Ferre Smeets uit Mol en Sion Van De Velde uit Vorselaar zijn Vlaanderens grootste STEM-talenten

Meer dan 23.000 scholieren namen deel aan de STEM Olympiade, Technology approved.

Ferre Smeets (1e jaar SO) van het Sint-Jan-Berchmanscollege uit Mol en Sion Van De Velde (2e jaar SO) van het Kardinaal van Roeyinstituut uit Vorselaar mogen zich gedurende één jaar de grootste technologietalenten in Vlaanderen noemen. Zij wonnen op zaterdag 18 maart de finale van de zevende editie van de Vlaamse STEM Olympiade. Ferre en Sion waren de besten in deze technologietoets met vier engineeringopdrachten en wonnen elk de hoofdprijs ter waarde van 750 euro.  Aan de Olympiade namen in twee rondes liefst 23.332 jongeren deel. 

Deze zaterdag vond in de Universiteit van Gent de finale van de Vlaamse STEM Olympiade plaats. Er zijn 2 gouden winnaars (eerste jaar en tweede jaar secundair onderwijs), maar ook 8 zilveren winnaars en 38 bronzen winnaars.

De organisatie van de Vlaamse STEM Olympiade is een samenwerkingsverband tussen technologiefederatie Agoria, Bekaert, Engie, HRRail, Technopolis en de KU Leuven, UGent, UHasselt, UAntwerpen, associatie Gent, AP, KDG, UCLL, Odisee, PXL, Thomas MORE en VIVES en de Vlaamse overheid. De Vlaamse STEM Olympiade wil jongeren hun technologisch talent laten ontdekken en de belangstelling voor technologie bij jongeren uit het secundair onderwijs aanwakkeren.

Jongeren houden van technologie

Jongeren hebben wel degelijk belangstelling voor wetenschap en technologie. Dat bewijst ook het grote aantal inschrijvingen voor de Vlaamse STEM Olympiade. Aan de voorronde, waarbij een vragenlijst over allerlei technische en wetenschappelijke vakken moest worden ingevuld, namen maar liefst meer dan 23.000 jongeren van de eerste graad uit 251 verschillende scholen deel. 35 jongens en 13 meisjes haalden de finale. Alle deelnemers aan de finale en voorrondes kregen een leuke prijs uit een totale prijzenpot ter waarde van 17.000 euro.

“Met de STEM Olympiade willen we jongeren uit de eerste graad van het secundair onderwijs laten ervaren hoe boeiend technologie is. STEM-acties als deze Olympiade zijn absoluut nodig”, vindt Peter Demuynck, Algemeen Directeur van Agoria Vlaanderen: “Jongeren ontdekken zo hun technologisch talent. En Vlaanderen heeft nood aan technologen, ingenieurs en ICT’ers om zich als innovatieve regio te positioneren. Momenteel maken onze bedrijven zich volop klaar voor de zogenaamde vierde industriële evolutie en werken we aan de fabrieken van de toekomst. Jongeren met een technologische bagage hebben een veelbelovende toekomst. Ze kunnen bijdragen aan oplossingen voor de uitdagingen waarvoor we als maatschappij staan o.v.v. leefmilieu, mobiliteit, gezondheidszorg ….“

Van Technologie naar STEM Olympiade

De Vlaamse STEM Olympiade heette tot voor kort de Vlaamse Technologie Olympiade.  Met de nieuwe naam en de baseline “Technology approved” helpt de wedstrijd de doelstellingen van het STEM-actieplan van de Vlaamse regering realiseren. De Vlaamse regering ziet een plaats voor de Olympiade in haar actieplan en geeft de wedstrijd voortaan financiële steun. Naast de STEM Olympiade is er ook een junior STEM-editie voor de leerlingen van het 6de leerjaar van het basisonderwijs. Samen bereiken ze dit schooljaar ongeveer 38.500 leerlingen met STEM-ambities.

 

Foto: Sion Van De Velde en Ferre Smeets met staatssecretaris Philippe De Backer, Ann Lambrechts (Bekaert),  Christian Smets (HR Rail), Mieke Vermeiren (Agoria), Harry Milis (RTC Antwerpen), Rik Hostyn (Vives) en presentator Youssef El Mousaoui

Meer info: www.stemolympiade.be

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over agoria-newsroom

Neem contact op met

Auguste Reyerslaan 80 1030 Brussel

www.agoria.be