Gemeente Bonheiden wint de prestigieuze Agoria Smart City Award

Bonheiden krijgt schoolkinderen massaal op de fiets dankzij uniek fietsregistratiesysteem

De gemeente Bonheiden is de winnaar van de Agoria Smart City Award. Bonheiden bouwde een fietsregistratiesysteem uit en combineerde dit met een origineel beloningssysteem. Alle scholen kregen een speciale fietsscanner, de kinderen een gepersonaliseerde chip in het voorwiel van hun fiets. Fietsende scholieren krijgen een beloning in de vorm van dukaten voor gebruik op de plaatselijke kermissen. “In plaats van 12% fietsgebruik bij onze schoolgaande jeugd, hebben we een potentieel opgebouwd van 62% fietsgebruik,” zegt burgemeester Guido Vaganée. “Bonheiden is een fraai voorbeeld van hoe steden en gemeentes met technologie hun beleid kunnen verbeteren en zorgen voor meer leefbaarheid,” zegt Marc Lambotte, CEO van Agoria.

Bonheiden, een gemeente in de provincie Antwerpen met bijna 15.000 inwoners, telt ongeveer 800 schoolgaande kinderen in het kleuter- en basisonderwijs. Zowat 500 kinderen registreerden zich tot nu voor het project. Via een draadloos systeem aan de fietsenstalling worden alle fietsers geregistreerd via een RFID-chip aangebracht in het voorwiel of de fietshelm. Zo worden de fietskilometers van thuis naar school vastgelegd. De gemeente koppelde er een leuk beloningssysteem aan vast: de fietsritten brengen dukaten op die de jongeren kunnen inruilen op één van de vijf kermissen die jaarlijks in de gemeente plaats vinden.

En alles is natuurlijk ook te volgen via een app. De kinderen en hun ouders kunnen zo volgen wie het meeste kilometers heeft gereden, maar ook de gemeente kan zijn winst uitrekenen: zo zullen de kinderen op een schooljaar 3 keer de aarde rondgefietst hebben en maar liefst 29 ton CO2-uitstoot hebben voorkomen.

Drie keer winst

“We maken drie keer winst,” legt burgemeester Vaganée uit. “Onze schoolomgevingen worden veiliger doordat er minder ouders met de wagen hun kinderen komen afzetten. We creëren hierdoor meer capaciteit voor ons doorgaand verkeer. En natuurlijk zorgen we ook voor een gezondere gemeente met minder CO2, gezondere inwoners en een sociale winst want fietsende mensen spreken elkaar ook makkelijker aan.”

Maar daar blijft het niet bij. Bonheiden wil door gebruik te maken van technologie zijn Smart Citybeleid verder uitbouwen. Vaganée: “De volgende stap is ook andere locaties te voorzien van dergelijke scanners zoals de naschoolse activiteiten, sportinfrastructuur, muziekschool, enz…. Eveneens kunnen we het systeem gebruiken om bepaalde veilige fietsroutes, zoals onze fietsstratenroutes, te ondersteunen met extra bonuspunten. Het zou bijvoorbeeld ook mogelijk zijn om deze technologie in te zetten om verkeerslichten te sturen in functie van het aantal gescande fietsers. Ook voor het gemeentepersoneel zal de registratie van de wettelijke fietsvergoeding vanaf nu digitaal verlopen.”

“Bonheiden bewijst dat ook kleine gemeentes kunnen uitblinken in smart citybeleid,” vindt Marc Lambotte. “Misschien hebben deze bescheidenere gemeentes minder personeel dan grootsteden,

maar dankzij technologie kunnen ze op een innovatieve manier toch hun burgers een goede dienstverlening bieden. Zo slagen ze erin om van hun gemeente een aangename plaats te maken. Technologiebedrijven kunnen daarbij helpen. Het fietsscanningsysteem van Bonheiden is alvast een voorbeeld dat navolging verdient.”

Vandaag vindt in Brussel (Diamant Building, Reyerslaan 80, 1030 Brussel) het Smart Cities Forum (www.smartcitiesforum.be) plaats. Vanaf 17u30 start de uitreiking van de Smart City Awards. Naast winnaar Bonheiden, zullen nog vijf andere gemeentes en steden een Smart City Award ontvangen voor de rubrieken energy, mobility, living en digital. Om het Smart Cities Forum en de uitreiking van de prijzen mee te maken, kunt u contact opnemen met rene.konings@agoria.be – 0478/34.78.86. Meer info over deze andere winnaars volgt deze avond.

Voor meer vragen over het mobiliteitsbeleid en fietsscanning in Bonheiden kan u terecht bij Isabelle Siebens, Communicatieambtenaar van Bonheiden, isabelle.siebens@bonheiden.be – 015/ 50.28.02.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over agoria-newsroom

Neem contact op met

Auguste Reyerslaan 80 1030 Brussel

www.agoria.be