Vacatures in voertuigindustrie blijven open staan
Helft van 500 openstaande vacatures na half jaar nog niet ingevuld
Technologiefuncties blijven een knelpunt op onze arbeidsmarkt, zo blijkt uit een rondvraag van Agoria. Bij de start van het autosalon in januari van dit jaar communiceerde de technologiefederatie dat er in de voertuigindustrie 500 voltijdse vacatures waren. In de zomer blijkt dat slechts de helft daarvan ingevuld is. “Een structureel probleem,” zegt Marc Lambotte, CEO van Agoria. Normaal worden vacatures in onze economie na 1 maand voor arbeidersfuncties en na drie maanden voor managementfuncties ingevuld. “Voor technologiefuncties, van operatoren tot ingenieurs, duurt dit dubbel zo lang met uitschieters tot één jaar. Een aantal vacatures raakt niet ingevuld,” zegt Lambotte die hoopt dat de toegenomen populariteit van technologiestudies van de voorbije jaren een ommekeer inluidt. Dat zal nodig zijn, want de voertuigindustrie zoekt intussen weer nieuwe mensen.
Bij de start van het autosalon communiceerden een dertigtal bedrijven uit de voertuigindustrie dat zij 481 openstaande vacatures in ons land hadden. Het ging daarbij zowel om jobs bij grote productiebedrijven en R&D-afdelingen als om functies bij toeleveranciers. De bedrijven zijn op zoek naar profielen van lasser tot ingenieur. Veel gevraagd zijn onderhouds- en installatietechnici en specialisten rond automatisatie, vaak gelinkt aan de optimalisatie van de productieprocessen.
Vaststelling na een half jaar is dat de administratieve functies snel ingevuld raken, maar dat deze bedrijven erg veel moeite hebben om de technische functies in te vullen. Neem nu Punch Powertrain, een producent van automatische versnellingsbakken, uit Sint-Truiden. Liefst honderdvijftig openstaande vacatures in januari, maar tot nu slechts 80 functies werden ingevuld. Intussen zoekt het groeibedrijf weer 100 extra mensen. AW Europe, ook een producent van automatische versnellingsbakken, uit het Waals-Brabantse Eigenbrakel, zoekt momenteel nog 17 nieuwe medewerkers.
De lange en moeilijke zoektocht naar technische profielen is een fenomeen dat merkbaar is bij groot en klein. Niet alleen autobouwers als Volvo Cars en Audi Brussels kampen ermee, ook KMO’s zoeken steeds naar geschikt personeel. Ook het snelgroeiende Tremec in het West–Vlaamse Zedelgem, dat in 2 jaar tijd verdubbelde van 65 naar 130 medewerkers, heeft permanent een 15tal vacatures open staan. Tremec verhuisde onlangs naar een nieuw gebouw en ontwikkelt zogenaamde dual clutchtransmissies voor sportwagens. En dat België nog steeds een gerenommeerd autoland is, mag blijken uit de klantenportfolio van Tremec: tot de verbeelding sprekende Italiaanse, Duitse en Britse sportwagenbouwers doen beroep op het bedrijf. Het bedrijf zoekt volop ontwikkelingsingenieurs, kwaliteitsingenieurs, en aankopers om zijn sterke groei nog verder door te zetten.
“Mee kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van high-end sportwagens is zeker niet alledaags. En het geeft goed weer hoe boeiend een technologiefunctie kan zijn.” Maar bedrijven op zoek naar technisch personeel, wijzen erop dat het aantal geschikte kandidaten nog te laag blijft liggen. “Het gaat dan zowel om mensen met een secundair als hogeschool- of universitair diploma,” zegt Lambotte.
Toch zijn er ook signalen die duiden op een ommekeer. In de voorbije jaren werden vanuit het bedrijfsleven en de overheden heel wat initiatieven genomen om technologiestudies te promoten en met succes. “Zowel in het Nederlandstalig als het Franstalig hoger onderwijs, stellen we vast dat de inschrijvingen voor ingenieur- en bijvoorbeeld ook ICT-studies stijgen. In de secundaire netten wordt steeds meer aandacht geschonken aan STEM-vakken en formules als duaal leren. En dat is belangrijk, want los van de voertuigindustrie, is technologie voor iedereen onmisbaar in het professionele leven,” besluit Lambotte.
Kandidaten voor een functie in de voertuigindustrie kunnen via de website www.beautomotive.be (initiatief van Agoria) solliciteren.