro in infrastructuurvernieuwing, digitalisatie en automatisering. Bovendien creëerden ze een 100tal nieuwe jobs, het bewijs dat robotisering en automatisatie niet ten koste hoeft te gaan van jobs.” Sinds de start van het programma, hebben de 16 fabrieken van de toekomst in ons land liefst 500 miljoen euro in ons land geïnvesteerd en tekenden ze een jobgroei van 11 procent op in de afgelopen vijf jaar. 

And the winner is....

Nieuwe bedrijfscultuur bij Daikin omarmt verandering

Daikin Europe is het regionale hoofdkwartier van de Japanse multinational Daikin Industries voor Europa, Midden-Oosten en Afrika. De vestiging in Oostende is uitgegroeid tot het internationale hoofdkwartier voor ontwikkeling, productie en sales. De productiesite breidde er geleidelijk uit tot de meest geavanceerde  fabriek voor airco, warmtepompen en koelinstallaties in Europa en beslaat nu zowat 150.000 m². Jaarlijks worden in de fabriek tientallen nieuwe producten gelanceerd, met een korte doorlooptijd omdat zowel ontwikkeling en productie als ondersteunende diensten onder hetzelfde dak zitten. Daikin heeft de voorbije jaren zijn ‘Factory reform plan’ uitgevoerd in drie grote fases met als kernwoorden stabiliteit, Kaizen (Japanse filosofie van continu verbeteren) en teamwerk. De inspanningen in de fabriek lonen in ieder geval: 30 procent meer productiviteit op de hoofdproductielijn en de persafdeling, 30 procent minder stock van onderdelen, en drie weken sneller een vast productieplan. Last but not least heerst er nu in het hele bedrijf een cultuur van ‘verandering is normaal’.

Software dringt doorlooptijden flink terug bij Nuscience

Nuscience ontwikkelt en produceert  premixen, concentraten en minerale voeding voor vooral jonge dieren (varkens, pluimvee en runderen), alsook additieven voor de diervoederindustrie. In 2015 werd in Drongen een gloednieuwe ‘specialiteiten’-fabriek in gebruik genomen, die excelleert op het gebied van reactiesnelheid op marktopportuniteiten. Door het koppelen van ERP en MES (interfacing), worden momenteel 5.000 berichten per dag heen en weer gestuurd in de fabriek, waarbij het ERP-systeem zelfstandig ‘leert’ om nog beter te plannen. Daarbovenop wisselt het MES-systeem dagelijks 40.000 tot 80.000 boodschappen uit met de machine-PLC’s, en dit via een OPC-connectie waarbij de logica in de PLC zit. Doorlooptijden voor bestellingen werden de voorbije jaren teruggebracht tot 3 à 5 dagen, ook door het bewust investeren in en het inplannen van een bepaald percentage overcapaciteit. Momenteel lopen er veertien Europese onderzoeksprojecten met partners. Op Belgisch niveau is Nuscience Drongen projectleider van onder andere Innodry (Flanders' Food i.s.m. Food Pilot) en Wet2dry (i.s.m. Feed Design Lab).

Rousselot gaat voor meer productie, minder energieverbruik

Rousselot is een Vlaamse producent van gelatine en collageen. Klanten bevinden zich in de farmaceutische sector (hard caps, soft gels), de voedingsnijverheid (desserten, zoetwaren, zuivel, emulgatoren) en de gezondheidssector (collageenproteïne voor sportdranken).  Rousselot Gent heeft binnen de internationale holding de status van Europees competentiecenter en referentiefabriek waarbij de productiemedewerkers mee zorgden voor meerdere technologische doorbraken. Denk aan de toepassing van membraanfiltratie, de inzet van hyperspectrale camera’s voor online kwaliteitscontrole en de opwaardering van kanaalwater tot drinkwater voor gebruik in het productieproces. De sturing voor blending, kwaliteitscontrole alsook de interactie met labotests gebeurt nu vanuit twee controlekamers. De voorbije vijf jaar is Rousselot er bovendien in geslaagd een stijgend productievolume te realiseren terwijl het energieverbruik gereduceerd werd met 30%.

Valeo haalt activiteiten weer in huis

Valeo Ghislenghien is een van de modelfabrieken van deze Franse autogroep. Deze Belgische vestiging stelt ongeveer 900 mensen te werk die multifunctionele verlichtingssystemen bouwen met een hoge toegevoegde waarde voor de automobielsector. Bouwend op een sterke cultuur van ‘lean’ productie en competitieve levertijden, vatte Valeo het traject naar industrie 4.0 aan. Dat gebeurde onder meer door een zeer snelle implementatie van collaboratieve robots en AGV’s (automatisch geleide voertuigen) op de werkvloer en de introductie van elektronische werkinstructies. Het bedrijf zet hard in op een doorgedreven automatisatie en een volledige digitalisatie van zijn processen. Zo werd onlangs nog het Kanban-systeem vervangen door een software die digitaal de prioriteiten vastlegt. Deze transformaties zorgden voor uitstekende prestaties, niet alleen in de fabriek in Ath zelf maar ook binnen de volledige Valeo-groep. Bovendien zullen daardoor een aantal activiteiten die uitbesteed waren aan toeleveranciers weer geïnternaliseerd kunnen worden.

Technologie verlaagt werkdruk bij Veranneman Technical Textiles

Veranneman Technical Textiles (VTT) is een weverij van technisch textiel, gespecialiseerd in de productie van open-structuurweefsels. Deze weefsels gaan rechtstreeks van het weefgetouw in een coatingbad (online coating). In 2011 ontwikkelde en introduceerde VTT Ardooie een innovatieve technologie: de Gelege-technologie. Deze technologie legt de draden, in plaats van ze te kruisen (weven), wat goedkoper en sneller is. Hierdoor kan het bedrijf versneld nieuwe producten ontwikkelen en markten aanboren. De VTT-cultuur stelt 4 D’s centraal: Dromen, Denken, Durven, Doen. Veel van de aandacht binnen het bedrijf ging naar het verlagen van de (werk)druk op het personeel door bijvoorbeeld de integratie van automatisaties op de aanvoer van pvc, PLC’s die de machines voortaan controleren en een centrale, digitale cockpit (COQLBOX) op de werkvloer. Door de sterke technologische ervaring met specifieke, sterk gediversifieerde producten kan het bedrijf zich onderscheiden van de (Aziatische) concurrenten.

Daikin, Nuscience, Rousselot, Valeo en Veranneman Technical Textiles vervoegen het de groeiende groep Factories of the Future in België. In 2016 wonnen E.D.&A., JTEKT Torsen Europe, Ontex, Punch Powertrain, TE Connectivity, Biobakkerij De Trog en Van Hoecke NV een award. Zij volgden Continental, Dentsply Implants, Newtec en Provan op als laureaten van de Factory of the Future awards.

FOTO VLNR: Chris Mercier – NuScience , Frank Veranneman – Veranneman Technical Textiles , Eric Genin – Valeo, Guido Vanderstappen - Rousselot, Patrick Dooms – Daikin 

Voor meer informatie:

René Konings

Lead PR Agoria
Tel. +32 2 706 80 55 - Gsm. +32 478 34 78 86

Rene.konings@agoria.be

Twitter: @renekonings

 

Marie-France Rousseau

Communication Manager Sirris

Gsm. +32 498 919 456

Marie-France.rousseau@sirris.be

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over agoria-newsroom

Neem contact op met

Auguste Reyerslaan 80 1030 Brussel

www.agoria.be