Student (24) bedenkt watermerk om internetpiraten op te sporen

Als het van de Gentse student Hannes Mareen (24) afhangt, wordt het makkelijker om internetpiraten die illegaal video's verspreiden op te sporen. Hij ontwikkelde een uniek en onzichtbaar watermerk om aan filmpjes toe te voegen. Met zijn onderzoek won hij gisterenavond de Scriptieprijs van Agoria. "Vandaag wordt vaak tekst gebruikt als watermerk, en die kan je verwijderen", zegt Hannes Mareen. De doctoraatsstudent in de Computerwetenschappen aan de UGent heeft daarom een nieuw systeem ontwikkeld. "Een video-encoder kan nu automatisch unieke watermerken toevoegen aan een video. Die zijn niet zichtbaar. Eigenlijk worden de zogenaamde nulletjes en eentjes aangepast. "

In 2015 werd de totale waarde van illegaal verspreide films en tv-series geschat op 130 miljard euro. De televisiereeks Game of Thrones is daarin een koploper: het breekt al enkele jaren de records van meest illegaal gedownloade tv-programma. Zo werd de laatste aflevering van het zevende seizoen meer dan 120 miljoen keer gedownload in de eerste drie dagen na uitgave. In sommige gevallen gaat het zelfs een stap verder en zijn de afleveringen online beschikbaar nog vóór deze officieel uitgebracht worden. Zo werden bijvoorbeeld in 2015 de eerste vier afleveringen van het nieuwe seizoen een dag voor de première gelekt. In één week werden deze maar liefst 32 miljoen keer illegaal gedownload.

“De filmindustrie heeft er alle belang bij om digitale piraterij zo snel en efficiënt mogelijk aan te pakken. Sommige organisaties willen dit doen door de miljoenen mensen die illegaal downloaden, op te sporen en te straffen. Een betere oplossing is echter om het probleem bij de bron aan te pakken, namelijk bij de enkele digitale piraten die de video’s illegaal op het internet zetten. Een mogelijke oplossing is het zogenaamde watermerken van video’s. Wanneer een video legaal verstuurd wordt naar een klant, plaatst men in deze video een uniek watermerk dat de identificatiegegevens van deze klant voorstelt. Als een onbetrouwbare klant zijn gewatermerkte versie van de video illegaal op het internet zet, kan men het watermerk uitlezen en de criminele klant identificeren. Vaak wordt tekst gebruikt als watermerk, maar in mijn masterproef heb ik een nieuwe techniek ontwikkeld die wél onzichtbaar, niet te verwijderen en op grote schaal te gebruiken is. Wat deze aanpak zo uniek maakt, is dat het watermerk automatisch geïntroduceerd wordt door de video-encoder”, zegt Hannes.

De federatie van de technologische industrie nomineerde drie scripties die blijk geven van veelbelovend technologisch onderzoek. Hannes Mareen haalde het van Ruben Hemelings (master na master in artificiële intelligentie, KU Leuven) en van Michiel Vlaeyen en Jelle Vanton (masters in de industriële wetenschappen, KU Leuven).

“De scriptie van Hannes is een prachtig voorbeeld van popularisering en promotie van creatief technologisch onderzoek van jonge wetenschappers. De nieuwswaarde, de relevantie voor de technologische sector en het marktpotentieel gaven de doorslag”, zegt Peter Demuynck, algemeen directeur van Agoria Vlaanderen. Hij reikte de prijs gisterenavond uit in de Minardschouwburg in Gent. Hannes krijgt een 3D-printer ter waarde van 1.500 euro en mag een tweedaagse opleiding Self-Leadership volgen ter waarde van 1.995 euro aan Vlerick Business School.

De jury van de Agoriaprijs bestond uit zes mensen uit de technologische industrie: Marc Van Overmeire (VUB/Vinçotte), Steven Delputte (NV Michel Van de Wiele), Filip Claeys (ICO Terminals), Kathleen Dupont (Agidens), Marlies Deceuninck (CNH Industrial Belgium) en Koen Morrhey(Punch Powertrain).

De Agoriaprijs is een van de vier deelprijzen binnen de Vlaamse Scriptieprijs. Zo wonnen Céline Cuypers en Kobe Bamps uit Alken de EOS-prijs (exacte wetenschappen), Lies Cokelaere uit Mariakerke de Klasseprijs (onderwijs) en Frank de Jong uit Heist-Op-Den-Berg de Bachelorprijs. De overkoepelende Scriptieprijs werd gewonnen door Niels Verborgh uit Aalter met een scriptie over de legaliteit van het transfersysteem in het internationale voetbal.

Een voorbeeld van hoe men video’s niet moet watermerken: het watermerk (links) is storend zichtbaar en gemakkelijk te verwijderen door het wazig te maken (rechts).

Scriptie Mareen.pdf

PDF 313 KB

Hannes Mareen

 

Share

Meest recente verhalen

Website preview
Importtarieven: "economische ramp dreigt" - Agoria
"Het is nu aan de Belgische en Europese overheden om rationeel en intelligent te reageren, zonder het conflict te laten escaleren. Meer dan ooit is het nu zaak om, zoals Agoria al jaren bepleit, onze interne markt te vervolledigen en om onze markten de diversifiëren. Het IMF noemt de huidige handelsbarrières en marktverstoringen binnen de EU nog equivalent aan een 44% invoertarief op goederen en 110% tarief op diensten. We kunnen dus nog veel interne Europese barrières tussen lidstaten wegwerken. En we moeten ook verder kijken: er liggen verschillende andere handelsakkoorden op tafel. Diegene die rond zijn, met MERCOSUR, Mexico en Chili, moeten snel afgewerkt worden. België heeft nog steeds CETA met Canada niet volledig geratificeerd. En ook de onderhandelingen met Australië, India, Indonesië, Thailand en Maleisië moeten we zo snel mogelijk afronden.", besluit Bart Steukers.
press.agoria.be
Website preview
"Al te lang antwoordapparaat": Brusselse techondernemers bellen naar regering
Zes Brusselse techondernemers hebben vandaag in een telefoontje naar de Brusselse politiek hun bezorgdheden en aanbevelingen gedeeld over het ondernemingsklimaat in de hoofdstad. In een gezamenlijke videoboodschap uiten ze hun zorgen over mobiliteit, veiligheid, digitalisering, opleiding en de nood aan een stabiel beleid.
press.agoria.be
Website preview
AI Act - Agoria vraagt uitstel: “Bedrijven hebben meer tijd nodig”
Agoria vraagt uitstel van de verplichtingen in de Europese AI Act. Die wet legt vanaf augustus regels op voor AI-systemen, maar de noodzakelijke technische normen die bedrijven moeten respecteren zijn pas ten vroegste midden 2026 beschikbaar.
press.agoria.be

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over agoria-newsroom

Agoria in het kort

Agoria wil met en voor zijn meer dan 2100 lidbedrijven uit de Belgische technologische industrie merkbaar en duurzaam impact hebben op economische en maatschappelijke uitdagingen. Daarom verdedigt ze als Belgische technologiefederatie de sociale en economische belangen van de technologische industrie in België. Met meer dan 330.000 medewerkers is die een van de grootste sectoren van België en Agoria de grootste federatie binnen het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO). Zo'n 70 procent van de lidbedrijven van Agoria zijn kmo's.

Neem contact op met

Kantoren: Amber-gebouw, Hermeslaan 7, 1831 Diegem Zetel: Ravensteinstraat 4, 1000 Brussel

www.agoria.be