'Niet Brussel, maar Antwerpen en Luik eerste steden met 5G' (Agoria)

De te strenge stralingsnormen in het Brussels hoofdstedelijk gewest brengen volgens Agoria de uitrol van 5G in de hoofdstad in gevaar. "Wat ons betreft, lijkt het er dus op dat steden als Luik of Antwerpen de eerste Belgische steden zullen zijn met 5G in 2020", waarschuwt de technologiefederatie maandag.

Begin deze maand riepen de zeven grootste telecomoperatoren van het land samen met Agoria al op tot een "New Deal". De telecomsector is bereid volop te blijven investeren in digitale netwerken en diensten, maar vraagt dat de overheid daarvoor het kader schept.

Een van de pijnpunten zijn de strenge stralingsnormen in de hoofdstad. Hierdoor dreigt Brussel in de toekomst niet de eerste stad van het land te zijn met de volgende generatie van mobiel internet die momenteel in ontwikkeling is, en een witte vlek te worden bij de 5G-uitrol. Bijgevolg kan Brussel "heel wat nieuwe jobs mislopen" en "moeten investeerders uitwijken" naar de andere gewesten of het buitenland.

De Brusselse stralingsnorm - die ook bij de de 4G-uitrol parten speelde - is volgens Agoria vijftigmaal strenger dan de internationale standaard. Het netwerk - 100 keer sneller dan 4G - is volgens de sector net nodig omdat het datagebruik fel stijgt en zal blijven stijgen, voor toepassingen op de smartphone, de uitbouw van een smart city enzovoorts.

Regio's en steden die als eerste 5G hebben, hebben volgens de technologiesector een "enorm economisch voordeel". Agoria vreest dat de achterstand later niet meer te overbruggen valt terwijl elders in binnen- en buitenland wel geïnvesteerd wordt in de nieuwe netwerken.

Agoria wijst er tot slot op dat de Europese Commissie met haar 5G-actieplan wil dat dat elke lidstaat tegen 2020 een stad voorstelt waar 5G mogelijk is. "In ons land zou Brussel de eerste stad worden met 5G. En de investeringsplannen moeten nu gedaan worden om klaar te zijn in 2020. Maar het Brussels gewest treuzelt."

Share

Latest News

Website preview
Agoria Vlaanderen verwelkomt Vlaams defensieplan
“Vlaamse veiligheidstechnologie kan voortrekkersrol spelen”
press.agoria.be
Website preview
Reactie Agoria Amerikaanse importtarieven: "Niet bij de pakken blijven zitten"
Agoria wil tegenmaatregelen, onderhandelde oplossing en nieuwe handelsakkoorden
press.agoria.be
Website preview
Nationale stakingsdag - Agoria roept op om geen stokken in eigen wielen te steken
Op 31 maart wordt een nationale stakingsdag georganiseerd, die een belangrijk deel van de Belgische technologische industrie dreigt stil te leggen. Onze sector verloor vorig jaar 8.000 jobs en de vooruitzichten voor dit jaar blijven somber. We zitten in de moeilijkste periode van de laatste 10 à 15 jaar. Agoria wil begrip opbrengen voor de bezorgdheden die aan de basis liggen van deze actie, maar een staking die onze bedrijven platlegt is niet de oplossing. Integendeel, ze zal onze industrie, onze bedrijven en onze werknemers alleen maar verder schade toebrengen, terwijl we het al zo moeilijk hebben.
press.agoria.be

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over agoria-newsroom

Agoria in het kort

Agoria wil met en voor zijn meer dan 2100 lidbedrijven uit de Belgische technologische industrie merkbaar en duurzaam impact hebben op economische en maatschappelijke uitdagingen. Daarom verdedigt ze als Belgische technologiefederatie de sociale en economische belangen van de technologische industrie in België. Met meer dan 330.000 medewerkers is die een van de grootste sectoren van België en Agoria de grootste federatie binnen het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO). Zo'n 70 procent van de lidbedrijven van Agoria zijn kmo's.

Neem contact op met

Kantoren: Amber-gebouw, Hermeslaan 7, 1831 Diegem Zetel: Ravensteinstraat 4, 1000 Brussel

www.agoria.be