‘Sluit niet alle kerncentrales in 2025’

‘Alle kerncentrales sluiten tegen 2025 is geen goed idee.  Minstens twee kerncentrales moeten dus open  blijven.’ Dat zeggen Marc Lambotte, Yves Verschueren en Peter Claes, de topmannen van de federaties van de technologie (Agoria), de chemie en ‘life sciences’ (essenscia) en de industriële grootverbruikers (Febeliec), na een analyse van het rapport over de energiebevoorrading dat netbeheerder Elia publiceerde. Door alle kerncentrales te sluiten, verhoogt de kost jaarlijks zo’n 600 miljoen euro.  De huidige kalender van de volledige kernuitstap tegen 2025 behouden, maakt  volgens Lambotte, Verschueren en Claes de meerkost van een energiesysteem met een stijgend aandeel duurzame energie onnodig duur voor bedrijven en gezinnen.   

Agoria, essenscia en Febeliec roepen de federale regering op om eindelijk een duidelijke maar doordachte keuze te maken: ‘De markt vraagt duidelijkheid en de consumenten vragen betaalbaarheid. Een ongeloofwaardige beslissing is nefast voor het investeringsklimaat.  De industrie dringt aan op een snelle en definitieve beslissing van de regering rond de nucleaire centrales die zowel de bevoorradingszekerheid als de betaalbaarheid en CO2-uitstoot van het park omvatten.’ De organisaties wijzen op deze drie pijlers en op de kennis die België heeft op het vlak van kernenergie.

Duurzaam en betaalbaar

Netbeheerder Elia berekende een ­scenario waarbij twee kerncentrales na 2025 nog openblijven. In dat geval zakt de nood aan nieuwe capaciteit, maar is er nog altijd bijkomende gas­capaciteit nodig. ‘De kostprijs van dit scenario  ligt echter zo’n  600 miljoen euro per jaar lager. Ook andere studies (Energyville, Itinera en het Planbureau) tonen aan dat de totale systeemkost bij een verlenging van twee kerncentrales na 2025 substantieel lager ligt. Daarom pleit de industrie voor een meer getrapte kernuitstap en de verlenging van minstens twee centrales na 2025. Daarnaast stoot kernenergie veel minder CO2 uit dan gascentrales en is er zekerheid en stabiliteit qua bevoorrading.  Met het oog op de transitie naar een klimaatvriendelijke energieproductie zijn dit voordelen die men niet mag negeren’, klinkt het.

 

Over Agoria, essenscia en Febeliec

Agoria betekent vooruitgang door technologie. Agoria vertegenwoordigt meer dan 1.800 lidbedrijven en 300.000 werknemers. Adviesverlening, business development en de creatie van een optimaal ondernemingsklimaat zijn de centrale pijlers van Agoria.

essenscia, de Belgische federatie van de chemische industrie en van life sciences, is een multisectoriële koepelorganisatie die de talrijke activiteitssectoren van de chemie, van kunststoffen en van life sciences vertegenwoordigt. essenscia heeft meer dan 750 leden.

Febeliec is de federatie van de industriële grootverbruikers. Febeliec streeft naar competitieve prijzen voor elektriciteit en aardgas voor Belgische bedrijvenbijdragen tot de bevoorradingszekerheid van energie in België.

Agoria en essenscia vertegenwoordigen in België 13.5 procent van de toegevoegde waarde (49.7 miljard euro, NBB), 8.4 procent van de werkgelegenheid (390 000 werknemers, NBB), 16.2 procent van de investeringen (5.8 miljard euro, FOD Economie) en 15.4 procent van de omzet (184.1 miljard euro, FOD Economie).

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over agoria-newsroom

Neem contact op met

Auguste Reyerslaan 80 1030 Brussel

www.agoria.be