Agoria over hervorming vennootschapsbelasting: “Gaan we groeibedrijven straffen?”

“Discriminatie tussen KMO’s en grote bedrijven garantie voor jobstop en rechtsonzekerheid”

“Word ik gestraft als ik groei? Die vraag stelt elk bedrijf zich dat in ons land investeert,” zegt Marc Lambotte, CEO van Agoria, in een reactie op het voorstel van hervorming van vennootschapsbelasting. “We zijn voor een verlaging van de vennootschapsbelasting voor alle bedrijven tegen 2020, zonder abnormale aftrekposten, voor iedereen hetzelfde. Discriminaties invoeren tussen KMO’s en grotere bedrijven en sommigen minder lasten laten dragen dan anderen is een garantie voor een jobstop. Indien er geen zekerheid is over een algemene lastenverlaging voor de verkiezingen gaan we een periode van grote rechtsonzekerheid tegemoet en zal de jobmotor stilvallen.”

In het debat rond de hervorming van de vennootschapsbelasting gaan er stemmen op om een discriminatie in te voeren met verschillende tarieven voor kleine en grotere bedrijven. Stuur de rekening maar door naar de grote bedrijven, want die betalen helemaal geen belastingen, beweren de voorstanders van zulke voorstellen. Lambotte: “Maar in tegenstelling tot wat zij beweren, betalen ook de grote bedrijven met meer dan 50 werknemers in ons land hun belastingen. Meer zelfs, de grote industriële productiebedrijven in ons land werken als het ware al tientallen jaren met een witte kassa.”

Daarom is Agoria voor een aanpassing van de vennootschapsbelasting tot 20% voor alle bedrijven zonder abnormale aftrekposten, voor iedereen hetzelfde. “Het verschil tussen 20 en 34 procent is gigantisch en grotere bedrijven kunnen dit door de lage rente niet goedmaken door de notionele interestaftrek, zoals sommigen onterecht aanhalen. Bedrijven met meer dan 50 werknemers creëren meer dan tachtig procent van de jobs in ons land. Bovendien zijn ze goed voor de creatie van zowat alle toegevoegde waarde en export, de motoren van de welvaart en de financiering van onze sociale welvaartstaat.”

Door het scherper toezicht van de EU op fiscale vrijstellingen stijgt de belastingdruk in België, zeker omdat ons land het hoogste officiële tarief heeft. “Onze bedrijven mogen niet worden wegbelast,” zegt Lambotte. “Laten we dus gewoon voor gelijkheid en eerlijke regels gaan,” zegt Lambotte. “Discriminatie als basis van een systeem, is een slecht idee en een garantie voor inefficiëntie. Meer dan 50 werknemers hebben moet niet worden afgestraft.  Indien we dit doen, zullen wij als land in plaats van grote bedrijven kansen te geven enkel nog kleine bedrijven tellen of gewoon geen meer. Ons voorstel: maak het makkelijker om door te groeien. Beloon zij die willen groeien. Hou daarom alle soorten van discriminatie uit het fiscale systeem.”

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over agoria-newsroom

Agoria in het kort

Agoria wil met en voor zijn meer dan 2100 lidbedrijven uit de Belgische technologische industrie merkbaar en duurzaam impact hebben op economische en maatschappelijke uitdagingen. Daarom verdedigt ze als Belgische technologiefederatie de sociale en economische belangen van de technologische industrie in België. Met meer dan 330.000 medewerkers is die een van de grootste sectoren van België en Agoria de grootste federatie binnen het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO). Zo'n 70 procent van de lidbedrijven van Agoria zijn kmo's.

Neem contact op met

Auguste Reyerslaan 80 1030 Brussel

www.agoria.be