Zijn stakingen de juiste manier om jobs te creëren?

Reactie Agoria op aangekondigde stakingsdagen

Vorig jaar gingen 11.549 Belgische bedrijven failliet. Daarbij gingen meer dan 27.000 jobs verloren. Onze eigen technologiesector verloor vorig jaar 9.000 jobs, en in 2025 dreigen daar nog eens 3.000 extra bij te komen. Het zijn cijfers die we al 10 à 15 jaar niet meer gezien hebben.

De nieuwe federale regering komt in haar nieuw regeerakkoord terecht met een hele reeks maatregelen om onze economie en industrie te stutten. De bloedrode werkgelegenheidscijfers tonen aan dat de nood hoog is. Er moet opnieuw ruimte gemaakt worden om de wereldwijde concurrentie het hoofd te bieden. Alleen zo kunnen we hopen om het hoofd boven water te houden en zo snel mogelijk opnieuw, met onze technologiesector die als vanouds de hele economie vooruitstuwt, jobs te creëren.

Schot in eigen voet

Bij het huidige jobverlies komen begrijpelijk veel emoties kijken en wenden de werknemersvertegenwoordigers zich tot acties om hun achterban wakker te maken. Getuige het initiatief om, nog voor het regeerakkoord nog maar één concrete, afgeklopte maatregel bevatte, elke 13e van de maand actie te voeren. En ook vandaag is het weer zo ver. Elders wordt er nog een schepje bovenop gedaan met maar liefst 9 opeenvolgende dagen staking en ook een algemene nationale staking hangt in de lucht.

Bedrijven worden lamgelegd en men komt op straat om te strijden voor meer jobs. Zijn stakingen dan de juiste manier om jobs te creëren? Stakingen duwen, zeker in de huidige en enorm moeilijke omstandigheden, bedrijven nóg verder in de problemen en zetten net de banen op het spel waarvoor we, samen, zo hard strijden.

Stevig mandaat voor sociale partners

Het federale regeerakkoord geeft de sociale partners de opdracht om de komende maanden samen te bekijken hoe we de automatische loonindexering en de loonnormwet kunnen hervormen. Dit is een kans om, in overleg tussen vakbonden en werkgevers, een pad vooruit te tekenen dat onze bedrijven competitief houdt en onze werknemers koopkrachtperspectief biedt.

Ja, die gesprekken gaan moeilijk zijn. Ja, we gaan conflicten krijgen. Maar we moeten er nú aan beginnen. Ik wil beroep doen op ieders verantwoordelijkheidszin en roep de vakbonden op om aan tafel te gaan zitten met de werkgevers en constructieve oplossingen uit te werken. De toekomst van onze economie en de werkzekerheid van honderdduizenden werknemers en hun gezinnen hangen af van de vooruitgang die we de komende maanden samen kunnen boeken.

We zijn de architecten voor onze economie van de komende decennia. Ik zou zeggen: naar de (teken)tafel! Laten we samen verantwoordelijkheid nemen en kiezen voor een toekomstblik. Voor overleg in plaats van conflict. Voor echte, open onderhandelingen. Voor minder betogen en meer dialogen.

Bart Steukers, CEO van Agoria

 

 

Share

Latest News

Website preview
Industrie en onderwijspartners slaan handen in elkaar voor sterkere praktijkopleidingen
Op vraag van minister van Onderwijs Zuhal Demir slaan de 4 grootste industriesectoren, VOKA en de onderwijsnetten en -koepels de handen in elkaar voor sterkere onderwijsrichtingen in de arbeidsmarktgerichte en dubbele finaliteit, het vroegere beroeps- en technisch onderwijs. Binnen het Vlaams Industrieforum vroeg minister Demir de onderwijs- en industriepartners om de brug tussen bedrijven en scholen te verstevigen. Met concrete acties willen ze nu inspelen op de groeiende nood aan technisch en praktisch geschoold talent.
press.agoria.be
Website preview
Agoria Vlaanderen verwelkomt Vlaams defensieplan
“Vlaamse veiligheidstechnologie kan voortrekkersrol spelen”
press.agoria.be
Website preview
Reactie Agoria Amerikaanse importtarieven: "Niet bij de pakken blijven zitten"
Agoria wil tegenmaatregelen, onderhandelde oplossing en nieuwe handelsakkoorden
press.agoria.be

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over agoria-newsroom

Agoria in het kort

Agoria wil met en voor zijn meer dan 2100 lidbedrijven uit de Belgische technologische industrie merkbaar en duurzaam impact hebben op economische en maatschappelijke uitdagingen. Daarom verdedigt ze als Belgische technologiefederatie de sociale en economische belangen van de technologische industrie in België. Met meer dan 330.000 medewerkers is die een van de grootste sectoren van België en Agoria de grootste federatie binnen het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO). Zo'n 70 procent van de lidbedrijven van Agoria zijn kmo's.

Neem contact op met

Kantoren: Amber-gebouw, Hermeslaan 7, 1831 Diegem Zetel: Ravensteinstraat 4, 1000 Brussel

www.agoria.be