14,8 miljoen euro extra voor technologische begeleiding Vlaamse bedrijven

PERSBERICHT - 27 JUNI 2020

De Vlaamse regering besteedt een pakket aan dienstverlening uit om meer en ambitieuzer ondernemen en innoveren in Vlaanderen via een overheidsopdracht te bevorderen. Gisteren werd een opdracht specifiek gericht op industrie toegekend aan technologiefederatie Agoria en technologisch centrum Sirris, die daarvoor een partnerschap aangaan met 21 organisaties, over verschillende sectoren heen. De opdracht start al op 1 juli 2020 en loopt 4 jaar. Het gaat om 3,7 miljoen euro per jaar, of 14,8 miljoen euro in totaal.

Doelstellingen van de opdracht zijn een verhoging van het kennisniveau bij de industrie rond de digitale transformatie en digitale organisatie, waardecreatie met artificiële intelligentie, een verhoging van het bewustzijn van de cybersecurity opportuniteiten en risico’s, waardecreatie met slimme producten en digitale diensten, een goed draaiende circulaire economie, meer aandacht voor klimaat en energie, een shift naar ‘fabrieken van de toekomst’ en ‘digitale fabrieken’.

Agoria, Sirris en hun partners zullen daarvoor hun experten inzetten in een reeks individuele en collectieve diensten om die doelstellingen te halen en zo de drempel naar innovatie voor bedrijven nog verder te verlagen maar ook rond onder andere het imago van STEM-ondernemerschap (gericht op burgers en ondernemers in spe).

Hiervoor werd een breed partnerschap van 21 organisaties verzameld, complementair samengesteld uit sectorfederaties, collectieve centra, speerpuntclusters, SOC’s (strategische onderzoekscentra), clusterorganisaties en Vlaamse wetenschappelijke instellingen. Deze organisaties zijn elk apart al betrokken in het netwerk rond het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO), maar het is de eerste keer dat ze op deze schaal zullen samenwerken.

Concreet gaat het om Agoria Vlaanderen (technologie), Sirris (technologische innovatie), DSP Valley (cluster van slimme technologie), BIL (lastechniek), Flam3d/SIM (materialen), Fedustria Vlaanderen (textiel, hout en meubels), Centexbel (textiel en kunststof), Wood.be (hout en meubels), Fevia Vlaanderen (voeding), Flanders’ FOOD (agrovoeding), ILVO (landbouw-, visserij- en voedingsonderzoek), Catalisti (chemie en plastics), CRM Group (metalurgie), VIL (logistiek), VIGC (grafische communicatie), Volta (elektrotechniek), imec (onderzoek in digitale technologieën), Flanders Make (onderzoek voor de maakindustrie), VITO (onderzoek voor duurzaamheid), The Beacon (smart cities & logistics) en The Shift (duurzame ontwikkeling).

Naast middelen voor dit industrieel partnerschap besteedt de Vlaamse regering de komende vier jaar 650.000 euro per jaar aan “Scaleup.Vlaanderen 2.0” om de bijzondere doelgroep digitale ambitieuze startups en snelle groeiers te ondersteunen. Een consortium werd gevormd Sirris-Agoria-imec.iStart met de ambitie om honderden startende en schalende bedrijven te ondersteunen naar een succesvolle en snelle groei.

Het ambitieuze begeleidingstraject van Agoria, imec en Sirris zet een turbo op de groei- en internationaliseringsplannen van Vlaanderens sterkste startups en scale-ups met behulp van coachingtrajecten, masterclasses, internationale missies én matchmaking events. De individuele ervaring die het consortium de voorbije jaren heeft opgebouwd is van onschatbare waarde en plaatst Sirris, imec en Agoria in koppositie om Flanders Finest te helpen schalen.

“Agoria en Sirris hebben een partnership opgebouwd dat met specifieke expertise heel de Vlaamse industrie afdekt. Dankzij dit contract met VLAIO, dat we het Industriepartnership noemen, zullen we in staat zijn om duizenden bedrijven verder te helpen met digitalisering, duurzaamheid en industrie 4.0”, zegt Peter Demuynck, algemeen directeur van Agoria Vlaanderen.

“Het Scaleup.Vlaanderen contract van Sirris en Agoria met VLAIO is in de voorbije periode zeer succesvol geweest en heeft honderden digitale scale-ups geholpen om sterk te groeien. In de komende 4 jaar zal de impact nog stijgen dankzij onze nieuwe partner imec met hun iStart programma”, zegt Herman Derache, algemeen directeur van Sirris.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over agoria-newsroom

Neem contact op met

Auguste Reyerslaan 80 1030 Brussel

www.agoria.be