Coronavirus – Omzet technologiebedrijven gehalveerd, social distancing nu prioriteit
PERSBERICHT - 30 MAART 2020
Bijna drie weken na de eerste maatregelen tegen het coronavirus in ons land is de omzet van de technologiebedrijven gehalveerd in vergelijking met de maand maart van vorig jaar. Dat blijkt uit een nieuwe bevraging van technologiefederatie Agoria bij 190 technologiebedrijven.
Omzet: gemiddeld maar 5 van de 10 euro’s van vorig jaar
De omzet van de bedrijven daalt vooral door een daling van de vraag en het aantal beschikbare medewerkers. Gemiddeld halen de bedrijven 49,7 procent van hun omzet van dezelfde periode vorig jaar.
Er zijn echter grote verschillen tussen de industrieën. Zo kan de sector van de materialen, zoals producenten van non-ferrometalen, gieterijen en fabrikanten van producten van metaal nog 73,2 procent van het normale omzetcijfer behouden. Marc Lambotte, CEO Van Agoria: “Dat komt omdat volcontinubedrijven in de non-ferrosector, met productieprocessen die ononderbroken blijven doorlopen, tot de essentiële sectoren behoren omdat zij hun installaties moeilijk kunnen stilleggen zonder schade toe te brengen aan het productieapparaat.”
De digitale en telecomsector volgt op 66,1 procent. "Daar slaagt men er in om de activiteit via telewerk op peil te houden. Liefst 92 procent van wie er actief is, werkt van thuis uit", zegt Marc Lambotte. Slechter gaat het in de maakindustrie, die ondernemingen bundelt die machines, componenten en oplossingen voor het productieapparaat van de verwerkende en de maakindustrie levert. Zij halen slechts 15,2 procent van het omzetcijfer van vorig jaar. De sector van de lucht- en ruimtevaart, veiligheid en defensie sleept slechts 7 procent in de wacht.
"Bijna 60 procent van de bedrijven kan nog niet inschatten wat het omzetverlies voor de rest van het jaar zal zijn. Dat komt ook omdat men eerst moet nagaan of het mogelijk zal zijn de productie verder te zetten met respect van de regels rond social distancing", zegt Lambotte.
Zes keer meer mensen thuis door ziekte dan door kinderen
Het absenteïsme ligt net boven de 10 procent in de technologische sector, vooral in de maakindustrie waarbij ziekte bijna de enige reden is. Kinderopvang is bij het absenteïsme geen relevante factor. Gemiddeld is slechts 1,6 procent afwezig om op de kinderen te passen. In 74 % van de bedrijven is zelfs niemand afwezig door de kinderen.
Gemiddeld zijn 9,8 % van de werknemers ziek thuis. Dit is zes keer meer dan het aantal mensen dat thuis is voor de kinderen. In 54 % van de industriële bedrijven is tot 10 % van de mensen ziek. In 60 procent van de dienstenbedrijven is tot 10 % van de mensen ziek. In de sector van de lucht- en ruimtevaart, veiligheid en defensie is 19,7 % van de mensen ziek, in de digitale en telecom-sector slechts 3,2 %.
Zes op de tien mensen werken ‘in hun kot’
Het thuiswerk is bijna verdubbeld. Werkten voor de uitbraak van het virus nog 33 procent van de mensen af en toe thuis, dan werken nu 62 procent van de mensen 'in hun kot'. In de digitale industrie stijgt dit bijvoorbeeld van 65 procent naar 92 procent, in de sector van materialen van 2 procent naar 40 procent, in de lucht- en ruimtevaart van 7 procent naar 55 procent.
Marc Lambotte: “Red onze jobs : houd afstand en ga werken indien veilig.”
Marc Lambotte dringt erop aan dat bedrijven zich moeten houden aan de maatregelen die zijn opgelegd. "Ik doe dus een oproep naar zowel de bedrijven als de mensen thuis. Red onze jobs: houd afstand en ga werken indien veilig. We zitten allemaal in hetzelfde schuitje, we moeten dus allemaal onze verantwoordelijkheid nemen."
“Als je merkt dat de daling van de omzet mee veroorzaakt wordt door een daling van de vraag en de mindere beschikbaarheid van werknemers, dan is het duidelijk dat de maatregelen van social distancing strikt noodzakelijk zijn om onze economie draaiende te houden. Alleen zo houden we het virus in toom en onze gezondheidzorg en economie overeind.
“Voldoende afstand bewaren (1,5 meter) is de regel, waarvan enkel afgeweken mag worden in essentiële sectoren. Ook daar moet al het mogelijke gedaan worden om die afstand tóch te bewaren”, zegt hij. Heel wat bedrijven zijn mee met de regels, maar toch vinden niet alle bedrijven op korte termijn een oplossing om de anderhalve meter afstand te garanderen.
Lambotte: “Wij gaan de bedrijven helpen om maximaal te kunnen werken op een veilige en productieve manier, met respect voor “social distancing”, hun productie verder te zetten en/of terug op te starten. Daarbij zullen we volop inzetten op hoe we van mekaar kunnen leren. Dit is belangrijk omdat ‘social distancing’ verwacht wordt een blijver te zijn voor de komende maanden, waarvoor absoluut een correcte risico-analyse en oplossing moet voor gevonden worden.”
Tot slot blijkt nog dat ondanks de huidige crisis toch nog de helft van de technologiebedrijven blijft rekruteren en dat 94 % van de bedrijven nog niet overweegt om zijn personeelsbestand te verminderen. De helft van de medewerkers in de sector is tijdelijk werkloos, maar er zijn grote verschillen tussen de industrieën onderling. Zo is in de maakindustrie 80 % van de mensen op dit moment tijdelijk werkloos, in de digitale en telecom-sector slechts 7 %. Ook de grootte van de bedrijven speelt een rol. In bedrijven tot 500 medewerkers is minder dan 28 procent van de mensen tijdelijk werkloos, in bedrijven met meer dan 500 mensen is dit 60 %. Ook zegt 57 % van de bedrijven nog geen problemen te hebben met de toelevering.
De bevraging verliep telefonisch tussen 20 en 26 maart bij 190 technologiebedrijven, waarvan 65 procent uit de industrie en 35 procent in de groothandel en diensten. Zij vertegenwoordigen samen 27 procent van de werkgelegenheid en 31 procent van de omzet in de technologische sector in België. Agoria zal de peiling elke twee weken herhalen als momentopname.