Reactie Agoria Vlaanderen op Vlaams regeerakkoord – “Juiste nadrukken, maar nog veel onduidelijk”
Agoria Vlaanderen reageert eerder afwachtend op het nieuwe Vlaamse regeerakkoord. “Dat van de vermindering van administratieve lasten en regeldruk een prioriteit wordt gemaakt, is een goede zaak. Ook de focus op onze industrie is positief. We vragen nu snel actie, zodat onze bedrijven de nodige ademruimte en investeringszekerheid krijgen om verder te kunnen groeien in Vlaanderen. We vrezen bijvoorbeeld dat de vergaande versoepeling van de renovatieplicht voor veel onduidelijkheid zal zorgen en vragen snel overleg.”, zegt Jolyce Demely, algemeen directeur van Agoria Vlaanderen.
Agoria Vlaanderen boog zich over het net onderhandelde Vlaams regeerakkoord. Zowel op vlak van energie en omgeving, onderwijs en arbeidsmarkt als economie en innovatie staan er meerdere positieve ambities en maatregelen in het akkoord. Aan de andere kant stelt de nieuwe regering tientallen keren dat ze maatregelen willen “evalueren” of “onderzoeken”. De impact voor Vlaamse ondernemingen is op bijzonder veel vlakken nog onvoldoende duidelijk. De technologiesector stelt zich daarom meerdere vragen.
Over energie en omgeving
“De nieuwe Vlaamse regering erkent terecht dat de energie- en klimaattransitie opportuniteiten biedt voor duurzame economische groei, meer jobs, meer nieuwe producten en diensten en het versterken van onze strategische autonomie. Toch blijft Agoria Vlaanderen op meerdere vlakken op zijn honger zitten.”, reageert Jolyce Demely.
Agoria Vlaanderen steunt het behoud van de renovatieplicht, maar betreurt de sterke versoepeling. Die maakt het onduidelijk hoe Vlaanderen dan wel haar klimaatdoelstellingen op langere termijn wil halen. Bovendien is het risico reëel dat Europa Vlaanderen verplicht om haar renovatiebeleid opnieuw te verstrengen. Noch burgers, noch bedrijven zijn gebaat bij de onzekerheid die de versoepeling nu dreigt te creëren. Agoria vraagt om snel overleg met de regering.
Het is verder een goede zaak voor onze bedrijven dat de toegelaten compensatieregeling van de indirecte emissiekosten behouden blijft en dat er een grotere flexibiliteit wordt voorzien voor het verplicht installeren van zonnepanelen op bedrijfssites. We willen de regering er wel op wijzen dat de beloofde verhoogde flexibiliteit hand in hand moet gaan met een aangepast vergunningenbeleid en een minder strenge deadline. Onze bedrijven moeten de kans krijgen om investeringen in hernieuwbare energie aan een haalbaar tempo uit te rollen.
Agoria Vlaanderen is tevreden met de intentie om vergunningsprocessen te versnellen. Die zijn voor enorm veel bedrijven de basis om duurzaam te ondernemen en investeren. Ook de beloofde doorlichting van de beroepsprocedures door een gemengde commissie is positief. Agoria hoopt dat hier snel werk wordt van gemaakt om meer rechts- en investeringszekerheid te creeëren voor onze bedrijven met vergunningsuitdagingen.
De afschaffing van de vrijstelling op verkeersbelasting op elektrische voertuigen komt volgens Agoria te vroeg. Nog altijd maar 1 auto op 20 in Vlaanderen is elektrisch en de broodnodige overgang naar meer elektrische voertuigen dreigt te vertragen. Willen we onze mobiliteit aan een voldoende hoog tempo vergroenen, blijft stimulerend beleid nodig. Bovendien dreigt de belasting vooral gedragen te worden door bedrijven.
Dit regeerakkoord is ook een gemiste kans voor een slimme kilometerheffing: Het vervangen van de huidige belasting door een heffing op basis van gebruik en type wagen zou bijdragen aan een meer duurzaam en eerlijk mobiliteitsbeleid.
