14,8 miljoen euro extra voor technologische begeleiding Vlaamse bedrijven

PERSBERICHT - 27 JUNI 2020

De Vlaamse regering besteedt een pakket aan dienstverlening uit om meer en ambitieuzer ondernemen en innoveren in Vlaanderen via een overheidsopdracht te bevorderen. Gisteren werd een opdracht specifiek gericht op industrie toegekend aan technologiefederatie Agoria en technologisch centrum Sirris, die daarvoor een partnerschap aangaan met 21 organisaties, over verschillende sectoren heen. De opdracht start al op 1 juli 2020 en loopt 4 jaar. Het gaat om 3,7 miljoen euro per jaar, of 14,8 miljoen euro in totaal.

Doelstellingen van de opdracht zijn een verhoging van het kennisniveau bij de industrie rond de digitale transformatie en digitale organisatie, waardecreatie met artificiële intelligentie, een verhoging van het bewustzijn van de cybersecurity opportuniteiten en risico’s, waardecreatie met slimme producten en digitale diensten, een goed draaiende circulaire economie, meer aandacht voor klimaat en energie, een shift naar ‘fabrieken van de toekomst’ en ‘digitale fabrieken’.

Agoria, Sirris en hun partners zullen daarvoor hun experten inzetten in een reeks individuele en collectieve diensten om die doelstellingen te halen en zo de drempel naar innovatie voor bedrijven nog verder te verlagen maar ook rond onder andere het imago van STEM-ondernemerschap (gericht op burgers en ondernemers in spe).

Hiervoor werd een breed partnerschap van 21 organisaties verzameld, complementair samengesteld uit sectorfederaties, collectieve centra, speerpuntclusters, SOC’s (strategische onderzoekscentra), clusterorganisaties en Vlaamse wetenschappelijke instellingen. Deze organisaties zijn elk apart al betrokken in het netwerk rond het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO), maar het is de eerste keer dat ze op deze schaal zullen samenwerken.

Concreet gaat het om Agoria Vlaanderen (technologie), Sirris (technologische innovatie), DSP Valley (cluster van slimme technologie), BIL (lastechniek), Flam3d/SIM (materialen), Fedustria Vlaanderen (textiel, hout en meubels), Centexbel (textiel en kunststof), Wood.be (hout en meubels), Fevia Vlaanderen (voeding), Flanders’ FOOD (agrovoeding), ILVO (landbouw-, visserij- en voedingsonderzoek), Catalisti (chemie en plastics), CRM Group (metalurgie), VIL (logistiek), VIGC (grafische communicatie), Volta (elektrotechniek), imec (onderzoek in digitale technologieën), Flanders Make (onderzoek voor de maakindustrie), VITO (onderzoek voor duurzaamheid), The Beacon (smart cities & logistics) en The Shift (duurzame ontwikkeling).

Naast middelen voor dit industrieel partnerschap besteedt de Vlaamse regering de komende vier jaar 650.000 euro per jaar aan “Scaleup.Vlaanderen 2.0” om de bijzondere doelgroep digitale ambitieuze startups en snelle groeiers te ondersteunen. Een consortium werd gevormd Sirris-Agoria-imec.iStart met de ambitie om honderden startende en schalende bedrijven te ondersteunen naar een succesvolle en snelle groei.

Het ambitieuze begeleidingstraject van Agoria, imec en Sirris zet een turbo op de groei- en internationaliseringsplannen van Vlaanderens sterkste startups en scale-ups met behulp van coachingtrajecten, masterclasses, internationale missies én matchmaking events. De individuele ervaring die het consortium de voorbije jaren heeft opgebouwd is van onschatbare waarde en plaatst Sirris, imec en Agoria in koppositie om Flanders Finest te helpen schalen.

“Agoria en Sirris hebben een partnership opgebouwd dat met specifieke expertise heel de Vlaamse industrie afdekt. Dankzij dit contract met VLAIO, dat we het Industriepartnership noemen, zullen we in staat zijn om duizenden bedrijven verder te helpen met digitalisering, duurzaamheid en industrie 4.0”, zegt Peter Demuynck, algemeen directeur van Agoria Vlaanderen.

“Het Scaleup.Vlaanderen contract van Sirris en Agoria met VLAIO is in de voorbije periode zeer succesvol geweest en heeft honderden digitale scale-ups geholpen om sterk te groeien. In de komende 4 jaar zal de impact nog stijgen dankzij onze nieuwe partner imec met hun iStart programma”, zegt Herman Derache, algemeen directeur van Sirris.

Share

Latest News

Website preview
Industrie en onderwijspartners slaan handen in elkaar voor sterkere praktijkopleidingen
Op vraag van minister van Onderwijs Zuhal Demir slaan de 4 grootste industriesectoren, VOKA en de onderwijsnetten en -koepels de handen in elkaar voor sterkere onderwijsrichtingen in de arbeidsmarktgerichte en dubbele finaliteit, het vroegere beroeps- en technisch onderwijs. Binnen het Vlaams Industrieforum vroeg minister Demir de onderwijs- en industriepartners om de brug tussen bedrijven en scholen te verstevigen. Met concrete acties willen ze nu inspelen op de groeiende nood aan technisch en praktisch geschoold talent.
press.agoria.be
Website preview
Agoria Vlaanderen verwelkomt Vlaams defensieplan
“Vlaamse veiligheidstechnologie kan voortrekkersrol spelen”
press.agoria.be
Website preview
Reactie Agoria Amerikaanse importtarieven: "Niet bij de pakken blijven zitten"
Agoria wil tegenmaatregelen, onderhandelde oplossing en nieuwe handelsakkoorden
press.agoria.be

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over agoria-newsroom

Agoria in het kort

Agoria wil met en voor zijn meer dan 2100 lidbedrijven uit de Belgische technologische industrie merkbaar en duurzaam impact hebben op economische en maatschappelijke uitdagingen. Daarom verdedigt ze als Belgische technologiefederatie de sociale en economische belangen van de technologische industrie in België. Met meer dan 330.000 medewerkers is die een van de grootste sectoren van België en Agoria de grootste federatie binnen het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO). Zo'n 70 procent van de lidbedrijven van Agoria zijn kmo's.

Neem contact op met

Kantoren: Amber-gebouw, Hermeslaan 7, 1831 Diegem Zetel: Ravensteinstraat 4, 1000 Brussel

www.agoria.be