Speerpuntcluster versterkt positie Vlaamse materiaalindustrie

Vlaanderen profileert zich als echte materialenhub

Op 1 januari gaat in Vlaanderen de ‘speerpuntcluster materialen’ officieel van start. Het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen gaf hiervoor groen licht. De materialencluster zal gebouwd worden rond het strategisch initiatief materialen (SIM), sinds 2009 het platform voor materialeninnovatie in Vlaanderen. In de speerpuntcluster materialen werkt de Vlaamse industrie samen met de Vlaamse universiteiten aan de geavanceerde materialen van de toekomst. Het initiatief kan vele honderden nieuwe jobs opleveren.

Vlaanderen heeft een zeer sterke materiaalindustrie. Heel wat Vlaamse materiaalbedrijven combineren lokale onderzoeksactiviteiten met productie in Vlaanderen. Ze behoren tot de absolute top in hun sector en produceren geavanceerde, innovatieve materialen gebruikt in een brede waaier van toepassingen. Het gaat hier zowel om multinationals als hightech KMO ’s. Vandaag werken meer dan 17.000 mensen in de Vlaamse materiaalindustrie, en een veelvoud hiervan in sectoren die deze materialen verder verwerken. Ook aan onze kennisinstellingen wordt materiaalonderzoek verricht van absolute wereldklasse.

In 2009 beslisten de industrie en kennisinstellingen nauw te gaan samenwerken in het Strategisch Initiatief Materialen (SIM), op basis van een gemeenschappelijke onderzoeksagenda. Bedrijven en academische onderzoeksgroepen uit alle Vlaamse universiteiten zetten succesvolle onderzoeksprogramma’s op rond het printen van componenten voor onder meer elektronicatoepassingen, vezel versterkte composieten, zelfhelende materialen, materialen voor 3D-printing, materialen voor maritieme toepassingen, recycling van materialen… Via dit soort innovatieve, geavanceerde materialen worden vandaag nieuwe producten ontwikkeld in tal van sectoren.

Met de oprichting van een ‘speerpuntcluster materialen’ wordt daar vandaag op verder gebouwd. “Opzet is nog meer te gaan inzetten op een snellere vermarkting van onze technologische expertise en zo de competitiviteit van onze bedrijven te versterken,” aldus Vlaamse minister van economie en innovatie Philippe Muyters. “Hierbij willen we als Vlaanderen voorloper blijven en via toponderzoek meewerken aan de oplossingen voor de uitdagingen van morgen rond onder meer energie of circulaire economie”. Zo komen er nieuwe onderzoeksprogramma’s rond geavanceerde materialen voor energieopslag (batterijen of brandstofcellen) en rond het gebruik van nieuwe composieten in onze Vlaamse technologiebedrijven.

“Geavanceerde materialen zijn van groot economisch maar ook van strategisch belang in de globale economie. Vlaanderen heeft hier sterke troeven die we moeten durven uitspelen, ook bij het aantrekken van nieuwe investeringen”, aldus Wilson De Pril, directeur-generaal van Agoria Vlaanderen dat mee de speerpuntcluster helpt uitbouwen. Het is dan ook niet toevallig dat de speerpuntcluster materialen zal samenwerken met Flanders Investment and Trade om Vlaanderen in het buitenland actief te gaan promoten als een innovatieve materiaalregio van topniveau.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over agoria-newsroom

Neem contact op met

Auguste Reyerslaan 80 1030 Brussel

www.agoria.be