We vragen de Vlaamse regering om bij de aanbesteding van de extra investeringen in De Lijn nog meer rekening te houden met de toegevoegde waarde die tram- en busproducenten in Vlaanderen creëren dankzij lokale tewerkstelling, zeker gezien de vele recente investeringen die zij deden om hun productie in Vlaanderen te houden
Over onderwijs & arbeidsmarkt
“In de huidige budgettaire context en de arbeidsmarktkrapte, hebben we begrip voor de afschaffing van de jobbonus. We verwachten van de partijen binnen de Vlaamse regering dat ze federaal mee het verschil tussen werken en niet-werken groter maken, voor de regionale bemiddelingsdienst VDAB de nodige handvaten regionaliseert in het opvolgen van werkzoekenden, langdurig zieken en inactieven en de investeringen van het bedrijfsleven in het opleiden werknemers ondersteunt. We steunen de Vlaamse Regering voluit in haar vraag aan de federale regering om de Federal Learning Account af te schaffen.”, vertelt Jolyce Demely.
Ook de bereidheid om de doorlooptijden van economische migratie te reduceren en hiervoor te werken met een voortdurend evoluerende knelpuntberoepenlijst en een parallelle behandeling van werk –en verblijfsvergunning is positief. Het regeerakkoord heeft, terecht, aandacht voor de duurzame inzetbaarheid van werknemers, maar maakt geen vermelding van technologie voor ‘werkbaar werk’. Technologie is nochtans een zeer beloftevolle oplossing om uitval te voorkomen.
Agoria Vlaanderen ondersteunt de focus op excellentie in elke vorm van het onderwijs en de focus op samenwerking. Zonder talent geen welvaart. De noodzakelijke samenwerking over de netten en koepels heen en tussen scholen en het bedrijfsleven zal toekomstige leerlingen laten schitteren doordat leerkrachten en materiaal nog beter gebundeld en ingezet worden. Een verderzetting van de digisprong, het flexibiliseren van duaal leren, extra ondersteuning voor dure maar belangrijke technische en beroepsopleidingen, het delen van leermiddelen, de lokale ondersteuning om de matchmaking tussen scholen en bedrijven te faciliteren zijn stuk voor stuk goede maatregelen.
Agoria Vlaanderen is heel tevreden dat STEM-vaardigheden in de minimumdoelen voor het lager onderwijs worden opgenomen. Door aandacht voor STEM in het lager onderwijs van alle leerlingen zal de instroom in STEM-richtingen in verschillende vormen in het secundair en hoger onderwijs verhogen. De uitbreiding van de mogelijkheid om jongeren op de bedrijfsvloer te laten kwalificeren vanaf 16 jaar getuigt van investering in elk talent telt, zodat geen enkele jongere met lege handen de schoolbanken verlaat en ongeschoold op de arbeidsmarkt komt.
Agoria Vlaanderen vraagt wel meer aandacht voor de internationalisering van het hoger onderwijs, zeker met het oog op de moeilijk te vinden gespecialiseerde werknemers die onze bedrijven nodig hebben.
Over economie en innovatie
De nieuwe Vlaamse regering wil voor economie, wetenschap en innovatie duidelijk inzetten op het versterken van onze productiviteit en concurrentiekracht, strategische sectoren volop ondersteunen, zorgen voor rechtszekerheid en administratieve vereenvoudiging en extra investeren in onderzoek, ontwikkeling en valorisatie. Dat zijn krachtlijnen die Agoria Vlaanderen absoluut onderschrijft. Het is belangrijk om de komende legislatuur de kaart van onderzoek, ontwikkeling en innovatie te blijven trekken, en er ook voor te zorgen dat het onderzoek dat bij onze kennisinstellingen gebeurt nauw aansluit bij de noden van onze bedrijven.
Wat steun aan bedrijven betreft, lijkt de Vlaamse regering te willen evalueren welke steun doelmatig is en welke niet. Agoria Vlaanderen onderschrijft die ambitie, maar vraagt wel om bij het herbekijken van strategisch belangrijke bedrijfssteun, steeds in dialoog te gaan met de industrie en altijd de aantrekkelijkheid van Vlaanderen voor (buitenlandse) investeringen in het achterhoofd te houden. Agoria vraagt overleg en wil snel duidelijkheid voor bedrijven rond mogelijke aanpassingen van investeringssteun.
Dat ook de defensie-industrie eindelijk de nodige aandacht krijgt, stemt Agoria Vlaanderen tevreden: “De defensie- en veiligheidssector bleef veel te lang in het verdomhoekje. Gelukkig groeit het besef dat de defensie-industrie een belangrijke rol te spelen heeft in het beschermen van onze samenleving. Het is dan ook goed dat deze nieuwe Vlaamse Regering de kaart van de defensie-industrie trekt en haar alle kansen in Vlaanderen wil geven voor verdere groei en ontwikkeling,”, besluit Jolyce Demely.
Contact
Jan Gatz