Timo, Karsten en Rosa winnen de Junior STEM Olympiade der lage landen
In totaal namen 15.259 leerlingen deel aan de technologie-STEM-proef
Timo Vandevenne uit de Vrije Basisschool van Genk, Karsten Symus uit de Vrije Lagere School van Mechelen en Rosa Goossens uit de Gemeentelijke Basisschool van Duffel mogen zich gedurende één jaar de grootste jonge technologietalenten van de lage landen noemen. Zij wonnen zaterdag de gouden medailles tijdens de finale van de zesde editie van de Junior STEM Olympiade. Naast 48 leerlingen uit het zesde leerjaar van basisscholen uit alle Vlaamse provincies en Brussel, namen ook de 8 beste jongeren uit de Nederlandse finale van de STEM Olympiade deel aan dit event. Zij waren de beste in een technologieproef en vier engineeringopdrachten. Aan deze Olympiade namen in twee rondes liefst 12.259 Vlaamse jongeren (11- en 12-jarigen) deel.
Zaterdag heeft aan de faculteit Ingenieurswetenschappen van de KU Leuven, in aanwezigheid van Staatssecretaris Elke Sleurs, de finale van de Junior STEM Olympiade plaatsgevonden. De organisatie van dit jaarlijkse event is een samenwerkingsverband tussen technologiefederatie Agoria, technologiebedrijven Bekaert, Engie-Electrabel, HRRail, Technopolis, de Vlaamse Overheid en alle hogescholen en universiteiten van de Vlaamse gemeenschap en geniet ook de ‘hoge bescherming’ van Koning Filip.
Jongens en meisjes houden van technologie
Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria Vlaanderen: “Met de Junior STEM Olympiade, technology approved, willen we jongeren vóór ze de stap naar het secundair onderwijs maken, laten ervaren dat technologie en engineering boeiend en plezant is. We willen meisjes en jongens goesting geven in het experimenteren met wetenschap en techniek en tonen hoe waardevol technologie is om de maatschappelijke uitdagingen aan te gaan.”
Dat jongeren wel degelijk belangstelling hebben voor wetenschap en technologie bewijst overigens het grote aantal inschrijvingen voor Junior STEM Olympiade. “Aan de voorronde, waarbij een vragenlijst over allerlei technische en wetenschappelijke vakken moest worden ingevuld, namen maar liefst 12.259 jongeren uit 522 verschillende scholen deel,” vertelt Rik Hostyn, coördinator van de Vlaamse Junior STEM Olympiade. Alle deelnemers aan de finale, 17 meisjes en 40 jongens, kregen een leuke technologisch gerelateerde prijs ter waarde van 5.500 euro.
Van Technologie naar STEM Olympiade
De Vlaamse Junior STEM Olympiade heette tot voor kort de Vlaamse Jeugd Technologie Olympiade. Met de nieuwe naam en de baseline “Technology approved” helpt de wedstrijd de doelstellingen van het STEM-actieplan van de Vlaamse regering realiseren. De Olympiade zet op de eerste plaats in op de T van Technology en op de E van Engineering, maar ze heeft de exacte wetenschappen (S) als basis en kan niet zonder de toegepaste wiskunde (M). De Vlaamse regering ziet een plaats voor de Olympiade in haar actieplan en geeft de wedstrijd voortaan financiële steun. Naast de Junior-STEM Olympiade is er ook een STEM-editie voor de eerste graad van het secundair onderwijs. Samen bereiken ze dit schooljaar ongeveer 34.000 leerlingen met STEM-ambities.