Vijf postcoronaremedies voor een gezond Brussel

BLOGPOST - 17 APRIL 2020

Oproepen voor social distancing of quarantaine, in een levendige stad als Brussel is het als vloeken in de kerk. Want zeg nu eerlijk, een stad zonder sociale contacten kan toch moeilijk een stad genoemd worden. Nochtans blijkt ons Brussel ook nu weer een op en top sociale entiteit te zijn. Whatsappen met de grootouders, e-apero’s met de vrienden, onlinemeetings met de collega’s, mondmaskers naaien voor onze zorgverleners of boodschappen doen voor de ouderen in de buurt, de Brusselaar toont zich sociaal in deze tijden. Gaat onze stad er post-corona anders uitzien? Natuurlijk. Biedt de crisis ook opportuniteiten voor onze stad? Ongetwijfeld, maar eerst moeten we wel de vitale organen van het stadslichaam weer gezond krijgen. Hier komen vijf remedies om ons stadslichaam weer topfit te krijgen voor de post-coronaperiode.

1) Social distancing, maar digitaal verbonden

Het is eigenlijk al te laat, want de term ‘social distancing’ is al helemaal ingeburgerd. Maar ‘physical distancing’, meer dan ‘social distancing’, omschrijft eigenlijk veel beter wat we momenteel beogen. Om dat lelijke Coronavirus weer in de kast te krijgen, moeten we fysiek afstand houden van elkaar. Zeker in het verleden toen we nog geen beroep konden doen op technologie, was dit letterlijk te nemen. Nu hebben digitale technologieën gelukkig voor heel wat alternatieven gezorgd om sociaal verbonden te blijven; met je familie, vrienden, collega’s, de overheid, maar evengoed met de rest van de stadsgemeenschap. Er moet geen tekening bij: steden die investeren in hun digitale infrastructuur blijven verbonden en kunnen bouwen op een sterke sociale en economische gemeenschap.

2) Ook duurzaam na corona?

Door de lockdown-lightmaatregelen blijkt de luchtkwaliteit ook een stuk beter te zijn, of toch niet helemaal? Het autoverkeer in Brussel halveerde in maart, maar de positieve impact werd grotendeels teniet gedaan door andere fenomenen zoals bijvoorbeeld de verhoogde verwarming van onder meer (verouderde) gebouwen. Laten we de koe bij de horens vatten: giet de verkiezingsbeloftes rond de renovatie van Brusselse woningen en bureaus nu in een ambitieus en praktisch haalbaar plan. En oh ja, hoe zit het nu met die lang aangekondigde laadpalen om elektrische voertuigen te promoten?

3) Technologie voor een gezonde mens

Zeker in vergelijking met Europese steden tonen Aziatische steden dat ze wel de spreiding van het virus de baas kunnen, door veel te testen, door quarantaine van zieke mensen, maar ook door het gebruik van technologie. Het is technologisch perfect mogelijk om de verspreiding van virussen te traceren om verspreiding te vermijden. Ook het gebruik van data hebben al hun nut bewezen in het voorspellen van mogelijke nieuwe haarden. Brussel, als hoofdzetel van heel wat zorginstellingen, healthtechbedrijven, universiteiten en hogescholen zou het voortouw moeten nemen om technologie te ontwikkelen ten gunste van preventie en het indammen van gezondheidsbedreigingen.

4) Talent doet de stad opleven

Onze stad en de rest van de wereld worden momenteel geconfronteerd met een van de zwaarste gezondheidsuitdagingen ooit. Het zijn mensen die de strijd aangaan. Het zijn mensen die oplossingen moeten vinden voor gezondheidsproblemen en andere maatschappelijke uitdagingen. Onze stad heeft daarom nood aan mensen in de gezondheidszorg, aan mensen in het onderwijs, aan mensen in technologiebedrijven. In Brussel zullen bij ongewijzigd beleid in de komende tien jaar tienduizenden vacatures niet ingevuld raken. Wie de mismatch op de Brusselse arbeidsmarkt aanpakt, laat de economie en onze stad weer opleven.

5) Een fitte economie zorgt voor een gezonde stad

Ondernemers die nu hun deuren moeten sluiten of zwaar omzetverlies lijden, kunnen niet onbeperkt verder. Een zieke economie dreigt zo het volgende virus te worden. Daarom hebben onze ondernemers én hun medewerkers uitzicht nodig op een postcoronaplan. Moeten we dan met zijn allen weer zo snel mogelijk naar het vroegere normaal? Niet per sé, Brussel zal er anders uitzien, al dan niet met ‘social’, excuseer ‘physical distancing’-regels. Maar de stad is een sociaal wezen en we zullen elkaar weer willen ontmoeten en ondernemen.Laten we van de herstart dan ook een geslaagde doorstart maken: digitalisering, duurzaamheid, gezondheidstechnologie, inzetten op talent én ondernemers. Samen, met virologen, economen,

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over agoria-newsroom

Agoria in het kort

Agoria wil met en voor zijn meer dan 2100 lidbedrijven uit de Belgische technologische industrie merkbaar en duurzaam impact hebben op economische en maatschappelijke uitdagingen. Daarom verdedigt ze als Belgische technologiefederatie de sociale en economische belangen van de technologische industrie in België. Met meer dan 330.000 medewerkers is die een van de grootste sectoren van België en Agoria de grootste federatie binnen het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO). Zo'n 70 procent van de lidbedrijven van Agoria zijn kmo's.

Neem contact op met

Auguste Reyerslaan 80 1030 Brussel

www.agoria.be