Agoria Vlaanderen verwelkomt Vlaams defensieplan
“Vlaamse veiligheidstechnologie kan voortrekkersrol spelen”

Agoria Vlaanderen is tevreden met het nieuwe defensieplan van de Vlaamse regering. Het plan creërt een aantal essentiële bijsturingen in het beleid om ook in Vlaanderen een echte defensie-industrie uit te bouwen, die door de technologiefederatie wordt vertegenwoordigd. Het sluit op veel punten aan bij de aanbevelingen die Agoria Vlaanderen de afgelopen maanden heeft voorgesteld. “Het is een krachtig signaal dat de Vlaamse regering het belang van een sterk uitgebouwde defensie-industrie erkent en het toont een groeiend besef van het strategische belang van deze sector voor onze economie en veiligheid. Onze Vlaamse veiligheidstechnologie kan nu nog meer een voortrekkersrol spelen.” zegt Jolyce Demely, algemeen directeur van Agoria Vlaanderen.
Belangrijk signaal
Het Vlaams defensieplan is een belangrijk signaal voor Vlaamse defensie-en veiligheidsbedrijven en bedrijven die er interesse voor tonen. Het toont aan dat de Vlaamse regering de sector als strategische sector erkent en omarmt. Het is een goede mix van concrete acties op de korte en ambities op de middellange termijn.
Agoria Vlaanderen is tevreden met de afschaffing van de richtlijn-Muyters, die de steun regelt voor onderzoek en ontwikkeling in de defensiesector en in stappen voorziet om toegang te krijgen tot financiering voor onderzoek naar en ontwikkeling van producten met militaire of zogenaamde ‘dual use’ (militaire en civiele, nvdr.) toepassingen.
Innovatieregio
"De richtlijn was niet meer afgestemd op de huidige geopolitieke realiteit en belemmerde bedrijven en onderzoeksinstellingen om volwaardig deel te nemen aan innovatieve projecten in het kader van defensie. Het feit dat de richtlijn nu op de schop gaat, betekent dat Vlaamse bedrijven die interesse tonen voor onderzoek en innovatie met een mogelijke defensietoepassing dat nu eindelijk zonder hinder zullen doen. We reiken dan ook de hand naar de Vlaamse kennisinstellingen om samen met de industrie onderzoeksprojecten in de defensiesector op te zetten, om zo Vlaanderen verder op de kaart te zetten als sterke innovatieregio,” aldus Demely.
De technologiefederatie kijkt ook positief naar verschillende initiatieven in het kader van financiering voor de defensiesector, waarbij het de ambitie is om 1 miljard euro strategisch kapitaal te mobiliseren, zowel uit de private als publieke sector. “Het feit dat PMV nu ook kan participeren in Vlaamse defensiegerelateerde bedrijven is zeker een goede zaak. Dat er ook middelen worden vrijgemaakt bij VLAIO voor onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten in de defensiesector is een positieve evolutie,” aldus Demely. “We moeten er wel over waken dat ook de rest van de Vlaamse industrie voldoende aandacht blijft hebben,” besluit ze.
Dat ook het wapenhandeldecreet wordt gemoderniseerd is een goede zaak, al is het voorlopig nog onduidelijk welke aanpassingen er concreet zullen gebeuren. “Voor ons blijft het belangrijk dat er in Vlaanderen niet strenger wordt opgetreden dan in andere Europese landen. In tijden van hybride oorlogsvoering, waar we vandaag in zitten, is snelheid en wendbaarheid cruciaal.”
Jan Gatz