Simon, Elias en Thibeau winnen de Junior STEM Olympiade

PERSBERICHT - 30 NOVEMBER 2019

Simon Bijnens uit Lummen, Elias Verelst uit Malle en Thibeau Carlens uit Wellen mogen zich gedurende één jaar de grootste jonge technologie-STEM-talenten van de lage landen noemen. Zij wonnen zaterdag, uit handen van minister Wouter Beke, de gouden medailles tijdens de finale van de negende editie van de Vlaamse Junior STEM Olympiade. Zij waren de beste in een theoretische test en vier praktische proeven waarmee gepolst werd naar hun inzicht qua technologie of STEM (wetenschap, technologie, ingenieurskunde, wiskunde) . Deze wedstrijd is er voor kinderen uit het vijfde en zesde leerjaar met een passie voor exacte wetenschap en technologie. Naast 60 leerlingen van de basisscholen uit Vlaanderen en Brussel, namen ook de 4 beste jongeren uit de Nederlandse finale van de STEM Olympiade deel aan dit event. Aan deze Olympiade namen in twee rondes liefst 25024 leerlingen uit 590 basisscholen.

De organisatie van dit jaarlijkse event is een samenwerkingsverband tussen technologiefederatie Agoria, Technopolis, Engie, HRRail, Volta, Defensie, Bekaert, Esas, IBM, EOS, KU Leuven, U Hasselt, U Gent, VUB, associatie U Gent, associatie U Antwerpen, PXL, EHB, Thomas MORE, VIVES en de Vlaamse overheid. Ze scharen zich achter het STEM-actieplan dat jongeren wil stimuleren in toegepaste wiskunde, exacte wetenschappen, techniek/technologie en onderzoek/ontwerp. "De Olympiade zet immers op de eerste plaats in op de T van Technology en op de E van de Engineering, maar ze heeft de exacte wetenschappen (S) als basis en kan niet zonder de toegepaste wiskunde (M)", aldus coördinator Rik Hostyn.

Jongens en meisjes gaan voor STEM

Peter Demuynck, algemeen directeur van Agoria Vlaanderen: “De Junior STEM Olympiade daagde meer dan 25.000 deelnemers uit om hun talent en vaardigheden voor technologie en wetenschap te ontdekken en aan te scherpen. Dat is nodig: de toekomst is digitaal en technologisch. Vlaanderen heeft nood aan technologisch talent. Onze bedrijven transformeren zich tot ‘fabrieken van de toekomst’ waarbij digitalisering en technologische innovaties de sleutel zijn. We hebben jongens en meisjes nodig met passie voor technologie die voluit kiezen voor STEM”.

Alle deelnemers aan de finale, 16 meisjes en 48 jongens, kregen een leuke technologisch gerelateerde prijs ter waarde van 5.500 euro. Naast de Junior-STEM Olympiade is er ook een STEM-editie voor de eerste graad van het secundair onderwijs. Samen bereiken ze dit schooljaar meer dan 52.000 leerlingen met STEM-ambities.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over agoria-newsroom

Neem contact op met

Auguste Reyerslaan 80 1030 Brussel

www.agoria.be