Sint-Truiden wint prijs ‘Slimste Stad’ met stadsapp

Onder embargo tot 18u

De stad Sint-Truiden wint de Agoria Smart City Award met de stadsapp 'Sint-Truiden'. De app is uniek in Vlaanderen omdat het de elektronische identiteitskaart digitaliseert. Concreet betekent het dat elke Truienaar zijn of haar identiteitskaart kan verbinden met de app. Vragen aan het stadsbestuur, meldingen over overlast, bestellingen bij handelaars, aanvragen voor officiële documenten… het kan allemaal. 

Het unieke van de app is de mobiele identiteitskaart. De diensten die de stad aanbiedt, zijn immers grotendeels gebaseerd op de identiteit van de inwoners. De applicatie is de eerste implementatie van beveiligde e-ID toepassing in Europa op smartphone. Sint-Truiden is niet de eerste stad met een stadsapp, maar wel de eerste stad in Vlaanderen waar alle burgers in één digitale gemeenschap kunnen communiceren met elkaar. Door de koppeling met de elektronische identiteitskaart maakt de applicatie de identiteit van de burgers mobiel.

Het is de meest geavanceerde all-in-one lokale app die vandaag beschikbaar is. “Het mooie aan het initiatief is de koppeling met de officiële stadsdiensten via een beveiligde e-ID toepassing of met lokale handelaars. De jury heeft ook vastgesteld dat de app wordt gebruikt, en dat het niet gaat over een pilootproject maar over een effectieve toepassing. Een positief element is ook dat de mensen feedback ontvangen na een melding. Zo voelen inwoners zich betrokken bij het stadsbeleid. De jury adviseert om verder in te zetten op de uitbreiding van de app, verder aandacht te besteden aan de burgerparticipatie en data te gebruiken om analyses te maken over wat de app teweeg brengt op vlak van organisatie bij de stad. De prijs wordt ook uitgereikt omdat de jury heeft vastgesteld dat Sint-Truiden sterk inzet op de ontwikkeling van een smart city beleid dat zijn eerste vruchten afwerpt en dit als een niet-centrumstad”, zegt Peter Demuynck van Agoria Vlaanderen.

“Dat is helemaal niet evident. Wij zijn dan ook blij dat onze doorgedreven inzet niet onopgemerkt blijft. Wij zijn met onze stad op weg naar een slimme, digitale toekomst. De Sint-Truiden App is hiervan een zichtbare realisatie. We zijn dan ook heel fier dat die nu bekroond wordt met een Agoria Smart City Award”, vertelt burgemeester van Sint-Truiden Veerle Heeren.

“Zoals de jury ook stelt, gaat het om meer dan zomaar een app. Het is een digitale gemeenschap waar onze inwoners met elkaar kunnen communiceren. Door de veilige koppeling met de eID maken we de identiteit van onze burgers bovendien mobiel. Dat was bij de lancering van de app - een jaar geleden - ongezien in Europa. Ondertussen telt onze app meer dan 7.000 gebruikers. Dit cijfer gaat continu in stijgende lijn”, verduidelijkt Truiens schepen van Digitalisering en Burgerzaken Carl Nijssens.

Ook bekroning voor Brussel, Brugge, Gerpinnes en Musson

Agoria, de bedrijvenorganisatie van de technologische sector, reikt voor de vierde keer de Smart City Awards uit aan steden en gemeenten die investeren in technologische innovaties om het leven van hun inwoners te verbeteren. Agoria helpt steden en gemeenten in de uitwerking van smart cities-projecten en ondersteunt hen met goede voorbeelden uit binnen- en buitenland. Een jury van 5 onafhankelijke experts heeft eenentwintig kandidaat-projecten uit heel België onderzocht en beoordeeld, waarvan Sint-Truiden de Agoria Smart City Award in  de wacht sleept. Er is ook een bekroning voor vier andere steden. Zo brengt Brugge via slimme bromfietsen het bovengronds parkeren in kaart, gaat Brussel voor betere verkeersdoorstroming en minder luchtvervuiling door slimme verkeerslichten, beheert Gerpinnes (Henegouwen) haar begraafplaatsen online en installeerde Musson (Luxemburg) slimme meters voor water en elektriciteit. Ook Ericsson en Corda Campus krijgen een prijs. Zij lanceerden vorig jaar de eerste 5G-Life Campus in Hasselt om innovatieve applicaties uit te testen op 5G technologieën. De nieuwe 5G-Life campus biedt onderdak aan Belgische spelers om toepassingen op 5G te ontwikkelen voor industrie en maatschappij.

Vandaag organiseert Agoria in Brussel de zesde editie van het ‘Agoria Smart City Forum & Award’ waarop ruim driehonderd experts, technologiebedrijven, en vertegenwoordigers van overheden aanwezig zijn. Daar kunnen ze kennismaken met voorbeelden van nationale en internationale smart city-projecten, deelnemen aan debatten met experten en krijgen ze een demonstratie van technologische oplossingen.

Om steden en gemeenten wegwijs te maken in gebruik van data en data architecturen binnen een smart city context zal op 1 maart een white paper “Data, de bouwstenen voor de steden en gemeenten van de toekomst” worden voorgesteld.

Persbericht.pdf

PDF - 1.3 Mb

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over agoria-newsroom

Neem contact op met

Auguste Reyerslaan 80 1030 Brussel

www.agoria.be