Technologiestudies kennen ook dit academiejaar succes
Agoria rekent op vijf procent meer technologiestudenten
Nu de inschrijvingen voor het nieuwe academiejaar volop bezig zijn, hebben al 6188 studenten zich ingeschreven voor de richtingen ICT (master en bachelor), professionele bachelor technologie, master industriële wetenschappen & technologie en ingenieurswetenschappen. En dat is twaalf procent meer dan vorig academiejaar op het hetzelfde tijdstip, zo zegt technologiefederatie Agoria. Die stijging zal wel nog wat afvlakken omdat de hogescholen een week vroeger starten dan vorig jaar. Toch rekent Agoria op een algemene stijging van vijf procent bij de start van het academiejaar. “Dat is een erg positieve tendens,” zegt Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria Vlaanderen. De Pril hoopt dat nog meer late beslissers de stap naar een technologierichting zetten. “We zijn weliswaar met steeds meer studenten, maar de vraag naar STEM- en ICT-skills op de arbeidsmarkt blijft groeien.”
Technologiefederatie Agoria volgt met de technologiebarometer wekelijks de evolutie van de inschrijvingen voor technologierichtingen aan het Nederlandstalig hoger onderwijs. Sinds vier jaren stijgt het aantal technologiestudenten weer, vorig jaar klokte het totaal aantal technologiestudenten af op 8545, toen ook goed voor een stijging met vijf procent. Agoria schat dat er minstens 9000 studenten op jaarbasis aan technologiestudierichtingen moeten starten om aan de vraag van de arbeidsmarkt te voldoen.
De voorlopige cijfers van dit academiejaar duiden alvast op groei. Vergeleken met hetzelfde tijdstip vorig jaar staat de teller voor industrieel ingenieurs op plus 11% en het aantal inschrijvingen voor burgerlijk ingenieur op plus 6%. De master informatica is nog populairder en telt voorlopig 15% meer inschrijvingen. Aan de hogescholen schreven zich al 11% meer jongeren in voor de professionele bachelor ICT en 17 procent voor de professionele bachelor technologie (met onder meer richtingen als elektromechanica, autotechnologie, energietechnologie en ontwerp- en productietechnologie).
De Pril: “Uit ervaring weten we dat de groei naarmate de start van het academiejaar nadert, nog wat aftopt. We schatten op basis van de voorgaande jaren dat een groei van vijf procent haalbaar is.” Agoria volgt ook elk jaar het aantal inschrijvingen van vrouwelijke studenten op: “Het aantal meisjes groeit bij de burgerlijk ingenieurs (+15%) en de academische en professionele bachelors ICT (samen +7%) ten opzichte van hetzelfde moment van vorig jaar. Het totale aandeel meisjes voor technologierichtingen schommelt momenteel rond de tien procent. Bij burgerlijk ingenieurs (18% meisjes), de professionele bachelor ICT (12%) en de industrieel ingenieurs (11%) is hun aandeel groter.”
De Pril besluit met een oproep naar late beslissers: “STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) en ICT-skills zijn niet enkel een quasi garantie op een job. Technologie zal ook meer dan ooit in ons privéleven de dienst uitmaken. Het zijn voor een groot deel de technologisch geïnspireerde bedrijven en mensen die de oplossingen van morgen zullen bieden voor de grote problemen van vandaag. De technologiestudenten van vandaag kunnen morgen een heel grote impact op onze levenskwaliteit en die van de komende generaties uitoefenen, denk maar aan het ontwikkelen van technologische oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen zoals het mobiliteitsvraagstuk, de zorg voor het milieu en onze energievoorziening, veiligheid en de gezondheidszorg.”
Alle betrokken onderwijsinstellingen leveren ons de inschrijvingsgegevens voor de technologiebarometer:
Universiteiten:
KULeuven, UAntwerpen, UGent, UHasselt en VUB
Hogescholen:
Artesis-Plantijn, Arteveldehogeschool, Erasmushogeschool Brussel, Hogeschool Gent, HoWest, Karel de Grote-Hogeschool, Odisee, PXL, Thomas More, UCLL en VIVES.