Persuitnodiging: Connect the dots – BiR&D 10th anniversary (20 maart)

Beste journalist,

Op 20 maart 2018 viert BiR&D (Belgian industrial Research and Development) samen met Koning Filip, Agoria en 250 genodigden uit de academische, industriële en politieke wereld haar twintigste verjaardag. Dit vindt plaats in het Paleis der Academiën in Brussel. U wordt vriendelijk uitgenodigd om de antwoorden te ontdekken die R&D in België biedt op de uitdagingen van de toekomst en dit op het vlak van de bescherming van natuurlijke rijkdommen, energie, voeding en gezondheid.

Tussen 9u30 en 10u30 is er tijd voorzien voor een persoonlijk interview met Marnix Botte (Voorzitter BiR&D, Nokia), André Convents (Vice-Voorzitter BiR&D, P&G), Philippe Denoël (GSK), Simon Dresse (UCB) en Jean-Pierre Clamadieu (CEO Solvay).  Eveneens is er de gelegenheid om bepaalde innovaties van onze leden te bekijken en beleven.

Om 11u start de academische sessie in aanwezigheid van de Koning en krijgt u meer inzicht over het onderzoek van 25 grote Belgische industriële bedrijven, in samenwerking met universiteiten, onderzoekscentra en start-ups in ons land.  Tevens zult u kennismaken met de twee winnaars van de BiR&D doctoraatsprijzen 2017-2018, in de categorieën Wetenschap & Technologie en Gezondheid & Levenswetenschappen.

10 jaar geleden werd op initiatief van Prins Filip en Baron Buysse een ronde tafel gehouden op het Koninklijk Paleis met R&D/CTO verantwoordelijken van een tiental Belgische industriële bedrijven. Samen beslisten zij om Belgian Industrial Research & Development (BiR&D) op te richten en alles in het werk te stellen om van België een excellente plaats te maken voor onderzoek en ontwikkeling.

Vandaag is BiR&D een associatie van 25 multinationale ondernemingen met belangrijke R&D activiteiten in België: 3M, AB InBev, AGC, Altlas Copco, Baxter, Bekaert, Cargill, Carmeuse, Coca-Cola, Deme, Engie, Etex, GSK, Jansen Pharma, LHoist, Magotteaux, Nokia, Ocas, P&G, Puratos, Recticel, Solvay, Total, UCB, Umicore.

Agoria, Essenscia en GRD (Groupe Recherche et Développement), zijn geassocieerde leden.

De leden van BiR&D stellen ongeveer 10.000 personen te werk in R&D in België. Dit houdt nog geen rekening met de indirecte jobcreatie als gevolg van het onderzoek en samenwerking met universiteiten, onderzoekscentra en start-ups.

BiR&D wil graag de aantrekkelijkheid en de efficiëntie van industrieel onderzoek in België stimuleren en verbeteren, over de sectoriële en regionale grenzen heen.

  • Onze leden delen en verkennen de beste methodes en innovatieve technieken (hackatons, incubatie, venturing…), samen met alle ecosysteem spelers 
  • In 2013 heeft BiR&D een charter ondertekend met alle universiteiten in het land met het oog op een optimale samenwerking om talenten te stimuleren en te verrijken, samenwerkingen te vergemakkelijken en een verhoging van het valorisatiepotentieel van het onderzoek te bewerkstelligen.
  • Elk jaar reikt BiR&D 2 prijzen van 10.000 euro uit aan innovatieve doctoraatsthesissen, die multisectorieel zijn en een belangrijk valorisatiepotentieel hebben.

Zijne Majesteit de Koning en Graaf Buysse zijn opnieuw aanwezig om de 10e verjaardag te vieren van de associatie waarvan zij aan de wieg stonden.

Na 10 jaar, zijn wij fier om de resultaten van de samenwerking van onze 25 leden met het lokale ecosysteem, aan de buitenwereld te kunnen tonen.

In onze Belgische laboratoria werken onderzoekers actief mee aan concrete oplossingen voor de uitdagingen van onze planeet en de mensen die er leven: bewaren van natuurlijke rijkdommen, verminderen van verbruik van energie en verzekeren van hernieuwde productie, verzekeren van duurzame voeding voor alle mensen en behoud van een goede gezondheid.  De bijlage van dit document toont enkele voorbeelden van effectief onderzoek door onze leden in België, steeds in samenwerking met de andere spelers van het ecosysteem.

Vanaf 9u30 kunt u de onderzoekers van bedrijven en universiteiten ontmoeten die een selectie van hun activiteiten en hun uitvindingen zullen presenteren.  Of u kan onze leden interviewen over het R&D ecosysteem in België en de rol van BiR&D.

Om 11u is er een uur durende sessie in aanwezigheid van de Koning waarin via korte films en toespraken de het werk van R&D teams in België belicht wordt.  Jean-Pierre Clamadieu, onze keynote speaker, deelt zijn visie op de uitdagingen waar de sector voorstaat in de komende jaren. Tevens zullen de Awards 2017-2018 uitgereikt worden aan twee jonge onderzoekers.

Voor alle verdere info of aanvraag interview: edith.coune@gmail.com – 0032 475 90 15 10. Registreren kan hier.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over agoria-newsroom

Neem contact op met

Auguste Reyerslaan 80 1030 Brussel

www.agoria.be